10 moduri de a scăpa de durerea cauzată de endometrioză

Endometrioza poate crea neplăceri lună de lună femeilor afectate, dar există câteva metode de tratament eficiente.
Endometrioza este o afecțiune caracterizată de creșterea țesutului care în mod normal apare în interiorul uterului (numit endometru) și în afara uterului sau pe alte organe reproducătoare feminine. Endometrioza afectează cel mai frecvent ovarele, trompele uterine și țesutul care acoperă zona pelvisului. În cazuri foarte rare, țesutul endometrial se poate răspândi și dincolo de organele pelvine, cum ar fi pe intestine, plămâni sau țesutul mamar, scrie doc.ro.
În cazurile de endometrioză, țesutul endometrial extern continuă să acționeze ca și cum ar fi în continuare în uter: se îngroașă la ovulație, apoi se descompune și sângerează la apariția ciclului menstrual. Din această cauză apar dureri puternice (dismenoree) la unele femei pe perioada menstruației, cu cât mai extins fiind endometrul cu atât mai puternică durerea.
Când endometrioza implică ovarele, se pot forma chisturi numite chisturi endometriozice. Țesutul ovarian poate deveni inflamat, dezvoltând țesut cicatricial și adeziuni, sau benzi anormale de țesut fibros care pot determina țesuturile și organele pelvine să se lipească între ele. Din această cauză endometrioza poate determina probleme de fertilitate. Ovarul nu mai poate elibera un ovul din cauza cicatricilor și a chisturilor, iar femeile care reușesc totuși să rămână însărcinate au șanse mari de a avea o sarcină extrauterină sau de a pierde sarcina.
Tratamentele pentru endometrioză urmează de obicei unul din cele două scopuri finale: fertilitatea sau contracepția. În ambele cazuri, tratamentele sunt pe bază de hormoni feminini. În cazuri severe, când chisturile sunt mari sau afectează alte organe ale corpului în afara sistemului reproducător, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Câteva din cele mai eficiente metode de tratament pentru endometrioză sunt:
Perna cu apă caldă
O pernă specială, din plastic sau cauciuc, umplută cu apă fierbinte poate fi un real ajutor pentru dureri, nu doar menstruale. În cazul endometriozei, aplicarea acestei comprese calde ajută la relaxarea mușchilor pelvici și la estomparea crampelor abdominale. Un studiu1 din 2001 a descoperit că aplicarea unei comprese calde pe abdomen a fost la fel de eficientă în eliminarea durerilor menstruale precum o capsulă de ibuprofen.
Hidratarea optimă este foarte importantă pentru majoritatea proceselor din organism. Consumul crescut de apă poate ajuta la reducerea balonării și a crampelor. Deshidratarea ar putea fi unul factorii care influențează starea de bine în perioada menstruației.
Dieta corespunzătoare
Unele alimente, precum carnea roșie și lactatele, îngreunează digestia. Acest lucru este cu atât mai problematic în timpul menstruației, când crampele abdominale sunt deja frecvente. Specialiștii recomandă evitarea lor, mai ales de către femeile diagnosticate cu endometrioză. Ar trebui evitate, de asemenea, produsele pe bază de gluten, zahăr sau cele supraprocesate, și ar trebui crescut aportul de legume și fructe proaspete.
Omega 3
Multe studii au demonstrat că acizii grași Omega 3 pot ajuta la reducerea inflamației în organism. Omega 3 se găsește în mod natural în peștele gras, precum somonul sau macroul, dar și în nuci, semințe și spanac. În completarea dietei sunt recomandate și capsulele de Omega 3, din ulei de pește de mare adâncime.
Turmeric
Turmericul are proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare puternice. Un studiu2 din 2013 a descoperit că turmericul ar putea inhiba estradiolul, o formă a hormonului estrogen. Acest fapt ar putea ajuta la prevenirea creșterilor de țesut endometrial, deci ar putea opri răspândirea endometriozei.
Ceaiuri pentru endometrioză
Consumul de ceai verde decofeinizat, ceai de ghimbir și ceai de mușețel va avea un efect antiinflamator, antioxidant și relaxant în același timp. Băuturile calde din plante ar putea, de asemenea, reduce stresul și induce un somn liniștitor.
Exerciții fizice moderate
Deși durerea menstruală poate fi atât de severă încât pacienta cu endometrioză să nu poată părăsi patul, exercițiile fizice sunt importante. Alergatul ușor, mersul în pas accelerat sau yoga pot ajuta la relaxarea mușchilor abdominali și astfel elimina crampele și durerile.
Automasajul pelvian
Datorită cocktailului de hormoni, menstruația poate deregla activitatea sistemului digestiv și cauza crampe și mușchilor intestinali. Un automasaj ușor pe abdomen, circular, în sensul acelor de ceasornic, ar putea ajuta la eliminarea crampelor și încurajarea digestiei.
Odihna
Odihna este importantă oricând și pentru oricine, dar mai ales pentru femeile cu endometrioză aflate la menstruație. Medicii recomandă să ne odihnim între 7 și 9 ore pe noapte, dar puțini adulți ating acest obiectiv.
Medicamente cu rol antiinflamator
În cazul în care durerile nu au încetat în urma unui tratament natural, poate fi cazul utilizării medicamentelor antiinflamatoare și antispastice. Primele vor reduce efectul inflamator cauzat de țesutul endometrial, iar cele din urmă vor reduce senzația de spasme și crampe abdominale.