Ochelarii Apple Glass sunt doar un miraj frumos spre o tehnologie deja depasita

Apple Glass este inca un concept care pare atat de departe de adevar incat am putea sa nu-l vedem vreodata. Ochelarii inteligenti nu sunt o noutate si ne-am mai intalnit in trecut cu ei. Faptul ca nu-i vedem purtati de „ai mai mari” ai tech-ului, ar trebui insa sa indice destul de clar ca nu au fost un succes. Inca mai exista o speranta… iar aceasta nu cred ca va veni de la Apple. Dar cine stie?

In ultima vreme numele de Apple Glasses a revenit in atentia mediei. Publicatia Apple Insider a postat un patent care poarta denumirea de Movement within an Environment. In romana s-ar traduce drept Miscarea intr-un mediu inconjurator, dar nu te gandi ca iesi la vanatoare si caprioara are un crosshair pe cap. Acest patent se refera la o functie care iti va permite sa vezi anumite locatii direct pe ochelari; imagineaza-ti doar Google Maps cu ochelari VR. Doar ca va fi Apple Maps, vei avea o gaura mare in centrul hartii (probabil, nefericite harti oricum) si nu va fi la fel de fain ca realitatea virtuala. Dar ai prins ideea.

Partea not so cool din combinatia asta cu Apple Glass

Suna ok totusi. Ce e rau in a putea vedea unde mergi, inainte de a ajunge de fapt acolo? Eeeei bine, este vorba de Apple si daca este ceva ce mi-a sarit in ochi, a fost o fraza. Aceasta spune cam asa: „miscarea intr-un mediu CGR (computer generated render) nu trebuie sa corespunda cu locatia in care te afli in lumea reala”.

Gen, incearca cumva Apple sa-mi vanda gogosi cum ca pot fi in, nu stiu, Times Square in timp ce in realitate sunt in curte la bunica? Si daca incerc sa ma apropii de un punct de interes de pe harta si cad in cotetul porcilor? Si nu o zic pentru ca as face-o eu, sau voi deopotriva. Dar stiti voi, nu toti oamenii sunt egali, iar americanii sunt putin mai idioti decat altii. Un moment de matematica: Apple Glass + american cu un nivel mediu de inteligenta + masina/arma + realitate virtuala = [imi raspundeti voi in comentarii]. Ce vreau sa zic, este ca nu mi se pare ok ca o astfel de tehnologie sa ajunga in mainile nepotrivite. Si sa-mi fie scuzata aluzia cu americanii, dar saracii, sunt cei mai predispusi la marlanii legate de inteligenta; na’ doar ei au creat comediile de rahat, nu un dac liber.

Apple Glass AR Concept

Ok, sa privim si partea buna. Din informatiile de pana acum, se pare ca Apple Glass ar veni cu o functie de teleportare. Adica, nu trebuie Gigel sa mearga prin gropile din Bucuresti ca sa ajunga la Turnul Eiffel cu ochelarii pe moaca. Nu, nu, Gigel face click!

De ce NU cred ca Apple (sau altcineva) va populariza tehnologia asta?

Hai sa fim realisti acum. Nu zic ca Apple nu inoveaza si ca are produse slabe. Ba chiar cochetez cu ideea de a trece la un iPhone; nu aici e problema. Problema din perspectiva mea este alta. Ok, ochelarii astia, Apple Glass, te baga first-person intr-o harta randata. Si mai ce? Care este punctul cheie care m-ar motiva in vreun fel sa cumpar niste ochelari de soare cu luminite glorificati si vanduti la supra-pret?

Iar pana in punctul in care Apple va veni si-mi va vinde mie ochelarii astia super utili cu nu stiu cate functii, va garantez ca deja as fi satul de perechea pe care mi-am comandat-o cu doi ani in urma de pe AliExpress. Iar la finalul zilei, la ce ar fi buni ochelarii astia? Telefonul iti poate oferi toate astea si-l porti in buzunar de ani de zile deja. Sau o sa devenim atat de lenesi incat nu ne vom mai uita la telefon/ceasul de mana ci vom verifica ora pe ochelari?

Visits: 56