Microsoft confirma ca AMD Radeon 6000 va suporta codecul video AV1

Una dintre noutatile aduse de RTX 3000 de la NVIDIA este suportul pentru codecul video AV1. Acesta este un codec foate eficient care ar urma sa inlocuiasca NVENC-ul pe care tabara verde l-a tot folosit. Insa noutatea nu avea sa devina si exclusivitate, intrucat Microsoft a confirmat ca si placile video AMD Radeon 6000 vor oferi suport pentru acest codec.

Confirmarea vine prin intermediul blog-ului oficial al companiei. Extensia video AV1 este deja disponibila pe Microsoft Store si alaturi de una dintre noile placi video de la NVIDIA (sau AMD in viitor) vei avea nevoie si de Windows 10 1909 sau mai nou. Conform Microsoft, nu doar NVIDIA si AMD vor oferi suport pentru acest codec. Intel apare pe lista si generatia Tiger Lake cu grafica Xe-LP va fi cea care va introduce suportul pentru AV1.

Dar ce este codec-ul asta si de ce tot vorbim despre el? Pai hai sa vedem: comparativ cu H.264, ai nevoie de circa 50% mai putina latime de banda pentru a transmite un video. Asta inseamna ca AV1 ofera compresie mult mai eficienta, insa cerintele hardware sunt si ele insemnate. Chiar acesta este motivul pentru care nu a devenit un standard. Odata cu noua generatie RTX 3000, NVIDIA a fost prima companie care a imbratisat acest codec. Viitorul suna bine, iar cu AMD si Intel in joc cred ca ne uitam la modul in care livestreaming-ul va fi mult mai facil de sustinut. Ce sa mai? Viitorul suna video, iar placi vom avea o gramada… daca le gasim in stocuri.

Visits: 51