AMD surprinde pe toata lumea cu puterea noului chipset A520

AMD a realizat in parteneriat cu cei mai importanti producatori de placii de baza, au lansant o noua serie importanta. Placiile vin echipate cu noul chipset A520 si fac parte din categoria de buget. Intr-o demonstratie, youtuber-ul Buildzoid pe canalul sau intitulat „Actually Hardware Overclocking” a demonstrat ceva super interesant. Aparent, chiar poti face overclock unui procesor din seria Ryzen 3000 (Matisse) pe o placa cu chipset A520. Daca esti putin familiarizat cu placile de baza pentru AMD din seria A, acestea nu oferea suport pentru overclocking-ul procesorului.

Portita care a permis modificarea parametrilor are legatura cu BCLK-ul; multumita primei versiuni de bios pusa la dispozitie de Gigabyte. Cea mai mare provocare legata de overclocking-ul prin modificarea BCLK ar fi data de gasirea unui echilibru. De ce oare va intrebati? BCLK-ul procesoarelor AMD este conectat si la alte interfete precum PCIe, SATA si USB. Din acest motiv este riscant, overclockerii preferand sa se joace cu multiplicatorul. De dragul demonstratiei, Buildzoid a incins putin propiul procesor Ryzen 5 3600 pe o placa Gigabyte A520M H; cu versiunea de bios F1 instalata din fabrica.

In ultima demonstratie, placa a reusit sa faca fata inclusiv monstrului Ryzen 9 3950X. Atat timp cat va exista un flux de aer decent indreptat spre VRM, placa sustine fara nicio problema procesoare AMD mai putin gurmande precum: 3600X, 3700X si respectiv 3800X. Personal, nu am fost incantat de posibilitatea unui overclocking instabil, ma surpinde mai degraba capabilitatile VRM-ului pe o placa de baza low end. Evident, platforma AM4 s-a maturizat in tot acest timp si o data cu ea, producatorii ofera tot mai multe facilitati pentru o suma mai mica de bani sau aceeasi.

Visits: 58