Assassin’s Creed Valhalla, acuzat de ableism – Ubisoft va remedia situatia

In pas cu grafica si performantele next-gen, Assassin’s Creed Valhalla este un titlu foarte promitator, care mi-a atras atentia prin multe aspecte. Jurnalistii care au avut ocazia sa-l butoneze mai devreme de ziua lansarii aduc vorbe de lauda, iar articolele despre micile detalii prezente in joc nu contenesc sa apara.

Insa Assassin’s Creed Valhalla pare ca s-a folosit de ceva ce nu a fost trecut prea usor cu vederea, fiind acuzat, prin urmare, de ableism.

Un subiect vechi de cand lumea

Inainte sa vedem si care este motivul, ofer o mica explicatie. Provenit din engleza, ableismul este un termen ce se refera la discriminarea/neglijarea persoanelor cu nevoi speciale. Putem vedea astfel de exemple cel mai usor in cazul restaurantelor care nu au si meniuri redactate sub forma alfabetului Braille. Avem ca exemplu si cladirile care nu dispun/nu se doreste sa se dispuna de rampe sau dispozitive necesare urcarii treptelor de catre persoanele in scaune cu rotile.

In esenta, ableismul este un subiect controversat, dezbatut vreme indelungata. Dar sa vedem cu ce a gresit Assassin’s Creed Valhalla.

O descriere in-game a unui personaj mutilat in copilarie pare sa fie mai explicita si mai dusmanoasa decat este cazul. Aspectul acesta a fost sesizat de catre Courtney Craven de la site-ul Can I Play That?

Potrivit lui Courtney, descrierea personajului este ofensatoare si denota discriminare. Ubisoft au raspuns la tweet-ul postat, mentionand ca vor fi mai mult decat bucurosi sa remedieze situatia, cu scuzele de rigoare.

Acum, as vrea sa va intreb pe voi daca acuzatia este justificata sau nu. Nu voi intra in detalii, dar as vrea sa mentionez un aspect important, si anume acuratetea istorica. Se stie foarte bine ca persoanele cu nevoi speciale sau mutilate au trecut prin vremuri grele inca din Preistorie. Multe culturi si popoare considerau ca astfel de persoane sunt slabe si nedemne de admiratia zeilor sau a societatii. Iar cultura nordica este una dintre acestea.

Peste tot, in seriale, filme si jocuri, vedem drame istorice, portretizate pe cat de fidel posibil. O productie de acest tip nu poate sa ne prezinte strict partile cele mai frumoase si floricelele de pe campii. Istoria abunda in evenimente violente si relatii tensionate intre oameni.

Assassin’s Creed si jocurile ca arta

Oare Assassin’s Creed Valhalla chiar foloseste acel limbaj cu rea-vointa? Sau poate ca doreste sa creeze un sentiment de acuratete istorica in ceea ce priveste contextul socio-cultural? Oare limbajul folosit chiar este menit sa ofenseze?

Jocurile video reprezinta un mediu artistic, nu se mai poate nega asta. Prin temele si firele narative create, jucatorii experimenteaza un amalgam de emotii si sunt pusi fata in fata cu o varietate de concepte si idei. Pana la urma, istoria este sursa principala de inspiratie atat pentru un joc de actiune, sa zicem un FPS sau un RPG, cat si pentru un RTS sau un action-adventure, exact ca Assassin’s Creed Valhalla.

Pana una alta, Ubisoft vor lansa un update care va edita drastic descrierile in-game de acest fel. Compania nu se afla la prima „abatere”. Critici usturatoare similare au fost adresate unui alt titlu din seria Assassin’s Creed, si anume Odyssey, insa acum Ubisoft par mult mai dispusi sa repare situatia, mai ales pentru ca majoritatea review-urilor sunt pozitive.

Assassin's Creed

Visits: 46