OMS: Corticoizii sunt un tratament eficient la pacienții cu forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2
O analiză meta a 7 studii clinice randomizate aduce în vedere noi concluzii cu privire la efectele dexametazonei și a altor corticosteroizi în tratamentul pacienților bolnavi de noul coronavirus, aflați în stare gravă. Mai precis, oamenii de știință au conchis că tratamentul cu corticosteroizi poate reduce semnificativ riscul de mortalitate la pacienții cu simptome severe de COVID-19, scrie doc.ro.
Așadar, în cadrul celor 7 studii clinice randomizate a fost analizat parcursul a peste 1700 de pacienți bolnavi de COVID-19. Rezultatele obținute, cu privire la tratamentul cu dexametazonă și alți corticosteroizi, au fost deosebit de promițătoare.
Analiza1 a fost demarată de o echipă de cercetători de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și a fost publicată în data de 2 septembrie 2020 în revista de specialitate JAMA Network. Echipa de cercetători susține că acest tip de medicamente poate reduce considerabil riscul de deces și a dat rezultate foarte bune în cele 28 de zile de comparație între tratamentul standard, cel cu corticosteroizi și cel cu o substanță placebo.
Dexametazona face parte din familia glucocorticosteroizilor, un subgrup al hormonilor steroizi, care sunt cunoscuți și drept corticosteroizi, și un echivalent sintentic al cortizolului glucocorticoid natural. Cortizolul, dexametazona și alte molecule similare joacă un rol important în controlul și buna funcționare a sistemului imunitar, prin penetrarea în nucleul unei celule și suprimarea expresiei genei responsabile pentru citokinele inflamatorii, precum și prin creșterea expresiei genei care codează proteina numită Annexin A1, responsabilă pentru limitarea suprareacțiilor sistemului imunitar.
Dexametazona este un glucocorticoid eficient și foarte accesibil. De altfel, este unul dintre cele mai ieftine alternative de steroizi regăsit în spitale și, în plus, este foarte puternic – afirmă Jesus Villar, cercetător medical în cadrul Dr. Negrín University Hospital din Spania. Având în vedere că efectele dexametazonei se mențin active pentru cel puțin 36 de ore, cadrele medicale pot administra o singură doză intravenoasă pacienților COVID-19 pe zi, ceea ce simplifică în mod considerabil protocolul de tratament din cadrul ATI.
Organizația Mondială a Sănătății a emis, de curând, un nou protocol prin care recomandă utilizarea corticosteroizilor și, implicit, a dexametazonei, în tratamentul pacienților cu simptome severe de COVID-19. În acest scop, OMS a încheiat un parteneriat cu organizația non-profit Magic Evidence Ecosystem Foundation (MAGIC) pentru suport metodologic, pentru a dezvolta un protocol fiabil și a disemina informațiile esențiale cu privire la administrarea corectă a tratamentul cu corticosteroizi în instituțiile competente. Practicile stipulate în protocol pun accent pe abordarea unei perspective individualizate, în funcție de contextual clinic al fiecărui pacient, în așa fel încât viața sa să nu fie pusă în pericol.
Jonathan Sterne, profesor de medicină și epidemiologie la Bristol University, care a ajutat echipa de cercetători în demararea analizei meta, a declarat recent faptul că steroizii sunt o clasă de medicamente foarte accesibile, atât din punct de vedere al prețului, cât și al disponibilității pe piață, iar analiza oamenilor de știință OMS a confirmat faptul că sunt foarte eficiente în reducerea riscului de mortalitate la pacienții afectați foarte grav de noul coronavirus. De asemenea, acesta a adăugat că rezultatele analizei sunt consecvente pe parcursul tuturor celor 7 studii clinice și reflectă beneficiile corticosteroizilor indiferent de sexul și vârsta pacienților.
Dexametazona a fost utilizată în spitale ca parte din tratamentul împotriva noului coronavirus în cazul pacienților aflați în stare gravă de câteva luni, deja, după ce studiul2 demarat de UK Recovery, în luna iunie a acestui an, a demonstrat faptul că medicamentul poate reduce semnificativ rata de mortalitate la pacienții critici COVID-19, aflați pe ventilație mecanică.
Analiza meta a Organizației Mondiale a Sănătății a evaluat datele obținute în urma studiului UK Recovery, precum și rezultatele a altor 2 studii realizate pe efectele dexametazonei, plus 3 studii axate pe efectele hidrocortizonului. S-a luat în considerare și un studiu mic care a testat efectele metilprednisolonului pe pacienții grav bolnavi. Toate cele 3 medicamente sunt frecvent prescrise de medici pentru a opri inflamația, precum și a bloca alte reacții anormale ale sistemului imunitar. Utilizarea lor în tratamentul pacienților COVID-19 a fost propusă în special pentru că pacienții cu risc crescut de mortalitate ajung în această situație din cauza răspunsului suprareactiv al sistemului imunitar în fața virusului SARS-CoV-2.
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat cu privire la faptul că descoperirile recente nu înseamnă că tratamentul cu steroizi ar trebui aplicat tuturor pacienților bolnavi de COVID-19, specialiștii în sănătate recomandând medicilor să prescrie acest tip de medicament numai celor aflați în stare critică. Acest lucru este motivat de faptul că, în cadrul meta analizei efectuate, s-a descoperit că steroizii pot crește riscul de deces la pacienții cu forme medii sau ușoare de boală.
Oamenii de știință adaugă că nu se cunoaște, exact, mecanismul de funcționare al tratamentului cu corticosteroizi și de ce este atât de eficient în cazul pacienților aflați în stare critică. Nahid Bhadelia, directorul medical al Unității de Patogeni Speciali din cadrul Boston University School of Medicine, a declarat că, pentru pacienții care nu necesită aport de oxigen, dar care ar putea dezvolta un răspuns suprareactiv al sistemului imunitar, se poate administra un tratament cu dexametazonă sau alt corticosteroid, în paralel cu tratamentul antiviral, pentru a reduce infecția, dar și pentru a opri procesul inflamator.