Intel ar putea sa depaseasca AMD cu noile procesoare Rocket Lake
Chiar daca redactia noastra a incoronat noul rege al procesoarelor, Intel pur si simplu nu vor sa renunte. Iar benchmark-urile isi spun cuvantul.
Disputa dintre AMD si Intel nu cunoaste limite, iar CapFrameX ne arata printr-o postare scorurile obtinute in Cinebench20 pe single-thread de catre Rocket Lake, viitorul procesor si arma secreta a strumfilor.
Scorurile arata ca CPU-ul de la Intel depaseste Ryzen 9 5950X in benchmark. Avem un punctaj de 655 din partea albastriului, in comparatie cu cele 649 de puncte scoase de furia rosie.
?Rocket Lake?
CB 20 ST score
Rocket Lake 655
R9 5950X 649— CapFrameX (@CapFrameX) November 12, 2020
Intel Rocket Lake – Putere, dar cu ce pret?
Nu tot ce zboara se mananca, iar puterea are si ea pretul ei. Sau, cum mai auzim prin fiecare reboot Spider-Man, „odata cu o mare putere vine si o mare responsabilitate.” Pentru ca Rocket Lake sa ajunga la scorul acesta, a fost nevoie sa-si forteze frecventa pana la 5.5 GHz, fata de cei 4.9 GHz din partea R9 5950X. Deci, daca benchmark-ul chiar are dreptate, Intel nu vor nici in ruptul capului sa renunte.
Si totusi, Cinebench 20 nu face teste pentru gaming, dar se descurca bine in single-thread pentru a masura punctajele obtinute per-core. In plus, nu sunt sigur daca vor fi chiar atat de multe jocuri care sa aiba nevoie efectiv de toate cele opt nuclee ale viitorului Rocket Lake. Tocmai de aceea ma gandesc la i9-10900K (10 nuclee), care, pe partea de gaming, se mentine bine versus Ryzen-urile cu 12 sau chiar 16 nuclee.
Probabil ca puterea lui Rocket Lake sta in arhitectura bazata pe Sunny Cove, regasita la chipset-urile Intel 10th Gen de 10 nm de pe laptop, dar prin backporting la 14 nm.
Testele performance-per-clock arata ca Sunny Cove surclaseaza modelul Skylake pe care se bazeaza chip-urile Comet Lake de 14 nm de la Intel ( i9 10900K si alti membri 10th gen ai familiei de procesoare desktop).
Poate parea un pic ciudat, dar Intel aplica strategia asta in speranta de a depasi seria Ryzen 5000 la capitolul single-thread, atata vreme cat Rocket Lake-urile chiar reusesc sa atinga 5.5 GHz.
Fiecare are ceva ce-i lipseste celuilalt.
Sacrificiile par destul de insemnate. Sa faci backporting de la 10 nm la 14 nm unor procesoare destul de hamesite care ating 5.5 GHz implica un consum foarte mare. Probabil ca Intel sunt constienti de asta, preferand sa lase Rocket Lake-urile la 8-core. Nucleele bazate pe Sunny Cove si backported efectiv consuma mult prea mult.
Miza este mare. Momentan, Intel poate sa recupereze doar pe partea de performanta in gaming si single-thread. Pana cand Intel ii va da de cap arhitecturii procesoarelor sale, AMD ramane in top cu ale sale Ryzen-uri.