Legătură dintre oboseală și problemele tiroidei la femei

Medicii endocrinologi români ne atenționează că bolile tiroidiene sunt încă subdiagnosticate în țară noastră, tocmai de aceea trebuie să fim atente chiar și simptome aparent banale, cum este senzația de oboseală, pentru că această poate trăda probleme ale glandei tiroide.

Diagnosticarea afecțiunilor tiroidiene este esențială, doar că uneori pacienții pot să nu observe simptomele sau pot să le atribuie altor boli.

Medicii specialiști spun că femeile trebuie să își amintească faptul că normal este să se simtă bine în fiecare zi, nu obosite sau fără energie.

„Glanda tiroidă controlează toate procesele metabolismului, ceea ce înseamnă că de bună funcționare a acesteia depinde starea generală a organismului. De aceea, este esențial că pacienții să meargă la medicul specialist încă de la primele semne că energia lor, starea generală de bine sau puterea de concentrare încep să scadă. Românii trebuie să accepte că normal este să se simtă bine. Oboseală continuă, lipsa de energie sau stările recurente de melancolie nu sunt normale.”, spune prof. dr. Corin Badiu, președintele Societății Române de Psihoneuroendocrinologie, într-un comunicat de presă.

Oboseala, simptom al hipotiroidiei

Hipotiroidia este cea mai subdiagnosticata boală cu care se confruntă femeile din România, spun experțîi. Cele mai frecvente simptome ale hipotiroidiei sunt

oboseală cronică,

dezechilibrele digestive (creșteri sau scăderi inexplicabile în greutate, constipație)

sau episoadele recurente de tristețe sau melancolie.

Din cauza că aceste simptome pot fi confundate cu efectele stilului de viață haotic ce îi caracterizează pe unii dintre tinerii români, de cele mai multe ori hipotiroidismul nu este diagnosticat. Din acest motiv, medicii specialiști le recomandă pacientelor să meargă să își facă un control de specialitate atunci când nu se simt bine. Să nu uităm că medicul de familie te poate trimite să îți faci investigațiile endocrinologice gratuite (unele dintre acestea sunt decontate).

Legătura dintre oboseală și glanda tiroidă

Indiferent cum alegi să o numești – extenuare, slăbiciune, senzația că ai bateriile epuizate, că ești înceată sau lentă, suprasolicitată sau pur și simplu fără energie – oboseală este un simptom comun al afecțiunilor tiroidei. Însă poți stă liniștită, nu ești singură care se simte obosită, însă cel mai important este că trebuie să rețîi că există o asociere între oboseală și afecțiunile glandei tiroide.

Oboseală este un simptom foarte frecvent întâlnit al hipotiroidismului (o glanda tiroidă subactiva), având loc drept rezultat al scăderii producției de hormoni tiroidieni. Partea bună este că atunci când tratamentul pentru hipotiroidism este optimizat, multe paciente recunosc că starea lor s-a rezolvat sau că s-a îmbunătățit în ceea ce privește senzația lor de oboseală.

Oboseală este, totodată un simptom al hipertiroidismului (o glanda tiroidă excesiv de activă), iar cel mai frecvent, afecțiunea are că rezultat insomnia, anxietatea sau tulburări ale somnului. La fel că în cazul hipotiroidismului, tratamentul bolii Graves și al hipertiroidismului rezolva, de obicei, stările de oboseală.

Glanda în formă de fluture, situată la baza gâtului tău, este în mod frecvent asociată cu multe lucruri, începând de la oboseală, până la acumularea kilogramelor în plus – și pe bună dreptate! Hormonii tiroidieni afectează aproape fiecare organ și fiecare proces din corpul uman, spun medicii endocrinologi. Cum funcționează? TSH-ul sau hormonul de stimulare tiroidiană, secretat de glanda pituitara din creier, îi spune glandei tiroide să producă și să secrete tiroxină (T4 sau tiroxină totală). Tu metabolizezi T4 într-o formă mai ușor de folosit, T3, care în corp îndeplinește o lista lungă de funcții.

Problemele tiroidei sunt mai răspândite la femei

Potrivit statisticilor americanilor, aproximativ 10% dintre femei au o anume formă de hipotiroidism, în care glanda tiroidă nu poate produce o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni pentru a menține bună funcționare a organismului. Femeile sunt de aproape 8 ori mai predispuse să se confrunte cu hipotiroidismul în comparație cu bărbații, iar femeile care au peste 60 de ani au un risc și mai mare.

Ce spun statisticile referitor la România

Potrivit Institutului de Sănătate Publică (2017), 58% este creșterea incidenței hipotiroidiei în 2016, față de anul 2010.

12.577 de cazuri noi au fost depistate în 2016.

70% dintre cazurile depistate sunt în mediul urban.

87,8% dintre cazuri au fost depistate la femei, se arată în datele furnizate în cadrul campaniei „Tiroidă la control”, inițiată de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA).

Simptome generale

Hipotiroidismul poate cauza:

Creștere în greutate – o glanda tiroidă care nu funcționează normal încetinește toate procesele din organism și, în acest fel, caloriile din alimentele consumate se depun într-o măsură mai mare.

Sensibilitate la rece.

Oboseală cronică – secreția anormală de hormoni tiroidieni duce la un nivel scăzut de energie.

Nivel ridicat al colesterolului – o cantitate redusă de hormoni tiroidieni afectează bună funcționare a ficatului.

Visits: 80