Coreea de Sud crește producția de semoconductori destinați industriei de inteligență artificială
Guvernul sud-coreean nu și-a ascuns ambiția de a fi printre primii în industria globală de inteligență artificială, inclusiv fabricarea semiconductorilor ce alimentează funcționalitatea acesteia.
Săptămâna aceasta, autoritatea de reglementare a tehnologiei informației și comunicațiilor din Coreea de Sud, a anunțat planurile de a dezvolta până la 50 de tipuri de semiconductori axați pe îmbunătățirea inteligenței artificiale până în 2030. Guvernul va fi în căutarea a mii de experți locali care să conducă noul val de inovație.
Coreea de Sud a făcut mai multe promisiuni, conform cărora, va aproviziona companiile cu următoarele generații de cipuri destinate AI. La începutul acestui an, de exemplu, a anunțat planul de a investi aproximativ 1 trilion de won (870 milioane de dolari) în producția și comercializarea de cipuri AI înainte de 2029. Anul trecut, președintele Moon Jae-in și-a anunțat “Inițiativa prezidențială pentru AI” în scopul de a-și face cunoscut public interesul cu privire la industrie.
Aceste eforturi vin pe fondul cererii în creștere pentru cipuri destinate industriei AI, care, după estimările McKinsey, ar putea reprezenta aproape 20% din întreaga cerere de semiconductori din lume. De asemenea, ar putea genera venituri de aproximativ 67 miliarde de dolari până în 2025.
Coreea de Sud găzduiește deja doi dintre cei mai mari producători de cipuri de memorie din lume – Samsung și SK hynix. Deși este o industrie profitabilă, se bazează mai mult pe “procesul de fabricație decât pe tehnologiile de bază“, a declarat Seewan Toong, un expert independent în industria IT. Acesta a adăugat:
“Este despre procesul de a face cipul cât mai mic, mai dens, mai eficient și de a pune mai multă memorie pe un singur cip “
Țara promite să-și facă semiconductorii mai eficienți și dorește să dețină 20% din piața globală a cipurilor AI până în 2030, potrivit Yonhap.
Samsung s-a implicat în crearea cipurilor de ultimă generație, devenind partener de producție în serie pentru cipurile AI de la Baidu, la sfârșitul anului trecut. În iulie, conglomeratul a anunțat că va scoate la concurs încă 1000 de noi locuri de muncă pentru producția de cipuri AI.
SK hynix și-a ales propriul aliat chinez sprijinind Horizon Robotics, un proiectant de cipuri AI evaluat ultima dată la 3 miliarde de dolari.
China, care s-a concentrat mult timp pe aplicarea AI, mai degrabă decât pe cercetarea fundamentală, a acordat în mod similar fonduri de stat pentru companiile ce produc semiconductori în țară, întrucât țara suferă de sancțiuni ale SUA asupra tehnologiilor de bază. Întrebarea este cât de multe start-up-uri, sub sprijinul statului, vor supraviețui pentru a concura cu producători globali precum Nvidia și Qualcomm.
“Aceasta este o mișcare cu adevărat inteligentă a Coreei de Sud”, a declarat Albert Liu, director executiv al Kneron, o companie de vârf de producție AI bine finanțată, susținută de Alibaba, Horizons Ventures și Qualcomm. Albert Liu a adăugat:
“Producătorii au o oportunitate uriașă, deoarece piața în sine este o oportunitate uriașă, deoarece totul, de la un Tesla, la un prăjitor de pâine, va avea nevoie de un cip AI în următorii câțiva ani. 5G, AI și IoT ajung la maturitate și permit ecosistemului tehnologic care ne va îmbunătăți viața într-un mod sigur și privat.“