China a lansat primul satelit 6G în orbită, pentru un test/experiment
Dacă implementarea 5G a fost serios încetinită de disputa SUA – China şi de excluderea Huawei din proiectele de infrastructură, China e în plin avânt al dezvoltării tehnologice telecom. Deja statul chinez a lansat primul său satelit 6G, pentru teste şi experimente legate de tehnologia viitoare.
Această tehnologie next gen de comunicaţii ar urma să aducă viteze de până la 100 de ori mai mari decât 5G, oferind transmisie lossless în spaţiu. În 2030 ar trebui să intre în mainstream. China a trimis în orbită 13 noi sateliţi, dar şi o premieră: primul satelit 6G. Acestea au ajuns în spaţiu la bordul unei rachete Long March-6, care a decolat de la Taiyuan Satellite Launch Center. Satelitul 6G este un proiect dezvoltat în colaborare de către Chengdu Guoxing Aerospace Technology, UESTC şi Beijing MinoSpace Technology.
Va fi folosit pentru a verifica performanţa tehnologiei 6G în spaţiu, în vreme ce banda de frecvenţă 6G va fi o extindere de la frecvenţa 5G millimeter wave la frecvenţa terahertz. Acesta este şi primul test tehnic al comunicării la nivel de terahertz în spaţiu. Un avantaj al tehnologiei 6G, pe lângă transmisia datelor pe distanţe uriaşe este şi cantitatea mică de energie emisă. Satelitul are la bord un sistem de detecţie şi monitorizare a dezastrelor forestiere, incendiilor, dăunătorilor de recolte şi de verificare a defrişărilor.
Se verifică şi inundaţiile montane. Oamenii de ştiinţă încă studiază tehnologia 6G în laborator, iar principalele provocări sunt legate de interfererenţe cu instrumente astronomice, îngrijorări legate de sănătate, de preţul prea mare sau lipsa de securitate. Pentru cei curioşi, în condiţii de laborator viteza 6G poate fi de 1 terabit pe secundă, iar la nivel de client de 20 Gbps.