Disney Plus adaugă o avertizare de rasism filmelor sale mai vechi, ce conţin stereotipuri rasiale

Disney se alătură companiilor care protestează contra rasismului, pe fondul mişcării Black Lives Matter din SUA. Gigantul american a decis să afişeze avertizări la începutul filmelor din catalogul său, cu privire la stereotopuri rasiale din filmele vechi.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

E cunoscut deja scandalul cu “Pe Aripile Vântului”, care a fost scos din reţele de streaming sau cenzurat pentru rasism. Acum în loc să taie secvenţe din filme şi animaţii, Disney a preferat să includă acest mesaj, care are şi o trimitere spre un site, pe care Disney explică totul. Acolo apar detalii despre filmele care au primit avertizări şi motivele acestor etichete puse producţiilor cinematografice. Până acum Disney afişa doar avertizări vage cu privire la conţinuturile sale cu tentă rasistă sau sexistă, fiind criticată pentru asta.

În plus, înainte avertizările apăreau după filme, iar acum apar înainte. În loc să vedem un mesaj cu “poate conţine reprezentări culturale depăşite”, acum Disney Plus oferă o avertizare lungă de 12 secunde, căreia nu îi poţi da skip, înainte să înceapă filmul. Ea menţionează reprezentări tendenţioase sau negative, dar şi maltrarea unor persoane sau culturi, plus stereotipuri. Printre filmele celebre care au primit deja aceasta catalogare se număra “Aristocats”, “Dumbo”, “Peter Pan” şi “Swiss Family Robinson”.

Disney explică pe site-ul Stories Matter faptul că uneori în pelicule apar limbi, obiceiuri şi tradiţii care nu au existat niciodată. Anumite reprezentări ce pot părea rasiste sunt detaliate drept tributuri pentru “spectacole cu menestreli”. În special cu reprezentarea persoanelor de culoare sau asiatice e o problemă. În “Aristocats” apare o pisică de origine asiatică cântând la pian cu beţişoare de mâncare chinezească, acesta fiind un exemplu de scenă percepută că având conotaţii rasiste. Plus imitarea accentelor persoanelor asiatice.

E clar faptul că aceste producţii au fost realizate în altă epocă, mai puţin sensibilă decât cea actuală, de aici nevoia de update.

Visits: 52