Cum îngrijești corect tenul cu rozacee

Dacă ți se întâmplă ca fața să ți se înroșească fără un motiv evident sau să se irite ușor după expunerea la soare, frig sau vânt, și, pe deasupra, să îți apară și mici erupții cutanate similare, cu cele specifice acneei, este posibil să suferi de rozacee. Din fericire, aceasta nu este o afecțiune gravă a pielii și poate fi ținută sub control atât medicamentos, cât și cosmetic, scrie doc.ro.

Simptome ale rozaceei

Simptomul cel mai evident al rozaceei este roșeața obrajilor, nasului, bărbiei și frunții. Mai rar, se poate întâmpla ca roșeața să se extindă pe gât, urechi sau piept. În timp, dacă este netratată, rozaceea poate da și alte simptome cutanate, precum capilarele sparte vizibile pe piele, care se pot îngroșa și inflama. Aproape 50% dintre persoanele care au rozacee suferă și de disconfort ocular, manifestat prin înroșire a ochilor, inflamare sau chiar durere.

Alte simptome des întâlnite ale rozaceei cuprind:

Senzație de arsură și înțepături la nivelul pielii

Apariția unor zone de uscăciune la nivelul pielii

Inflamarea nasului

Mărirea porilor

Spargerea involuntară a capilarelor, vizibile pe suprafața pielii

Apariția unor mici erupții cutanate

Probleme de vedere sau disconfort ocular

Simptomele rozaceei nu sunt permanente, ele apar și dispar frecvent. Așadar, este posibil să treci prin perioade mai intense din punct de vedere al simptomelor, urmate de perioade complet lipsite de simptome. Este foarte important să ataci problema din timp, dacă ești diagnosticată cu rozacee. Netratată, această afecțiune a pielii se poate croniciza, ceea ce o va face mai dificil de tratat.

Cauze și factori de risc ale rozaceei

În momentul de față, nu se cunosc cauzele precise ale rozaceei. Cu toate acestea, există anumite aspecte care pot juca un rol important în dezvoltarea acestei afecțiuni, și anume:

Moștenirea genetică – rozaceea este, adesea, transmisă pe cale ereditară.

Probleme ale sistemului vascular – roșeața pielii poate fi cauzată de probleme vasculare, iar expunerea la soare poate înrăutăți aspectul acestora.

Contactul cu acarieni – aceste microorganisme sunt prezente peste tot și pot, chiar, trăi pe suprafața pielii, fără a cauza probleme. Unele persoane, însă, au o sensibilitate mai crescută la acarieni, ceea ce poate duce la agravarea afecțiunii.

Infecția bacteriană cu H. pylori – este o afecțiune a sistemului gastric ce necesită tratament, altfel poate degenera în ulcer.

Pe lângă posibilele cauze enumerate mai sus, există și o serie de factori de risc ce își pot spune cuvântul în cazul rozaceei, cum ar fi:

Caracteristicile rasiale – persoanele cu pielea deschisă la culoare, părul blond și ochii albaștri sunt mai predispuse la rozacee.

Vârsta – persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani sunt, din nou, mai predispuse la rozacee.

Sexul – femeile fac mai des rozacee față de bărbați.

Preexistența acneei

Fumatul

Forme de tratament

Deși nu există un tratament permanent pentru rozacee, există numeroase opțiuni pentru controlul simptomelor și pentru stoparea progresiei afecțiunii. Așadar, medicul dermatolog îți poate recomanda următoarele opțiuni medicamentoase:

Tratament pe bază de brimonidină, o substanță activă care acționează ca un vasoconstrictor, ceea ce ajută la atenuarea roșeții și împiedică spargerea vaselor capilare.

Aplicarea topică a unui produs pe bază de acid azelaic, care calmează inflamația, atenuează roșeața și combate erupțiile cutanate.

Tratament antibiotic pe bază de metronidazol și doxiciclină, pentru a anihila bacteria cutanată și calma iritația și inflamația locală.

Tratament cu isotretinoină, un medicament antiacneic foarte puternic, utilizat în tratamentul acneei agresive sau persistente. Acesta nu poate fi folosit în timpul sarcinii.

Este nevoie de câteva săptămâni de tratament pentru ca rezultatele să devină vizibile. În paralel, medicul îți poate prescrie anumite proceduri estetice care ajută la ameliorarea simptomelor, cum ar fi:

Tratamentele pe bază de laser, pentru eliminarea aspectului de capilare sparte

Microdermabraziunea – o procedură care accelerează exfolierea stratului de celule moarte de la suprafața pielii

Electrocauterizarea vaselor sparte

Sfaturi de îngrijire pentru acasă

Sunt foarte multe lucruri pe care le poți face pentru controlul rozaceei. Pentru început, încearcă să identifici obiceiurile sau produsele care agravează aspectul rozaceei sau a simptomelor asociate. Poate fi un produs cosmetic, fața de pernă pe care dormi sau, chiar, statul până târziu în fața monitorului sau televizorului.

Se cunosc mai mulți factori declanșatori ai simptomelor rozaceei, printre care cei mai importanți sunt expunerea la soare, la temperaturi foarte scăzute sau la vânt puternic, stresul, băile fierbinți, mâncărurile și băuturile iuți sau picante, consumul de alcool, exercițiul fizic intens sau consumul de medicamente pentru controlul tensiunii arteriale.

În acest sens, poți încerca să contracarezi efectele nocive prin următoarele metode:

Protejează-ți mereu pielea de razele soarelui prin utilizarea unei creme cu protecție solară. Alege un produs cu spectru larg, care să te protejeze atât de radiațiile UVA, cât și de cele UVB și, preferabil, factorul de protecție să fie 30 sau, ideal, 50.

Utilizează produse de îngrijire a tenului foarte blânde și fără factori iritanți, precum alcool denaturat, uleiuri esențiale sau parfum. Preferabil, optează pentru un produs dermatocosmetic special conceput pentru rozacee, care să conțină ingrediente anti-roșeață și anti-iritație.

Nu uita de hidratarea de seară. Alege o cremă cu ingrediente emoliente, pe care să o aplici după curățarea tenului, înainte de culcare.

Masează-ți cu blândețe fața, prin mișcări circulare, pentru a stimula buna circulație a sângelui la nivel cutanat.

Ferește-te de expunerea la frig sau căldură excesive, dar și de vânt puternic sau ninsoare.

Ai grijă de ochii tăi. Dacă rozaceea avansează, vei ajunge să ai probleme de vedere sau disconfort ocular. Așadar, ai grijă la produsele cosmetice pe care le aplici în jurul ochilor, la expunerea acestora la lumina albastră a ecranelor și, dacă porți ochelari, curăță-i cât mai des și cât mai bine.

Visits: 84