Noua tulpină de coronavirus se răspândește rapid. Cât este de periculoasă?

O nouă tulpină a SARS-CoV-2 s-a răspândit recent în Marea Britanie. Reprezintă acest lucru un risc crescut de COVID-19 într-o formă mai gravă?

Sursă foto: Shutterstock

Virusurile suferă frecvent mutații, care uneori se răspândesc fără a modifica fundamental comportamentul virusului și dispar. Ocazional, acestea declanșează schimbări dramatice. Care este situația în cazul noii tulpini care se răspândește în Marea Britanie?

Noua tulpină de coronavirus pare să se răspândească mai repede

După ce secretarul pentru sănătate Matt Hancock a dezvăluit existența noii tulpini de SARS-CoV-2, medicul șef al guvernului, Chris Whitty, a declarat că, drept urmare a răspândirii rapide a noii tulpini de coronavirus, a datelor preliminare în ceea ce privește tiparul răspândirii și a ratei de incidență în creștere rapidă în sud-estul țării, grupul consultativ responsabil cu analiza virusului consideră că noua tulpină se poate răspândi mai repede, dar nu există dovezi care să sugereze că ar cauza o rată mai mare a mortalității, scrie doc.ro.

Organizația Mondială a Sănătății este la curent cu aceste noutăți, în timp ce specialiștii continuă să analizeze datele disponibile pentru a înțelege mai bine noua mutație. Oamenii de știință vor crește noua tulpină în laboratoare, vor studia răspunsurile la anticorpi și vor testa reacțiile cu vaccinurile anti-COVID-19. În plus, oficialii din domeniul sănătății efectuează secvențierea aleatorie a eșantioanelor din cazurile pozitive din întreaga țară, pentru a studia zona de răspândire și pentru a construi hărți regionale ale prevalenței acesteia.

Apariția noii tulpini de coronavirus poate fi alarmantă, dar e bine de știut că au existat mai multe mutații anterioare ale SARS-CoV-2. Nu mai departe de luna noiembrie, guvernul danez a sacrificat milioane de nurci după ce s-a descoperit că sute de cazuri de COVID-19 erau asociate cu tulpinile de SARS-CoV-2 transmise de nurcile crescute în ferme. Și în octombrie analizele au sugerat că există o altă tulpină de coronavirus care provenea de la lucrătorii agricoli spanioli care călătoriseră în Europa, reprezentând majoritatea cazurilor din Marea Britanie.

Deși nu s-a constatat că aceste variante ar fi crescut transmiterea bolii, noua tulpină, denumită VUI-202012/01, pare să se transmită cu mare ușurință. Ceea ce oamenii de știință trebuie să abordeze acum sunt îngrijorările cu privire la impactul noii tulpini, în special dacă aceasta va duce la o creștere a cazurilor de COVID-19 în formă gravă severă sau dacă, dimpotrivă, vor fi mai puține cazuri severe. Cealaltă mare problemă este dacă noua tulpină de coronavirus va reuși să ocolească protecția oferită de vaccinurile împotriva COVID-19 administrate acum în toată Marea Britanie.

Noua tulpină de coronavirus nu duce la forme mai grave de COVID-19

Savanții sunt de părere că, dacă noua tulpină ar fi avut un impact mare asupra severității bolii, s-ar fi observat acest lucru până acum. Cazurile care ar fi avut nevoie de spitalizare, ca proporție a numărului de infectați, fie s-ar fi înmulțit dramatic, fie ar fi scăzut dramatic, afirmă aceștia. Având în vedere că nu s-a întâmplat nimic din toate acestea, se poate concluziona că impactul asupra numărului de cazuri severe este cel mai probabil unul modest.

Și într-o evaluare publicată de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) se precizează că în urma investigațiilor care sunt în plină desfășurare, nu s-a observat că noua tulpină de coronavirus ar fi crescut mortalitatea sau ar fi afectat în mod deosebit o anumită grupă de populație.

Nu se știe exact unde a apărut prima dată noua tulpină SARS-CoV-2 și este posibil, spun autoritățile medicale, ca aceasta să fi fost depistată în Marea Britanie doar pentru că sistemul de supraveghere a virusului din Regatul Unit este unul extrem de vigilent și a detectat-o înaintea altor națiuni. Este posibil, însă, în egală măsură, ca mutațiile care au creat această tulpină să fi avut loc chiar în Marea Britanie și de aceea a fost depistată acolo mai întâi.

Vaccinurile anti-COVID-19 vor funcționa și împotriva noii tulpini de coronavirus?

Vaccinurile au fost testate pe multe tulpini ale virusului care circulă, deci, există toate motivele să se creadă că aceste vaccinuri vor funcționa și împotriva acestei noi tulpini, deși, evident, trebuie să fie testate temeinic. În timp, pe măsură ce apar mai multe mutații, este posibil să fie necesară modificarea vaccinurilor.

Acest lucru se întâmplă și cu gripa sezonieră: virusurile gripale suferă mutații în fiecare an, iar vaccinul antigripal este ajustat în consecință. Spre deosebire de gripă, coronavirusurile au un mecanism de citire a dovezilor care înseamnă că nu suferă mutații la fel de repede ca virusul gripal. Oamenii de știință spun că vaccinurile împotriva COVID-19 care s-au dovedit eficiente până acum în studii pot fi modificate cu ușurință pentru a se adapta schimbărilor în ceea ce privește virusul.

De la începutul pandemiei, au fost detectate mii de mutații ale coronavirusului

La scurt timp după ce SARS-CoV-2 a fost detectat în China, cercetătorii au început să analizeze probele virale și să posteze codurile genetice online. Mutațiile – cele mai multe dintre ele modificări cu o singură literă între virusuri de la oameni diferiți – au permis cercetătorilor să urmărească răspândirea și să estimeze când SARS-CoV-2 a început să infecteze oamenii.

Virusurile care își codifică genomul în ARN, cum ar fi SARS-CoV-2, HIV și virusurile gripale, tind să preia mutații rapid pe măsură ce sunt copiate în gazdele lor, deoarece enzimele care copiază ARN-ul sunt predispuse la erori. După ce virusul sindromului respirator acut sever (SARS) a început să circule la om, de exemplu, a dezvoltat un fel de mutație numită deleție care ar fi putut încetini răspândirea.

Însă coronavirusurile se schimbă mai lent decât majoritatea celorlalte virusuri ARN, arată datele, probabil din cauza unei enzime de „corectură” (aceasta corectează greșelile de copiere potențial fatale). Un virus SARS-CoV-2 tipic acumulează doar două mutații cu o singură literă pe lună în genomul său – o rată de schimbare de aproximativ jumătate din cea a gripei și un sfert din cea a HIV, de exemplu.

În ciuda ratei lente de mutație a virusului, cercetătorii au catalogat mii de mutații în genomul SARS-CoV-2. Multe mutații nu vor avea nicio consecință asupra capacității virusului de a se răspândi sau de a provoca boala COVID-19.

Visits: 31