Review Razer Wolverine V2 – O placere sa-l butonezi
Chiar daca nu sunt un adept al expresiei „PC Master Race„, majoritatea timpului liber mi-l petrec, culmea, pe PC. Cu toate astea, exista jocuri ale caror frumusete este evidentiata cel mai bine atunci cand folosesti un controller. La capitolul asta, pot spune cu mana pe inima ca sunt un impatimit al acestui gen de periferice.
Stim cu totii ca Razer este o „ghilda” selecta in lumea gaming-ului. Sistemele si perifericele producatorului tind foarte des sa rivalizeze cu gadget-urile altor companii de renume. Pe principiul asta se bazeaza si noul Wolverine V2, un controller cu fir destinat Xbox Series X|S, dar si PC-urilor cu Windows 10. Dupa cum spuneam, ma joc cel mai des pe PC, dar un controller este un accesoriu foarte important, asa ca am scos jucaria asta la un pahar de teste si am fost placut impresionat.
Constructie si design avantajoase
Ca sa ne raportam la subtitlu, Wolverine V2 este o iteratie imbunatatita a lui Wolverine Tournament Edition. Astfel, Razer renunta la „briz-brizurile” predecesorului in favoarea unei forme ergonomice foarte utile, care asigura o prindere si o manevrabilitate mai buna.
Razer Wolverine V2 are un aspect elegant si subtil, in care predomina finisajul negru-mat. Nimic extravagant sau excesiv, iar grip-urile au un contur avantajos, peste care este aplicat un strat anti-aderent din cauciuc. Amplasamentul butoanelor este cel de pe un controller obisnuit de Xbox, insa controller-ul Razer este echipat cu doua butoane suplimentare, care se odihnesc langa trigger-ele standard. Chiar daca numarul lor a fost redus de la patru (prezente pe Wolverine Tournament Edition) la doua, butoanele suplimentare pot fi extrem de utile in timpul sesiunilor intense de gaming si va voi spune in curand si de ce.
Partea interesanta la constructia lui Razer Wolverine V2 este ca toate butoanele sale, inclusiv D-pad-ul, sunt mecha-tactile, adica bazate pe clema. Astfel, apasarea lor nu numai ca este mai precisa, dar ofera si un feedback satisfacator.
Razer Wolverine V2 – La joaca, inainte!
Controller-ul arata bine, se simte bine, dar trebuie sa vedem si cum se descurca in-game, nu?! Pentru asta am scos de la naftalina cateva jocuri de suflet, alaturi de niste titluri multiplayer si cateva bijuterii proaspat lansate. Luand la pas lumile virtuale din Dark Souls, Assassin’s Creed Valhalla, Mortal Kombat X si Warhammer 40.000: Mechanicus, Wolverine V2 mi-a fost un aliat de nadejde si un prieten drag, iar jocurile alese au fost numai bune pentru o analiza detaliata a controller-ului de la Razer. Sa va explic…
Inainte de toate, controller-ul se misca excelent. Feedback-ul haptic functioneaza foarte bine, ba chiar se declanseaza cu istetime exact in momentele tensionate din timpul jocurilor. Asta aduce negresit un plus experientei. Titlurile pe care le-am ales fac parte din mai multe genuri, printre care si turn-based strategy. Aici am fost incantat sa aflu ca toate peregrinarile mele sunt optimizate pentru un astfel de controller de Xbox/Windows 10. Interfata se rescrie foarte usor, inclusiv cea a platformei Ubisoft Connect, iar tranzitia de la mouse & tastatura la controller se realizeaza instant.
Astfel, jocurile parca s-au transformat; Mechanicus, de exemplu, devenind un turn-based strategy foarte lejer de butonat, oferind o interfata prin care navighezi mult mai usor. Trecand peste celealte exemple clasice de intrebuintare a unui controller, Assassin’s Creed Valhalla si For Honor s-au dovedit din nascare a fi excelente pentru Razer Wolverine V2.
Click, click, click!
Butoanele suplimentare cu care este echipat Wolverine V2 au fost de mare ajutor. Pentru viteza de reactie sporita si ca sa nu mai misti frenetic degetele in stanga si-n dreapta, poti apasa rapid butoanele extra, care pot fi personalizate in softul instalabil. Attacking, parrying, consumables si altele asemenea nu se mai activeaza doar prin amplasamentul A,B,X,Y. De acum le poti accesa mult mai rapid.
Feedback-ul mecha-tactile este extrem de placut. Denota precizie si durabilitate, dar piticii mei de pe creier au fost nitel zgandariti de un oarecare „joc” al stick-urilor si al trigger-elor. Nu ma intelegeti gresit, functioneaza impecabil, insa culmea, mi-as fi dorit ca actionarea acestora sa fie putintel mai greoaie, ca sa nu mai traiesc cu impresia ca as ramane cu stick-urile in aer daca trag de ele mai agresiv. Stiu ca pentru multi, lejeritatea acestora este vitala pentru acuratetea in diferite jocuri, mai ales in cele multiplayer, dar asta se poate rezolva in aplicatia speciala pentru Wolverine V2.
In orice caz, sunt placut surprins, in sensul ca Razer Wolverine V2 este primul controller pe care l-am frecat ore in sir fara sa imi alunece/transpire mainile, preferand sa-l folosesc chiar si in jocurile care cer cu seriozitate o abordare mouse & tastatura.
Functii suplimentare si Razer Controller Setup
Fiind optimizat si pentru Windows 10, Wolverine V2 se conecteaza foarte usor prin USB existand sanse ca Razer Controller Setup sa fie instalat direct, fara sa-l mai descarci din Microsoft Store.
Programul este usor de folosit si permite o personalizare ampla a tuturor butoanelor de pe Wolverine V2. Poti face un remap complet, care sa se foloseasca excesiv de cele doua butoane suplimentare, dar poti sa iti setezi si sensibilitatea stick-urilor si a trigger-elor pentru diferite jocuri, fie ele shooters sau fighting.
Personal, nu am avut nevoide de soft, dar m-am bucurat de shortcut-ul oferit de butonul home Xbox. Odata ce l-ai apasat in-game, ti se deschide un overlay care iti ofera accesul la multe functii interesante. Poti seta rapid sunetele, input-ul si output-ul microfonului. In plus, interfata iti monitorizeaza si FPS-ul, temperatura si utilizarea procesorului, in timp ce poti activa functia de streaming optimizata pentru Windows Gaming.
Ca tot vorbeam de microfon, Razer Wolverine V2 incorporeaza si un jack audio de 3.5 mm, pe care l-am folosit cu placere. Totul functioneaza asa cum trebuie, intrucat ai totul la botul calului. Castile cu fir nu te mai spanzura pentru ca le-ai conectat la un jack plasat peste mari si tari, iar tu te poti juca linistit.
Alte chitibusuri
Wolverine V2 are un cablu cu o lungime indestulatoare – 3 metri. De altfel, este foarte lung, fapt care poate fi ori avantajos, ori dezavantajos. Din fericire, lungimea poate fi gestionata foarte usor, fara sa te trezesti ca ti-ai facut streang din fir. Ciudat este de observat ca firul este „impartit” in doua jumatati care se conecteaza printr-un port care-mi aduce aminte de perifericele PS/2 de pe vremea stramosilor. Care este scopul acestuia pe acest controller? Nu voi sti niciodata.
Pentru un controller cu fir, insa, Wolverine V2 este destul de scump. Asta in conditiile in care pana si un controller wireless oficial de Xbox este ceva mai ieftin. Bine, stim deja ca Razer ofera produse costisitoare, dar poate fi putin dezamagitor sa dai nas in nas cu un controller third-party de Xbox, cu fir, care sa fie mai scump decat cel wireless, oficial chiar. Calitatea constructiei si functiile multiple de care se bucura acest controller ar putea fi niste argumente serioase. Altfel, nu imi pot explica pretul asta pentru un controller de gaming cu fir.
Razer Wolverine V2 – Concluzie
Wolverine V2 de la Razer este un controller interesant si robust. Arata bine, se misca bine, se simte bine si iti ofera posibilitatea de a-l personaliza dupa bunul plac. Pentru un controller cu fir, pretul este cam piperat, dar calitatea constructiei, atentia la detalii si faptul ca vorbim de periferice Razer sunt cateva motive solide. La final de zi, imediat ce voi fi asternut aceste ganduri in mediul online, imi voi relua sesiunea de gaming alaturi de micul ajutor, pentru ca tare mi s-a mai pus pata pe el.