Review Mercusys MR50G – Internet Gigabit la un pret foarte accesibil!

Aventura mea in lumea internetului de mare viteza a inceput acum vreo doi ani de zile. Odata ce m-am mutat singur, una dintre prioritatile mele a fost conexiunea la internet de mare viteza. Voiam sa simt ce inseamna sa traiesti high-life cu 1GB viteza de la Digi; mai ales dupa ce o perioada am stat pe un internet de toata jena al unui provider de cartier care mergea mai prost decat conexiunea 4G de pe telefon. Si de cand am tot intrat in lumea buna cu viteza mare, am avut mereu o dilema: ce router sa folosesc? Asa ca am apucat sa testez cateva. Astazi o sa va vorbesc de unul dintre aceste routere, pe numele sau Mercusys MR50G. Haideti sa vedem daca este de ajuns un router de 200 de lei pentru utilizare zilnica.

Specificatiile lui Mercusys MR50G si scenariul de utilizare

Sa incepem cu inceputul si sa facem cunostinta cu inculpatul din acest articol. Mercusys MR50G este un produs aratos care ma duce cu gandul la filmele cu hackeri in care vedeam nebuniile acelea de routere cu multe antene. Pare un produs high-end la prima vedere; si pe buna dreptate. Cele sase antene il fac cumva impunator si il scot in evidenta intre produsele din aceeasi categorie de pret. Dar haideti sa vedem ce stie mai exact sa faca.

Interfata 1x Gigabit WAN / 2x Gigabit LAN
Antene 6x antena omni-directionala fixa
Viteza 600Mbps @ 2.4GHz / 1300Mbps @ 5GHz
Tip WAN IP Dinamic, IP Static, PPPoE, PPTP, L2TP
Retea Guest Da, 2.4GHz + 5GHz
Standarde WiFi IEEE 802.11a/n/ac 5GHz, IEEE 802.11b/g/n/ac 2.4GHz
Securitate WiFi WPA-PSK, WPA2-PSK
Frecventa 2.4 – 2.5GHz, 5.15 – 5.25GHz
Protocoale IPv4, IPv6
Dimesniuni 175.6 x 157.2 x 45mm

REVIEW MERCUSYS MR50G

Si ca sa ii dam putin context acestui articol, haideti sa va explic cum am folosit Mercusys MR50G. Din nefericire, nu am foarte mult spatiu in care sa ma desfasor intrucat locuiesc intr-o garsoniera de 40 de metri patrati. La aceasta dimensiune, tind sa cred ca router-ul este putin overkill, iar cele sase antene mi-au asigurat o conexiune la retea chiar si daca ieseam in fata blocului. Desigur, vitezele nu erau nici pe aproape de cele pe care le prind in casa, dar hei, macar nu am tras 15m de cablu de retea pana la parter.

Poate sustine o conexiune Gigabit stabila?

Poate ca unii dintre voi stiti ce dezastru de router includ cei de la DIGI alaturi de abonamentul Gigabit. Aceste accesorii ar trebui insa considerate doar o solutie temporara, intrucat iti permit sa functionezi chiar si fara a avea un router custom. Imaginati-va un cooler stock de procesor ca sa intelegeti mai bine analogia. Pentru a te bucura de adevarata viteza a retelei, trebuie sa investesti putin intr-un router. Asa ca sa vedem daca Mercusys MR50G si pretul sau mic sunt de ajuns pentru a stoarce maximul din fibra aia de ti-o baga DIGI pana in casa.

Ocupatia mea este principala este gaming-ul si multe ore le petrec online. Pentru asta am nevoie de o conexiune rapida, cu o latenta cat mai mica si posibilitatea de a ma conecta cu jucatori din mai multe tari, nu doar Romania. Asadar, am ales ca in metodologia de testare sa ma folosesc de conexiunea DIGI Gigabit, Mercusys MR50G si SpeedTest.net pentru a testa ping-ul si vitezele la care ma pot astepta atunci cand ma conectez la diverse servere din toata lumea.

Rezultatele sunt destul de ok, astfel ma pot juca fara probleme cu majoritatea celor ce locuiesc in Europa. Cand am testat conexiunea cu serverele din Berlin si Londra am obtinut ping sub 50 iar viteze au ramas de ordinul sutelor de MB. Da, nu este nici pe aproape de rezultatele obtinute local, insa vorbim despre servere la mii de kilometri distanta si de un abonament de 40 de lei.

Cum se descurca Mercusys MR50G cu mai multe dispozitive conectate wireless?

Pana in acest punct sper ca ati inteles despre ce am vorbit aici. Asadar, zic sa taiem toate firele si sa trecem la discutia despre conexiunea wireless. Ei bine, Mercusys MR50G beneficiaza de doua benzi fara fir. Este vorba de cea de 5GHz care asigura cele mai mari viteze in detrimentul unei acoperiri mai slabe si cea de 2.4GHz care este cumva opusul, asigurand o raza de acoperire mai mare, insa este recomandata mai de graba pentru produse IoT care nu au nevoie de viteze mari, ci de acoperire si stabilitate.

REVIEW MERCUSYS MR50G

Nu sunt cea mai tehnologizata persoana, astfel in castelul meu de 40mp nu exista becuri inteligente, frigider cu Android sau alte nebunii. Am conectat insa consola (PS4 Slim), laptop-ul si telefonul, toate pe reteaua de 5GHz si m-am jucat putin cu ele. Pe consola si pe laptop m-am bucurat de viteze de download neasteptat de bune. Am vazut undeva in jur de 80-90MB/s la descarcare. Pe telefon povestea este putin diferita, insa tine de limitarile hardware. Pe partea de consum multimedia, orice retea de ~50MB/s este ideala pentru Netflix/YouTube 4K, asa ca nici nu se pune problema sa nu mearga perfect. Singurul scenariu unde cred ca as simti nevoia de un cablu ar fi in momentul in care mai fac livestreaming pe YouTube si trebuie sa am o conexiune cat mai stabila cu putinta.

Deci, merita sa cumpar acest router pentru internetul Gigabit de la DIGI?

In punctul asta nu stiu macar daca mai exista alt provider in Romania care sa ofere 1GB, iar eu oricum am testat pe DIGI. Asadar, o sa ma leg doar de aceasta conexiune cand vorbesc despre Mercusys MR50G. Daca vrei sa inlocuiesti prostia aia de router default pe care ti-l ofera providerul, modelul de la Mercusys este o alegere foarte buna. Vei obtine cele mai mari viteze pe care ti le poate furniza acest abonament si vei fi asigurat si pe partea de conexiuni wireless. Cele sase antene sunt numa’ bune pentru a-ti permite sa mentii o conexiune stabila pe mai multe dispozitive in acelasi timp, iar daca esti gamer ca si mine, indiferent de unde iti sunt prietenii, vei putea sa te conectezi cu usurinta la serverele acestora.

REVIEW MERCUSYS MR50G

Visits: 47