Ce să pui pe masa de Crăciun dacă ai hepatita C?

Hepatita C este acea afecțiune inflamatorie a ficatului cauzată de infecția cu virusul hepatitei C (VHC). Persoanele care suferă de această afecțiune trebuie să adopte o alimentație sănătoasă, pentru a proteja ficatul deja afectat de VHC.

Sursă foto: Shutterstock

Dieta pacientului diagnosticat cu hepatita C cronică trebuie să conțină fructe și legume, care sunt bogate în fibre, acid folic, vitamine și minerale. De asemenea, și proteinele sunt extrem de importante, întrucât acestea ajută la repararea țesuturilor afectate de virusul hepatitei C, scrie doc.ro.

Peștele, fructele de mare, carnea de pui, produsele lactate slabe, nucile și ouăle sunt surse de proteine ideale pentru cei care suferă de afecțiuni hepatice. Și cerealele integrale au un rol important în dieta pacienților afectați de hepatita C, asta pentru că au un conținut ridicat de fibre dietetice, care stimulează tranzitul intestinal. Făina integrală, ovăzul, quinoa și orezul brun sau cel sălbatic sunt surse importante de fibre dietetice.

În ceea ce privește alimentele dăunătoare pentru ficat, mai ales dacă acesta este infectat cu VHC, lista cuprinde: sarea în exces, făina albă și preparatele din făină albă (pâine albă, paste făinoase, covrigi, biscuiți, produse de patiserie etc.), uleiurile vegetale hidrogenate (margarina), alimentele extrem de procesate, cum sunt produsele de fast-food, zahărul alb și îndulcitorii artificiali.

Perioada sărbătorilor de iarnă este, în multe familii, și perioada exceselor alimentare. Ei bine, în cazul pacienților cu hepatita C, excesele alimentare nu sunt permise, dar nici preparatele tradiționale, care sunt bogate în grăsimi nesănătoase și zaharuri. Acestea pot crea daune iremediabile la nivelul ficatului, așa că este bine să fie evitate.

Aceste interdicții nu înseamnă, însă, că pacientul cu hepatita C nu se poate bucura de preparate festive, în ton cu sărbătorile. Rețetele tradiționale ale preparatelor specifice Crăciunului pot fi înlocuite cu succes cu rețete mai sănătoase, însă la fel de gustoase.

Înlocuiește friptura de porc cu curcan la cuptor

Pentru a prepara curcan la cuptor ai nevoie de:

1 curcan curățat

1 tijă de țelină mărunțită

1 morcov mărunțit

1 lingură de sare de mare

1 linguriță de piper

4 crenguțe de rozmarin

½ buchețel de salvie, mărunțit

Preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius. Spală curcanul, usucă-l cu un șervet de hârtie, apoi pune legumele mărunțite într-o tavă, pe care vei așeza și curcanul uscat. Amestecă sarea și piperul și masează cu acestea interiorul curcanului. Introdu și salvia și rozmarinul în curcan, apoi leagă-i acestuia picioarele. Coace curcanul, neacoperit, preț de cel puțin 3 ore, apoi poate fi consumat.

Înlocuiește garnitura de cartofi prăjiți cu piure din cartofi dulci

Pentru a prepara piure din cartofi dulci ai nevoie de următoarele ingrediente:

1,5 kg de cartofi dulci

un praf de sare

1 cană de lapte de soia

Coace cartofii dulci în cuptor, preț de 45-60 de minute. Curăță-i apoi de coajă și transformă-i în piure. Adaugă, treptat, lapte de soia, până când piureul capătă o textură pufoasă. Poți adăuga și un praf de sare, însă nu mai mult.

Înlocuiește cozonacul sau alte deserturi cu merele coapte

Ingredientele de care ai nevoie:

4 mere

¼ cană de stafide

2 linguri de miere

¼ linguriță de scorțișoară

Preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius. Spală merele și curăță-le de codițe și semințe. Într-un bol, amestecă mierea cu stafidele și scorțișoara iar apoi, cu o linguriță, umple merele cu acest amestec. Coace merele preț de 25 de minute, după care le poți consuma calde.

În rezumat, dacă ai hepatita C, este bine:

Să bei șase până la opt pahare de apă sau alte lichide în fiecare zi.

Să creezi o rutină regulată de alimentație care funcționează pentru tine. Ar putea fi vorba de trei mese moderate pe zi sau patru până la cinci mese mai mici, la intervale regulate.

Consumă, pe cât posibil, alimente organice. Acest lucru te poate ajuta să limitezi cantitatea de toxine și pesticide ingerate.

Alege surse de proteine slabe, cum este curcanul, în loc de carnea de vită, de exemplu.

Folosește mai multe condimente și ierburi și mai puțină sare.

Nu este indicat:

Să mănânci prea mult.

Să mai adaugi sare în farfurie.

Să bei alcool.

Să consumi produse de fast-food.

Despre hepatita C

Hepatita C este o infecție virală care provoacă inflamații și leziuni hepatice. Inflamația este acel proces de umflare care apare atunci când țesuturile corpului sunt lezate sau se infectează și care poate afecta organele. Virusurile invadează celulele normale din corpul și multe provoacă infecții care pot fi transmise cu ușurință de la o persoană la alta. Virusul hepatitei C se răspândește prin contactul cu sângele unei persoane infectate.

Hepatita C poate fie acută sau cronică. Hepatita C acută este o infecție pe termen scurt – simptomele pot dura până la 6 luni -, iar uneori corpul reușește să combată infecția și virusul dispare. Hepatita C cronică este o infecție de lungă durată, apare atunci când corpul nu este capabil să lupte împotriva virusului. Aproximativ 75 până la 85% dintre persoanele cu hepatită C acută vor dezvolta hepatită cronică C.

Diagnosticul precoce și tratamentul hepatitei cronice C pot preveni afectarea ficatului. Fără tratament, hepatita cronică C poate duce la boli hepatice cronice, ciroză, insuficiență hepatică sau cancer de ficat.

Persoanele cu un risc mai mare de a suferi de hepatită C sunt cele care și-au injectat droguri, au făcut o transfuzie de sânge sau un transplant de organ înainte de iulie 1992, au hemofilie și au primit factor de coagulare înainte de 1987, au făcut dializă (pentru insuficiență renală), au atins sânge sau ace infectate, au făcut tatuaje sau piercing-uri corporale, au lucrat într-o închisoare sau au fost private de libertate, s-au născut dintr-o mamă cu hepatită C, sunt infectate cu HIV, au avut mai mulți parteneri sexuali în ultimele 6 luni sau au avut antecedente de boli cu transmitere sexuală, sunt bărbați care au întreținut relații sexuale cu alți bărbați.

Cu toate că nu este disponibil nici un vaccin pentru a preveni hepatita C, se pot lua măsuri pentru protejarea împotriva acestei boli. Dacă ai deja hepatită C, medicul îți va recomanda un tratament medicamentos (medicamentele pot vindeca majoritatea cazurilor de hepatită C).

Visits: 69