Studiu: Vitamina A ar putea preveni pierderea vederii la pacienții diabetici
O echipă de cercetători americani a reușit să stabilească o legătură directă între diabet și carența de vitamina A, în ceea ce privește pierderea precoce a vederii. Acest simptom este specific unei comorbidități a diabetului, numită retinopatie diabetică. Prin creșterea aportului de vitamină A, pacienții bolnavi de diabet ar putea nu doar să își îmbunătățească vederea, ci și să prevină patologia retinopatiei diabetice, scrie doc.ro.
Retinopatia diabetică
Retinopatia diabetică se caracterizează prin deteriorarea retinei oculare în urma apariției mai multor complicații asociate cu diabetul de tip 2. Printre complicațiile asociate cu retinopatia diabetică se numără microanevrismele, hemoragiile și edemul macular. Toate acestea pot apărea la un pacient cu diabet cu boala instalată de câțiva ani. În ceea ce privește pierderea vederii, dacă retinopatia diabetică nu este diagnosticată la timp sau este lăsată netratată, orbirea se va produce treptat și va apărea doar într-un stadiu târziu al bolii.
Pierderea vederii ca rezultat al retinopatiei diabetice poate fi prevenită prin controale de rutină și printr-un bun management al diabetului. Retinopatia diabetică se împarte în două categorii și anume – retinopatia non-profilerativă diabetică și cea diabetică profilerativă. Retinopatia non-proliferativă diabetică reprezintă o formă mai ușoară a afecțiunii și este, adesea, asimptomatică, în timp ce retinopatia diabetică proliferativă este forma mai avansată a afecțiunii, care, de obicei, se manifestă prin simptome severe.
În ceea ce privește complicațiile retinopatiei diabetice, printre cele mai des întâlnite se numără: dezlipirea de retină, hemoragia în vitros și glaucomul. Hemoragia în vitros se referă la formarea unui vas de sânge nou care ajunge să se scurgă în gelul vitros din zona oculară, ceea ce obstrucționează accesul luminii la retină. Simptomele hemoragiei în vitros pot include fotosensibilitatea și chiar pierderea vederii.
Dezlipirea de retină se referă la procesul de îndepărtare a retinei de partea inferioară a ochiului, ceea ce duce la apariția unor pete în câmpul vizual al pacientului și poate duce la pierderea vederii. Dacă nu este tratată la timp, dezlipirea de retină poate duce la pierderea ireversibilă a vederii.
Glaucomul se produce atunci când fluxul normal de lichid ocular este blocat de vascularizarea zonei oculare. Acest blocaj duce la acumularea presiunii în ochi, ceea ce crește riscul de deterioare a nervului optic și, în cele din urmă, la pierderea vederii.
Legătura dintre carența vitaminei A și pierderea vederii
Studiul pune în evidență modalitatea prin care suplimentarea cu vitamina A poate îmbunătăți vederea la pacienții cu diabet. În acest sens, oamenii de știință de la Universitatea din Oklahoma, Statele Unite, s-au axat pe legătura dintre carența vitaminei A și pierderea precoce a vederii, care poate apărea în anumite cazuri grave de retinopatie diabetică, o complicație severă a diabetului de tip 2.
Concluziile acestora au fost publicate în revista de specialitate The American Journal of Pathology, în iulie 2020, și sugerează că un aport consistent de vitamina A ar putea susține menținerea sănătății vederii la pacienții cu diabet. Această descoperire ar putea veni în ajutorul a aproximativ 442 milioane de persoane care suferă de diabet pe plan global.
În același timp, retinopatia diabetică afectează aproximativ 50% dintre pacienții cu diabet de tip 2 și reprezintă una dintre principalele cauze ale pierderii vederii după vârsta de 65 de ani. Retinopatia diabetică este cauzată de hiperglicemia cronică, adică excesul de zahăr în sânge, pe perioade îndelungate, care slăbește pereții vaselor de sânge și poate duce la ruperea acestora, mai ales la nivel ocular.
Pacienții cu diabet acuză, de multe ori, probleme de vedere, chiar și înainte ca afecțiunea să fie diagnosticată. Printre aceste probleme de vedere se numără dificultatea de adaptare a vederii la întuneric, sensibilitate oculară la contraste luminoase și probleme în distingerea culorilor.
Vitamina A, esențială pentru buna funcționare a ochilor
În cadrul studiului, oamenii de știință au analizat 3 grupe de șoareci cu vârsta de 3 luni. Prima grupă, alcătuită din șoareci diabetici, a fost injectată cu un derivat de vitamina A, a doua grupă, compusă, de asemenea, din șoareci diabetici, a primit un tratament placebo, în timp ce a treia grupă, formată din șoareci sănătoși, a servit ca grupă de control.
Într-un studiu anterior, aceiași cercetători au remarcat faptul că diabetul provoacă o carență semnificativă de vitamina A la nivelul retinei, ceea ce duce la deterioarea vederii și la anumite schimbări insesizabile la nivelul vascularizațiilor oculare. Observațiile cercetătorilor au dus la formularea ipotezei conform căreia schimbările precoce de vedere la persoanele diabetice sunt cauzate de o deficiență de vitamina A la nivelul retinei.
Rezultatele studiului prezent au demonstrat faptul că vederea la șoarecii diabetici din prima grupă, care a primit un supliment pe bază de vitamina A, s-a îmbunătățit în mod semnificativ după tratament. În plus, cercetătorii au semnalat faptul că, în urma tratamentului, s-a remarcat o diminuare în stresul oxidativ resimțit de rozătoare, ceea ce a ajutat, în egală măsură, la îmbunătățirea vederii. Descoperirile studiului întăresc ipoteza inițială a oamenilor de știință, potrivit căreia deficiența de vitamina A la cei diabetici este răspunzătoare pentru reducerea funcției vizuale, chiar din primele stadii ale retinopatiei diabetice.
Având în vedere că, în prezent, nu există un protocol de tratament de prevenție pentru pacienții cu retinopatie diabetică, aceste vești sunt cât se poate de îmbucurătoare. Așadar, prin suplimentarea cu vitamina A, de preferat prin consumarea unui supliment alimentar multivitaminic, se poate menține sănătatea vederii chiar și la pacienții cu retinopatie diabetică.
Descoperirile acestui studiu pot contribui la dezvoltarea unei noi strategii de terapie pentru pacienții cu retinopatie diabetică, pentru a preveni pierderea vederii chiar din primele stadii de boală. Cu toate acestea, cercetătorii susțin că este nevoie de mai multe studii pentru consolidarea acestor descoperiri.