Boli ale copilăriei care apar toamna. Sfaturi pentru părinți

Odată cu instalarea temperaturilor joase și a schimbării de anotimp, cei mici sunt mai expuși la a face unele boli ale copilăriei. Iată ce poți face, ca părinte, pentru a le scădea riscul de boală.

Care sunt bolile copilăriei?

Unele dintre cele mai frecvente boli și probleme de sănătate ale copilăriei sunt durerea în gât, durerea de ureche, infecțiile de tract urinar, infecții ale pielii, bronșita, bronșiolita, răceala obișnuită și sinuzita bacteriană. Dintre acestea, afecțiunile care apar mai ales toamna sunt cele provocate de virusuri, cum ar fi răceala și gripa.

Ce boli apar cu precădere toamna?

Unele boli ale copilăriei apar cu precădere în lunile de toamnă și iarnă: răceala obișnuită, gripa și alergiile.

Răceala obișnuită

Răceala obișnuită, un tip de infecție a căilor respiratorii superioare cauzată adesea de rinovirusuri, este mai răspândită în toamnă decât primăvara sau vara. Răceala se transmite prin tuse, strănut și atingerea unor suprafețe pe care le-au atins persoanele bolnave și apoi ducerea mâinii la gură. Pentru răceală nu există vaccin, dar, din fericire, simptomele de răceală nu sunt foarte severe.

Gripa

Gripa se răspândește cu ușurință între oameni și mai ales în colectivitățile de copii prin tuse, strănut și chiar prin vorbire la o distanță foarte mică. De asemenea, virusul gripal poate supraviețui pe o suprafață și poate fi luat de oricine o atinge. Vaccinurile antigripale sunt disponibile în mod obișnuit în timpul toamnei și al iernii și reprezintă cel mai bun mod de a preveni infectarea cu virusul gripal și îmbolnăvirea de gripă.

Astmul alergic

Alergiile toamnei și bolile respiratorii pot exacerba simptomele astmului. Astmul alergic sau astmul uscat sunt în special agravate de modificările care au loc toamna (frig, umezeală, mucegai etc.). Cel mai frecvent aspect sezonier al astmului alergic este dificultatea la respirație.

Care sunt semnele bolilor copilăriei?

Simptomele unei răceli – congestia și secrețiile nazale, durere în gât, tuse – pot dura până la zece zile. Mucozitățile de culoare albă sau galbenă nu înseamnă că sunt necesare antibiotice, răcelile obișnuite nu au nevoie de antibiotice. Cu toate acestea, dacă se suspectează o infecție sinusală (care poate fi anunțată de mucozități de culoare verde), e necesar un consult medical. Pediatrul sau medicul de familie va decide cu atenție dacă antibioticele sunt cea mai bună alegere pe baza simptomelor copilului și a unui examen fizic.

Gripa la copii vine cu simptome precum febră (39,4° C – 40,5° C), dureri corporale care pot fi severe, dureri de cap, durere în gât, tuse care se agravează, oboseală, nas înfundat. În unele cazuri, copilul poate avea și simptome precum greaţă, vărsături sau diaree. Majoritatea copiilor se recuperează în decurs de o săptămână, dar se pot simți în continuare foarte obosiți timp de 3-4 săptămâni.

În ceea ce privește astmul alergic, simptomele sunt tuse, mai ales noaptea, în timpul exercițiilor fizice sau când copilul râde, dificultăți de respirație, senzație de strângere în piept, respirație scurtă și șuierătoare.

Top 10 sfaturi pentru părinți

Ce poți face pentru a scădea riscul copilului de a se îmbolnăvi în această toamnă?

Amintește-i de necesitatea spălatului pe mâini

Amintește-i celui mic că spălatul pe mâini este una dintre cele mai importante reguli pentru a ține aceste boli ale copilăriei la distanță și că este necesar să se spele pe mâini când vine de la joacă, după ce folosește toaleta și înainte să mănânce.

Explică-i de ce nu e bine să-și atingă fața

Spune-i copilului că nu trebuie să-și atingă ochii, nasul și gura cu mâinile murdare, pentru că se poate îmbolnăvi.

Învață-l importanța distanțării

Învață-l pe cel mic că e important să stea la distanță de persoanele bolnave, care strănută, tușesc și își suflă nasul, pentru a se feri de boli transmise în acest fel.

Nu omite vaccinurile

Vaccinul antigripal poate fi făcut și copiilor cu vârste de peste 6 luni, așa că în fiecare an, în luna octombrie sau noiembrie, mergeți cu toții la vaccinat.

Hrănește-l corespunzător

Alimentația este foarte importantă pentru un sistem imunitar puternic, care să-l ferească pe cel mic de diverse boli ale copilăriei mai frecvente toamna, cum ar fi răceala și gripa. Ai grijă să îi oferi în principal legume și fructe proaspete, pline de vitamine, minerale și antioxidanți, pâine integrală, carne slabă și lactate slabe. Evită să îi dai copilului produse lipsite de nutrimenții adecvați, cum ar fi mâncare de la fast food și dulciuri din comerț.

Oferă-i un supliment alimentar

Suplimentele cu probiotice, zinc, vitamina C și vitamina D ar putea contribui la menținerea unui sistem imunitar puternic, care să țină la distanță afecțiunile sezonului rece.

Trimite-l la joacă

Mișcarea este crucială pentru întărirea sistemului imunitar. Și adulții trebuie să facă măcar 150 de minute de mișcare moderată pe săptămână, dar copiii trebuie să fie și mai activi. Copiii sub cinci ani e bine să facă măcar 3 ore de mișcare pe zi, în timp ce copiii mai mari de 5 ani trebuie să facă cel puțin 60 de minute de activități fizice moderate pe zi.

Alege-i hainele cu atenție

Chiar dacă cel mic nu e preocupat de cum se îmbracă sau dimpotrivă, insistă să poarte hainele preferate de vară și după ce a venit toamna, e important să fie îmbrăcat corespunzător temperaturilor în scădere. Cel mai simplu e să îi pui mai multe straturi de haine din care să poată să scoată dacă i se face cald sau pe care să le pună dacă i se face frig.

Nu-l expune la mucegai

Mucegaiul este unul dintre factorii cauzatori de alergii, care se instalează în zonele din casă în care umezeala este prea mare. Ai grijă ca dormitorul copilului să fie bine izolat, să fie aerisit și să nu aibă astfel de zone în care se depune mucegaiul.

Nu-l trimite la grădiniță sau la școală dacă dă semne de boală

Nu mai puțin important, dacă observi la cel mic semne precum strănut, tuse sau nas care curge, e clar că a luat din colectivitate una dintre acele boli ale copilăriei specifice toamnei, așa că e indicat să-l ții acasă și să-i oferi remedii naturale (suc de mere, supe calde, spray-uri nazale cu apă de mare etc.). În cazul în care copilul face febră mare și simptomele se înrăutățesc, cere imediat sfatul medicului.

Visits: 55