Un tratament minim invaziv reduce durerile de spate
Un studiu prezentat recent la întâlnirea anuală a Societății de Radiologie din America de Nord (Radiological Society of North America) a evidențiat o scădere vizibilă a durerii la pacienții cu dureri lombare și sciatică, după aplicarea unor terapii noi de radiofrecvență ghidată.
Durerea lombară este, alături de durerea de cap și problemele gastrice, una dintre cele mai frecvente afecțiuni cu care pacienții se prezintă la medic. Pentru mulți dintre pacienți, durerea de spate este suficient de puternică încât le afectează viață și activitățile zilnice. Studiile spun că cel puțin 80% dintre noi suferim, cel puțin o dată în viață, de dureri lombare.
Problema nu sunt însă durerile lombare de scurtă durata, cauzate de răniri, întinderi musculare sau mișcări prea bruște, ci durerea cronică de spate, care durează cel puțin un an, se extinde și în zona picioarelor sau a toracelui și scade mobilitatea pacientului. Aproximativ 20% dintre cei care se confruntă cu dureri de spate ajung să dezvolte o afecțiune cronică lombară, scrie doc.ro.
Durerile lombare cronice pot fi cauzate de mai multe afecțiuni, începând de la afecțiuni ale coloanei vertebrale, și până la cele ale musculaturii spatelui.
Studiul care a încercat să observe efectele unei terapii cu radiofrecvență ghidată a fost realizat pe 80 de pacienți, care sufereau în special de dureri lombare cauzate de hernia de disc. Acești pacienți au fost supuși unei intervenții minim-invazive, în timpul căreia li s-a inserat în zona afectată o proba de mărimea unui vârf de ac, care emite energie sub formă de unde de radiofrecvență. Procedura se realizează cu ajutorul imaginilor oferite de Computerul Tomograf (CT), iar pulsațiile se aplică timp de 10 minute. Pentru că proba se introduce cu ajutorul unui ac subțire, iar energia aplicată este slabă, această intervenție nu implică niciun risc pentru pacient.
Rezultatele sunt însă spectaculoase. 81% dintre pacienții tratați astfel au declarat că nu mai resimt nicio durere, chiar și după o singură ședința de 10 minute de tratament. 6 dintre pacienți au continuat cu o a două ședința, iar 90% dintre cei cărora li s-a aplicat tratamentul au putut să amâne intervenția chirurgicală.
Durerea lombară cronică se mai tratează, de asemenea, cu fizioterapie și kinetoterapie. Fizioterapia este făcută la recomandarea medicului specializat în recuperare medicală. Kinetoterapia folosește mișcări ușoare de gimnastică medicală, care detensionează anumite zone în timp ce fortifică musculatura spatelui.
Atât fizioterapia, cât și kinetoterapia trebuie folosite în mod regulat, nu doar în perioadele în care durerea se acutizează. Aceste terapii ar trebui folosite o dată la câteva luni – în general, medicii recomandă folosirea acestora de două ori pe an, din 6 în 6 luni.
Durerea lombară trebuie să trimită imediat pacientul la medic dacă se acutizează subit, dacă este însoțită de incontinență fecală, de incapacitatea de a urină sau de slăbiciune la nivelul picioarelor.
Și stilul de viață trebuie modificat în caz de dureri lombare. Stilul de viață sedentar favorizează aceste dureri, de aceea pacientul trebuie să devină mai activ, să facă mișcare zilnic. Exercițiile cu greutăți trebuie însă evitate, mai ales în caz de hernie de disc sau de probleme la nivelul coloanei vertebrale.