TSMC sarbatoreste fabricarea primului miliard de cipuri functionale pe 7nm

Timp de mai bine de doi ani, TSMC a fabricat un numar impresionant de cipuri functionale pe 7nm. Pragul a fost depasit abia in luna iulie a acestui an, conform unei postari pe blogul companiei. Vorbim despre un numar impresionant, gigantul a inceput productia cipurilor pe 7nm in luna aprilie a anului 2018. In tot acest timp, au contribuit la fabricarea a peste 100 de produse din partea unui numar impresionant de clienti. Lista clientilor include companii precum AMD, Apple, Qualcomm si din luna septembrie se va alatura si HiSilicon. Daca ar fi sa comparam TSMC cu Intel, compania se descurca foarte bine. Intel si-a amanat procesul de fabricatie pe 7nm spre sfarsitul anului 2022.

Cheia viitorului consta in utilizarea litografiei EUV, care va fi introdusa o data cu urmatoarele generatii de produse. Litografia EUV utilizeaza o lumina ultraviolet foarte puternica, obtinand cu o mai mare usurinta caracteristicile la o scara nanometrica. Cum vor reusi sa faca urmatorul pas catre 5nm? Compania va utiliza drept baza de pornire procesul de fabricare actual pe 7nm pentru atingerea noului standard. Comenzile au inceput sa curga din partea companiilor mari precum AMD si NVIDIA. Exista inclusiv posibilitatea ca TSMC sa deschida fabrici pentru productia de cipuri pe 5nm pana la inceputul anului 2023.

Ma asteptam sa deschida fabrici noi oricum, datorita cererii imense care a depasit de foarte mult timp oferta producatorului.

Sursa: tomshardware.

Visits: 56