NVIDIA Broadcast – O unealta de nadejde in arsenalul unui streamer!
NVIDIA a lucrat foarte mult in ultima vreme la solutii software pe care utilizatorii de PC-uri le intalnesc zi de zi. Tot dintr-o nevoie a aparut si NVIDIA Broadcast. Livestreaming-ul de jocuri a devenit un hobby sau chiar meserie pentru unii, insa bugetul este o problema pentru multi. Un ecran verde costa, un microfon bun la fel, iar o camera poate sa te lase lejer fara 200 de euro. Iar toate acestea vin pe langa un PC puternic care este necesar pentru streaming.
Dar poate ca ti-ai cumparat o placa video din seria NVIDIA RTX; atunci ai noroc deoarece NVIDIA Broadcast iti poate oferi o solutie destul de buna. Cel putin pana cand iti permiti sa investesti in niste scule mai scumpe. Haideti sa va explic cum functioneaza, ce-mi place si ce nu-mi place la noul software.
O interfata prietenoasa si usor de folosit
NVIDIA Broadcast este un software care ocupa circa 200MB si este disponibil gratuit pe site-ul producatorului. Acesta va functiona ca un fel de add-on la programul cu care faci streaming in mod normal. In cazul meu, OBS Studio. Prima caracteristica despre care vreau sa vorbesc este cea de anulare a zgomotului de fundal. Aici sunt doua optiuni: ai meniul pentru microfon si cel pentru boxe. Nu am inteles exact rolul meniului pentru boxe, asa ca ma voi lega in special de cum izoleaza sunetul de fundal.
In meniul pentru microfon vei putea selecta din lista microfonul cu care vrei sa iti inregistrezi vocea. De aici, poti inregistra sample-uri cu efectul de eliminare a sunetului activat si setat la diferite intensitati. Dupa ce ai inregistrat, le poti asculta pentru a-ti fi usor sa iti setezi efectul dupa bunul plac. NVIDIA Broadcast ofera si un meniu pentru boxe. Aici vei gasi cateva scenarii de inregistrari: ba cu un AC pe fundal, ba cu ciripit de pasarele sau sunetul tastelor. Poti asculta aceste scenarii cu sau fara efect activ pentru a vedea imbunatatirile aduse de soft.
Dupa ce am explorat destul de rudimentarele meniuri pentru sunet, ajungem la cel pentru Camera. De notat ca inca se afla in Beta, dar despre acest aspect vorbim mai jos. Pana atunci, am facut o trecere rapida prin toate modurile de filmare pe care le poti aplica. NVIDIA Broadcast iti ofera un total de patru moduri, dar cred ca cel mai bine explic prin poze „in actiune„.
Cum functioneaza NVIDIA Broadcast?
O sa trec intai prin aspectele mai tehnice si va explic modul in care functioneaza NVIDIA Broadcast. Dupa care va povestesc experienta mea cu aceasta aplicatie. Bun, sa incepem zic. Softul se foloseste de nucleele Tensor din noile placi NVIDIA RTX. Aceste nuclee sunt special incluse pentru aplicatii ce folosesc inteligenta artificiala si sunt poate cel mai mare avantaj in fata rivalilor de la AMD. Este vorba despre fix aceleasi nuclee care permit si DLSS-ului sa ruleze atat de eficient. Acestea vor face toata munca pentru tine: eliminarea sunetului de fundal, separarea vocii de un zgomot, eliminarea fundalului si chiar inlocuirea acestuia. Pe scurt, cam asta este tot. O aplicatie ce foloseste inteligenta artificiala oferita de nucleele dedicate de pe placile RTX 2000 si RTX 3000.
Dar cum merge, de fapt, NVIDIA Broadcast? Per total, aplicatia este interesanta insa are cateva neajunsuri. Este un lucru normal pe care sa-l intalnesti la inceput insa. Adica, este nevoie de ceva munca si cu atat mai multa testare pentru a putea spune despre o astfel de tehnologie ca este stabila. Insa este un inceput promitator si voi vorbi despre cum a influentat microfonul si camera.
- Microfonul pe care il folosesc eu este un model decent. Reuseste pe cont propriu sa elimine majoritatea zgomotului de fundal, insa multi mi-au spus pe live-uri ca imi aud tastele. Aici intra in joc NVIDIA Broadcast. Insa cu o nota de subsol. Chiar daca reuseste sa elimine sunetul de taste, distorsioneaza vocea. Astfel, recomandarea mea ar fi ca efectul sa fie activat din aplicatie, insa intensitatea sa fie pe la jumatate sau putin mai sus, dar nu la maxim. In acest fel tastatura se va auzi putin spre deloc si va fi acoperita cu usurinta de sunetul din joc.
- Camera a fost cea mai interesanta aditie din NVIDIA Broadcast. Acel Beta micut insa chiar este pus acolo cu un scop. In primul rand, folosesc o camera Logitech StreamCam care are rezolutie FullHD la 60FPS. Softul de la NVIDIA nu suporta decat 30FPS momentan, dar macar am putut urca rezolutia la maxim. Efectele au fost destul de eficiente si dupa cum vedeti si in poze, la un format mic nu se simte ca taieturile marginilor mele (ce ciudat suna) nu sunt perfecte. Efectul de Blur este eficient si a reusit sa imi prinda cu usurinta doar marginea spatarului de la scaun in cadru. Cele de green screen functioneaza neasteptat de bine, iar focusul automat il avea deja inclus in software-ul camerei web.
Am intampinat insa si cateva probleme. La prima pornire, NVIDIA Broadcast mi-a luat controlul sunetului si mi-a mutat output-ul default pe aplicatie. Astfel mi-a oprit sunetul care rula in acel moment. Este un inconvenient mic, insa pe unii utilizatori i-ar putea deruta destul de rau. Dupa care este suportul pentru integrarea in alte softuri. Doua din trei dati, inserarea softului in interfata OBS a dus la un crash foarte ciudat. Din ceva motiv, tastatura si mouse-ul s-au oprit, imaginea a inghetat si tot ce mai functiona era camera web, dar si ea destul de ciudat. Prin stuttering si freeze-uri am reusit sa apas pe X-ul din OBS si totul a revenit la normal intr-o fractiune de secunda. Abia la a treia incercare, softurile au parut ca se inteleg si am reusit sa includ NVIDIA Broadcast ca sursa video in interfata de streaming.
Renuntam la green-screen?
In acest punct, NVIDIA Broadcast este o solutie foarte promitatoare si promit ca am s-o folosesc intr-unul dintre livestream-urile pe care le voi face. Daca va era dor de moaca mea pe PlayGround, nu am disparut permanent, insa am fost ocupat cu alte lucruri care mi-au cam mancat timpul si energia pentru live-uri. Pentru moment insa, vreau sa astept ca aceasta tehnologie de la NVIDIA sa se mai maturizeze. Este de departe cel mai tare software pentru streameri si sunt sigur ca se va bucura de un succes colosal, dar in starea actuala mai are nevoie de ceva munca si de o comunitate care sa ofere suport si teste.
Un lucru este sigur: NVIDIA Broadcast este abia la inceput de drum si sunt sigur ca multi streameri vor incepe sa foloseasca aplicatia in viitorul nu foarte indepartat. In acest fel, NVIDIA mai bifeaza o categorie de piata in care iese in evidenta prin tehnologiile dezvoltate. Un plus foarte bun pe care il primesti odata cu achizitia unei placi RTX.