Dioxidul de carbon ar putea fi utilizat în viitor drept combustibil pentru avioane
Avioanele folosesc mult combustibil pentru a putea funcționa. Prin arderi, acesta se degajă drept CO2 în atmosferă, ducând la schimbări climatice și alterarea mediului înconjurător. Companiile aeriene au încercat să compenseze acest lucru prin plantarea de arbori sau înfințarea parcurilor eoliene. Totuși, aceste acțiuni nu sunt tocmai eficiente și pare-că în viitor va exista o modalitate mai bună pentru rezolvarea problemei.
Prin intermediul nature.com aflăm astăzi despre un nou experiment condus de o echipă de cercetători din cadrul Universității Oxford. Potrivit acestora, chiar există o modalitate de a proteja mediul înconjurător. Oamenii de știință au reușit să transforme dioxidul de carbon (CO2) în combustibil pentru avioane. Aceștia au utilizat o reacție chimică pe bază de fier care ar putea duce la un “zero net” emisii de CO2 pentru avioane.
Totuși, experimentul a avut loc într-un mediu controlat, în laborator. Asta înseamnă că nu se știe exact cum va funcționa aplicat pe un avion real. Oamenii de știință privesc însă cu încredere procesul și au speranța că descoperirea lor va ajuta în viitor la captarea și transformarea dioxidului de carbon din mediu în ceva util.
Există totuși și provocări în cadrul experimentului Oxford și noua metodă de transformare a CO2. Probabil vor trebui să găsească aliați care să le permită testarea metodei. În prezent, exsită o alternativă a kerosenului fabricată de către firma Velocys. Această companie produce combustibil pentru Shell și British Airways din deșeuri solide, paie, biomasă lemnsoasă și ulei pentru gătit uzat.
Se pare că cercetătorii deja discută despre metoda de conversie cu mai multe companii care ar putea fi interesate.De asemenea, aceștia declară că “nu există provocări mai mari decât acceptul și aprobările de testare”, dar speră ca metoda să se dovedească eficientă în viitor.