DJI ajunge pe lista neagră a Statelor Unite, alături de alte zeci de companii din China

Ca un “cadou de plecare”, administraţia lui Donald Trump a adăugat alte zeci de noi companii pe lista de branduri interzise în SUA. Cel mai proeminent nume e gigantul din zona dronelor DJI. Până acum Huawei şi ZTE făcuseră valuri prin includerea pe “lista de entităţi”.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Reuters scrie că DJI nu mai poate face business în SUA şi colabora cu firme americane. 77 de companii din China sunt afectate de aceste măsuri noi. DJI are în spate o istorie de 14 ani şi este o forţă dominantă pe piaţa dronelor. În Statele Unite are peste 70% cotă de piaţă. Problema e că dronele sunt dispozitive sensibile în zona de securitate şi dacă e să apară breşe de securitate, ele pot spiona lejer zone cu o uriaşă acoperire şi pot avea şi impact militar.

Tensiunile dintre SUA şi China s-au tot amplificat în ultimii ani şi victima colaterală numărul 1 a fost Huawei. A rămas fără Google Play Store şi Services pe Android şi nu a mai putut lua hardware din SUA, dar nici să vândă echipamente 5G în State şi în ţările partenere SUA. Revenind la DJI, ei mai activează şi în zona industrială şi chiar guvernamentală, fiind grav afectaţi şi acolo de această includere pe lista neagră. Segmentul său enterprise e tras pe linie moartă practic. DJI s-a pregătit ce e drept pentru o astfel de măsură în ultimul an şi a făcut mult Lobby la Washington.

Acum a fost pusă pe lista neagră din cauza unor “rapoarte care indică abuzuri la scară largă asupra drepturilor umane” şi “probleme cu supravegherea la nivel tehnologic înalt”. Producătorul de cipuri SMIC e şi el acum pe acea listă, după ce Huawei abia începuse să se bazeze pe el pentru a îi produce procesoare. Speculaţiile afirmă că din ianuarie când Joe Biden trece la putere, interdicţiile ar putea fi relaxate sau eliminate complet.

Visits: 91