Dell XPS 15 9500 (2020): alegerea fotografilor. Pe Windows. (review)

Dell XPS 15 9500 – când l-am văzut, mi-a trecut involuntar prin minte: iată, competitorul direct al lui MacBook Pro, varianta Windows machine. Indiferent dacă sunteți sau nu de acord cu această poziționare/clasificare, cert este că de gama XPS toate lumea a auzit. Nu este doar un model de laptop din gama foarte largă a celor de la Dell. Nu. Este ACEL model. Este un brand în sine. Iar fanii..să te ferească Cel de Sus să intri în gura fanilor. Nu mă credeți? Dați o căutare pe forumurile specializate…la cea mai mică problemă, râuri de cerneală virtuală curg pe paginile forumurilor. Nu cred că am văzut undeva un fanbase atât de vocal, de pătimaș, la vreun alt brand de laptop-uri. În afară de Apple, evident. 

Stați alături de noi în următoarele 5 minute, să vedeți noul XPS. Cel mai nou și mai strălucitor model, cu un șasiu actiualizat, conform cerințelor anului 2020 (da, aproape 5 ani a rezistat șasiul anterior, atât de bine a fost primit de piață).

Dell XPS 15 9500 (2020): combinația Aluminiu + Fibră de Carbon, marca inconfundabilă a seriei XPS.
Dell XPS 15 9500 (2020): combinația Aluminiu + Fibră de Carbon, marca inconfundabilă a seriei XPS.

Dell XPS 15 9500 – Design

Șasiul este premium, nicio discuție. 

Este mai shiny decât modelele anterioare. Parcă marginile negre îmi plăceau mai mult, decât cele străluctoare, de pe noua versiune. 

De jur împrejur, aluminiul lucios îți sare în ochi – marginilele prelucrate cu CNC Diamond Cut. Oricum, asta este o chestiune de gusturi, firește. Dar probabil mulți vor aprecia noua direcție vizuală a seriei XPS 2020. 

Dell XPS 15 9500 - margini Diamond Cut, shiny beauty
Dell XPS 15 9500 – margini Diamond Cut, shiny beauty

Semnătura XPS-ului: fibra de carbon ce îmbracă zona din jurul touchpad-ului și tastaturii oferă acel contrast puternic dintre interior și exteriorul laptop-ului – stratul generos de aluminiu de pe capac și de asemenea, de pe partea inferioară a laptop-ului (unde evident avem un strat mai subțire, dar totuși – tot metalic). 

Dell XPS 15 9500: fibră de carbon în jurul tastaturii și pe wrist-pad. Semnătura unui XPS.
Dell XPS 15 9500: fibră de carbon în jurul tastaturii și pe wrist-pad. Semnătura unui XPS.

În afară de faptul că arată și se simte cool, fibra de carbon ascunde destul de bine majoritatea urmelor de degete, dar are totuși limitele sale, nu vă așteptați la miracole.  Oricum, e mult mai bine decât la modelul din 2016, care era un adevărat magnet pentru amprente.  

Ecranul a ajuns și el în 2020.

Dell XPS 9500 - ecran demn de 2020-2021: InfinityEdge : 93% report ecran-corp!
Dell XPS 9500 – ecran demn de 2020-2021: InfinityEdge : 93% report ecran-corp!

Și nu mă refer doar la marginile subțiri, deși trebuie să admit, este impresionant să vezi un raport ecran-corp de 92.9% (wow!). Iată, domnilor, că se poate  – și margine foarte subțire și cameră web încorporată în partea superioară! Da, este adevărat că avem un webcam minuscul, de 2,25mm (și pe deasupra, obiectivul acestuia are patru elemente, pentru o calitate și mai bună), dar cu puțin efort, iată, se poate poziționa corect camera, să nu arăți înfricoșător într-un meeting live (mă refer la camerele poziționate jos). 

Varianta Dell XPS 15 9500 testată de noi vine cu ecran touch, cu sticlă Corning Gorilla 6, rezoluție UHD+ 3840 x 2400, și după cum vedeți, este din 2020 mai ales prin prisma specificațiile sale, pentru care orice fotograf va iubi acest laptop.

Deși nu mai avem ecran OLED, panoul SHARP LQ156R1 este într-o formă de invidiat: 100% of sRGB, 100% of AdobeRGB, 96% of P3. Și asta în măsurătorile noastre, nu declarații pompoase de la producător. 

Luminozitatea, contrastul, sunt pe măsură: un maxim de 508cd/m2 măsurat de noi, 1600:1. (0,32 black level – sweet spot măsurat de noi: 441cd/m2 cu 0.27 black, 1610:1 contrast, respectiv la 372cd/m2, 0.19 black level și 1980:1 contrast). 

Dell XPS 15 9500 - luminozitate de până la 500cd/m2, contrast aproape de 2000:1.
Dell XPS 15 9500 – luminozitate de până la 500cd/m2, contrast aproape de 2000:1.

După ce am văzut că se poartă și ecrane Mini LED cu HDR1000, (MSI Creator 17), certificarea VESA DisplayHDR 400 nu ne mai dă pe spate. Dar merită o mențiune.   

Și deși pare un amănunt banal, formatul de 16:10 al ecranului nu este ceva mărunt, după ani și ani în care toată industria s-a dus către 16:9, doar Apple ținând la formatul clasic, iată că și noul Dell XPS se întoarce la rădăcini, ascultând probabil vocile fotografilor și videografilor, care își doreau un ecran capabil să le afișeze mai mult conținut util, de care era atâta nevoie.  

Dell XPS 15 9500: Touchpad și tastatură

Touchpad-ul este imens. Ocupă aproape jumătate din zona restpad-ului. Este unul dintre cele mai mari touchpad-uri de pe laptop-urile cu Windows (dacă nu cumva cel mai mare). Evident, mai mare nu înseamnă automat și cel mai bun, de exemplu nu are complexitatea unui Force Touch al unui touchpad de pe laptop-urile Apple.

Oricum, nu am întâmpinat probleme cu atingeri accidentale să-mi sară cursorul aiurea pe ecran. 

Tastatura mi-a plăcut foarte mult, una dintre cele mai reușite cu care am avut ocazia să mă joc. Cursa tastelor nu este lungă, dar oferă siguranță, plăcere și rapiditate la tastat. 

Am apreciat de asemenea foarte mult complexitatea personalizării iluminării în BIOS: se poate seta cât să rămână activă iluminarea (iluminare albă), atât pe modul conectat la priză, cât și pe baterie. 

Un alt element de design/ergonomie este așezarea boxelor. Mai exact două din cele 4 boxe (2 woofere de 2,5 W și 2 tweeturi de 1,5 W = putere maximă 8 W): cele superioare, ce flanchează tastatura. Se aud bine, este clar că poziționarea lor ajută mult la spațialitate, însă grilajul boxelor mă tem că este prea expus și va fi un adevărat magnet pentru firele de praf și mizerie, și pe negru se va observa acest detaliu și mai bine.  

Dell XPS 15 9500: Conectică 

Să încep cu adaptorul. Îl avem în cutie. Asta e vestea bună. Astfel, scăpăm de momentul de panică ce urmează imediat după clipele de admirație de genul ”iată, Dell a renunțat la toate porturile USB Type-A”.

Da, avem conectică modernă: 3 porturi Type C, ce asigură atât alimentarea, Power Delivery, dar și DisplayPort. Mai mult, două porturi oferă și Thunderbolt 3. 

Și dacă ecranul este pentru fotografi și videografi, Dell a păstrat și un slot pentru card-uri SD Full, nu mini-SD. De apreciat, pasăre rară un slot SD de dimensiuni stardard zilele noastre.

Dell XPS 15 9500: Performanțe, căldură, zgomot

Procesorul bătrân, pe 14nm, Intel Core i7-10750H își cam arată colții amenințător. Se poate vedea foarte frumos în graficul de mai jos: după câteva rulări, în modul performanță maximă (care teoretic descătușează procesorul în detrimentul zgmotului), frecvența procesorului scade.

Dell XPS 15 9500 - comportament frecvență procesor vs temperaturi
Dell XPS 15 9500 – comportament frecvență procesor vs temperaturi

Atât în CineBench dar și în Blender, procesorul se stabilizează în 90C, dar nu înainte de a coborî frecvența ușor, lucru care s-a regăsit și în Blender: BMW27: 317 sec, Fishy_cat: 500 sec, Classroom: 1008 sec, valori total medii, obișnuite. Astfel, în baza noastră de date de la Zona, am găsit și înregistrări mai bune pentru procesorul i7-10750H, la alte implementări.

Dar suprinzător, suprafața laptop-ul nu se supra-încinge: temperatura în mijlocul tastaturii ajunge la 44-45C (în stânga, imaginea de mai jos), dar nu devine neplăcut de mare, și asta evident, în scenariul maxim de încărcare, într-un scenariu mai light, navigare web, Youtube, n-am trecut de 35-37C, adică sub temperatura corpului (dreapta).  

Zgomotul maxim măsurat nu a depășit 43-44dB, o valoare foarte bună, deși fantele de evacuare din spatele laptop-ului deabia fac față debitului masiv de aer. Și pe alocuri am notat un zgomot cam înalt al ventilatoarelor, mai ascuțit (nu coil noise, doar ventilator).

Oricum, cred că șasiul este la limită pentru un procesor atât de consumator. În full load susținut.

Pe partea de video, noul Dell XPS 15 9500 are în dotare un GeForce GTX 1650 Ti, care ajută laptop-ul pe partea de procesare CUDA, dar este cam slăbut pentru a-l recomanda ca laptop de gaming. Dar chiar și așa, am rulat de dragul artei câteva jocuri, pentru a vedea ce poate această pereche. 

33de fps-uri in Metro Exodus, pe setările High, Full-HD, 45fpd-uri în FC5, 3578pct în 3DMark TimeSpy…sunt scoruri care confirmă că puteți să vă jucați așa, casual, în timpul liber, dar nu vă așteptați la perfomanțele unui laptop de gaming.    

Dell XPS 15 9500 - 3DMark Time Spy
Dell XPS 15 9500 – 3DMark Time Spy

 În schimb în aplicații precum office, editare foto-video, multimedia în general, Dell XPS 15 9500 se bate de la egal la egal cu laptop-urile de gaming anterior menționate. Puteți vedea că cei 5213 puncte în PCMark îl pun de la egal la egal cu laptop-urile de gaming. 

Dell XPS 15 9500 - PCMark10 performance results
Dell XPS 15 9500 – PCMark10 performance results

Autonomie

Deși am avut mari așteptări de la acumulatorul de 86Whr, ceva nu a mers cum trebuia.

Deși am setat luminozitatea la 100cd/m2 după ce am activat Extended Battery (defibând setarea agresivă de 20% a luminozității ecranului, setare default) și modul de Better Battery, PCMark Moder Office a rulat doar 5 ore.

Undeva ceva în fundal a păpat bateria și nu am putut decât să asist neputincios la acest lucru.   

Dell Mobile Connect

Iată că după Huawei Share, o altă aplicație încearcă să mă convingă că există un mod mult mai eficient, mai rapid și mult mai elegant de lucru între laptop și telefon, decât descărcarea frustrantă prin fir, sau alte metode tradiționale.  

Și chiar funcționează. În imagine, un drag & drop direct din albumul telefonului. Frumos, elegant, rapid. Îți apar notificări în timp real, practic ai acolo telefonul lângă tine, chiar dacă fizic, poate este la 2m de tine, pe un raft.

Dell XPS 15 9500 – concluzii

Este noul XPS 15 regele laptop-urilor (pe Windows)? Este foarte posibil – design premium, construcție ireproșabilă, ecran de o calitate cum nu cred că am mai întâlnit, ideal pentru fotografi, editori video, dar potrivit și pentru multimedia în general, având și un sistem audio bun. Doar că și prețul este tot regal, după cum puteți vedea aici.

Pentru detalii complete despre produs, pe pagina producătorului găsiți mai multe informații, specificații și funcții care n-au mai încăput în acest articol pe care l-ați citit aici – și dacă ați ajuns până aici, vă mulțumesc frumos și vă invit să comentăm produsul în secțiunea de mai jos, dedicată comentariilor și feedback-ului vostru.

Visits: 51