Galaxy Watch 3 Titanium – Tot ce-ti poti dori de la un ceas inteligent!
Am primit la test Galaxy Watch 3 Titanium. Este cel mai scump Galaxy Watch 3, si pe cel clasic, din otel, l-am testat inclusiv in piscina, si mi-a placut. Stiam oricum in mare despre ce este vorba, pentru ca am de mai bine de un an un Galaxy Active 2 al meu, si este unul dintre ceasurile mele preferate.
Cand vine vorba despre ceasuri inteligente, sunt doua abordari ale producatorilor, pe care eu le-as denumi minimalista si maximalista. In cazul fiecareia accentul cade pe anumite caracteristici si specificatii: de exemplu consum redus de energie si autonomie mare, in detrimentul puterii brute si functiilor multiple si complicate, acesta ar fi abordarea minimalista, si ea este extrem de raspandita. Adica un procesor mai slab, mai putin RAM, mai putini consumatori gen Always On display si nu in ultimul rand un pret mai mic. Aici se incadreaza majoritatea purtabilelor de fitness, dar si cele mai multe ceasuri inteligente, din care unele ajung la autonomii din astea record de o saptamana, doua sau mai mult.
Abordarea maximalista este exact invers. Putere bruta mare, procesoare performate, RAM mai mult si functii mai complexe si mai mancatoare de resurse, dar in detrimentul autonomiei si uneori chiar al greutatii reduse. Il incarci des, dar este mai mult decat un ceas, este un computer cu curea pentru a putea fi pus la mana. Si o alta caracteristica importanta pentru aceasta specie maximalista de ceasuri inteligente este pretul mai mare. Si in mod evident asta este si directia aleasa de Samsung.
Specificatii si pret Galaxy Watch 3 Titanium
Galaxy Watch 3 Titanium este 2400 de lei, deci in zona inalta de pret a categoriei, exista doar in varianta mare, de 45mm, nu are LTE si materialul din care este construit este altul, iar acestea sunt singurele deosebiri fata de varianta din otel. Acelasi display de 1.4 inch, procesor Exynos 9110 dual core, 1GB de RAM, este mult pentru un ceas, cand exista atatea modele cu doar cativa mega, baterie de 340mAh, si ea micuta pentru cam multa putere de procesare si 8GB de stocare. Wow, e mult, dar n-as zice inutil, am pus pe el o multime de mp3-uri si nu merge rau de loc, de fapt poti sa pui muzica nu doar in castile legate la el, ci pana si pe speakerul ceasului care se aude chiar mai bine decat pe multe telefoane proaste. Galaxy Watch 3 Titanium este si IP68, adica protejat la apa si praf, standard militar 810G si poate fi scufundat pana la 5 atmosfere.
Functii „medicale”
Am vazut noi in specificatii ca ar suporta ECG, adica acea electrocardiograma de care competitia a facut mare caz inca de la lansarea de anul trecut. Si stiam ca si Galaxy Watch 3 Titanium suporta aceasta functie. De fapt in Statele Unite ea este deja aprobata, nu si in Europa, inca. Update-ul asta urmeaza sa fie implementat, dar abia dupe ce forumurile europene abilitate isi dau ok-ul.
Dar asta nu ne-a oprit. Cu ajutorul unor unelte pentru dezvoltatori am instalat functia si ne-am facut electrocardiograma. In principiu ceasul pare sa detecteze eventualele tulburari sau anomalii de ritm cardiac. Doar ca evaluarea medicala clasica este cu mult mai complexa decat datele pe care le-ar putea oferi un astfel de dispozitiv. El iti arata doar ca ca ritmul este regulat sau mai neregulat, dar nu poti sub nicio forma pune un diagnostic in baza acestei masuratori. O electocardiograma se pune intr-un context clinic, dar nici masuratoarea facuta de ceas nu este inutila. Daca ea depisteaza neregularitati evidente, trebuie sa mergi la doctor si sa vezi ce se intampla. Sunt convins ca in timp tehnologia se va perfectiona si ar putea fi un early warning pentru cei cu probleme.
Galaxy Watch 3 Titanium mai are o functie medicala, cea cu saturatia in oxigen din sange. Daca e sub 90% ai necazuri, adica probleme respiratorii. Cum este de exemplu cazul unor pacienti cu Covid. In rest Galaxy Watch 3 Titanium suporta aceleasi deja clasice masuratori: batai ale inimii, nivel de stres, pasi, somn, calorii consumate si efort fizic la diversele exercitii de fitness, alergare, inot etc.
Design si constructie Galaxy Watch 3 Titanium
Si acum sa vorbim putin despre design. E asa cum am spus, la fel ca cel de otel. Doar ca Galaxy Watch 3 Titanium are o bratara foarte frumoasa si destul de practica. Se poate foarte usor ajusta, mari si miscora, printr-un sistem pe care eu il consider poate cel mai destept pe care eu l-am vazut pe vreun ceas. Apesi un clips, iese un soi de pin, ai scos in doi timpi si trei miscari zalele in plus, sau la fel de usor poti sa le adaugi la loc si voila, ai o bratara fix si perfect pe incheietura ta.
Asa cum am observat si la cel de otel, Galaxy Watch 3 Titanium nu este un ceas usor, acela are 53 de grame, si desi asta pare a fi mai greu din cauza bratarii, ceasul in sine este de fapt substantial mai usor, cu vreo 10 grame. Pentru unii greutatea mai mare este o problema, pentru altii este exact opusul: este un simbol al robustetii si constructiei premium. Si cand te gandesti ca asta din titan este in teorie cel putin de 2-3 ori mai rezistent decat otelul, parca nu-ti mai sta inima in loc cand il lovesti de tocul usii sau de coltul mesei. Si inca ceva: sasiul ceasului va depasi cu mult durata de viata a componentelor interne, care devin depasite destul de repede. Gen de la un an la altul.
Functionalitate, conectivitate, sistem de operare si autonomie
Continua sa-mi placa, desi este redundant, sistemul acesta dual de control al functiilor: de pe roata si de pe ecran. Si este unic si as zice ca mai comod decat cel de pe Apple Watch, adica de pe acel crown. Iar Tizenul proprietar se misca bine si nu ascund faptul ca mi se pare ani lumina in fata lui Android Wear. Poti sa-i pui pana si tastatura si browser. Sigur, nu cred ca ai sa faci asta, pentru e cam de nefolosit. Dar ideea e ca daca vrei, poti.
Eu am imperecheat Galaxy Watch 3 Titanium cu Note 20 Ultra si este o combinatie castigatoare. De fapt l-am conecta si la iPhone si merge ok, dar functionalitatea este clar mai limitata decat cea pe Note.
Si ultima cea din urma chestie, autonomia. Cum e? Previzibila pentru un ceas cu o abordare maximalista a performantei. 2 zile sau un pic mai mult cat l-am folosit eu, cu tot felul de monitorizari pornite. Daca vrei si Always On display mult mai putin, dar am inceput sa ma folosesc de powershare-ul de pe telefon. Pui ceasul pe spatele telefonului, si hop incepe sa se incarce.
Concluzie
Una peste alta, regasesc la Galaxy Watch 3 Titanium chestiile care mi-au placut si la varianta din otel: ecranul excelent si in lumina soarelui, contrastul foarte bun, promptitudinea cu care raspunde la comenzi, si evident, faptul ca este rotund si nu patrat, ca arata ca un ceas si nu ca un telefon mai mic legat cu o curea la mana.
Singura chestie mica, mica pe care nu o prea inteleg la Galaxy Watch 3 Titanium, este ca daca tot s-au intrebuintat sa-l faca din titan si sa-i puna o asemena bratara premium, de ce nu l-or fi facut mai… diferit de cel din otel, adica daca tot este cel mai premium dintre cele mai premium, de ce tot ceea ce face si tot ceea ce contine este la fel ca in cazul variantei clasice de otel? Nepatrunse sunt caile lui Samsung, eu doar intreb.