Monitorizarea după vindecarea de COVID-19: de ce este necesară?
Experții sunt de părere că, deși există numeroase necunoscute cu privire la efectele pe termen lung ale bolii COVID-19, este important ca pacienții vindecați să fie monitorizați de medic după perioada de convalescență.
Sursă foto: Shutterstock
Potrivit specialiștilor, în prezent se elaborează rapoarte care descriu efectele infecției respiratorii COVID-19 pe termen lung, fapt care nu este surprinzător, având în vedere daunele de cursă lungă provocate de boală, scrie doc.ro.
Unele persoane care au ieșit din starea de convalescență acuză, în continuare, manifestarea anumitor simptome, pentru săptămâni sau chiar luni de la infectare. Aceste simptome pot include dureri de cap, probleme cognitive, schimbări de dispoziție, stare de oboseală, asociată cu lipsa performanței în timp sportului, precum și dureri musculare. De asemenea, în cele mai multe cazuri, gustul și mirosul revin foarte greu, la mult timp după recuperare.
De altfel, specialiștii învață din mers despre consecințele COVID-19, pe măsură ce apar noi cazuri, iar astfel experiența medicilor se îmbogățește, ei putând sfătui pacienții cu privire la ce să facă după ce ies din perioada de izolare. Cert este că anumite consecințe ale bolii rămân pe termen lung și este nevoie de mai multe studii, precum și de monitorizare în continuare a paicentului, pentru a înțelege mai bine acest fenomen. Se dorește, mai ales, aflarea dacă aceste simptome de cursă lungă sunt asociate cu formele mai severe ale bolii, cu anumite comorbidități, sau cu anumite caracteristici specifice ale infecției respiratorii.
Efectele post COVID-19
Deși în prezent nu se cunosc multe despre simptomele post infecție asociate cu boala COVID-19, efectele pe termen lung par să se manifeste în special la cei care prezintă anumiți factori de risc. Printre acestea se numără hipertensiunea, obezitatea și vârsta înaintată. De asemenea, severitatea bolii poate da simptome de cursă lungă. Cu toate acestea, în timp ce numeroase persoane care manifestă simptome de lungă durată prezintă, de regulă, factori de risc asociați, există și mulți tineri adulți sănătoși care pot fi afectați. Organizația Mondială a Sănătății a raportat, în urma unui sondaj telefonic, faptul că 20% dintre adulții cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani au manifestat simptome de cursă lungă ale infecției respiratorii.
Acest lucru te poate face să te gândești la posibilele consecințe pe termen lung ale bolii și la ce ar trebui să faci pentru a-ți proteja sănătatea. Adevărul este că, deoarece acest virus este foarte nou, doctorii nu înțeleg pe deplin de ce unele persoane nu se recuperează complet în urma bolii, câte persoane sunt afectate pe termen lung de această și, mai ales, dacă aceste probleme se pot rezolva în timp sau nu.
Cu toate acestea, există o serie de acțiuni recomandate de către specialiști, pe care e bine să le ai în vedere. În primul rând, este important de reținut că procesul de recuperare necesită timp, ca după orice infecție respiratorie. Multe persoane care se îmbolnăvesc de gripă sau de orice tip de infecție nu își revin imediat. Recuperarea este un proces în sine, valabil și pentru COVID-19.
Potrivit experților, în general, cu cât este mai severă infecția inițială, cu atât mai dificil și lung va fi procesul de recuperare. Persoanele care manifestă forme severe la nivel pulmonar, și anume sindrom respirator acut sever, indiferent de cauză, vor avea parte de un proces de recuperare mai lung. După cum se știe, pacienții COVID-19 cu forme grave manifestă acest tip de sindrom, caracterizat prin capacitate pulmonară redusă, respirație tăiată și stare de oboseală acută.
În al doilea rând, internarea în spital poate fi un factor care prelungește perioada de recuperare. O parte din dificultățile resimțite în perioada de recuperare, dacă ai suferit de o formă severă de boală, pot fi cauzate de atrofierea musculară ce apare în perioada de spitalizare. Așadar, pe lângă recuperarea propriu-zisă, va trebui să îți recâștigi și forța musculară, ceea ce reprezintă o provocare în plus.
În plus, pacienții care au suferit de complicații, este esențială monitorizarea după boală și urmarea tratamentului impus de medic. Ceea ce diferențiază noul coronavirus de alte infecții respiratorii este că afectează nu doar plămânii, cât poate și duce la formarea de cheaguri de sânge care pot cauza atacuri de cord și dăuna inimii, precum și alte organe. De exemplu, unii pacienți au dezvoltat probleme la rinichi ca urmare a bolii COVID-19. Orice pacient cu organe afectate în urma infecției respiratorii trebuie monitorizat o bună perioadă după recuperare, pentru a putea preveni complicații ulterioare.
Ce poți face pentru a evita problemele ulterioare
După cum spuneam, persoanele cu simptome mai severe ale COVID-19 sunt mai predispuse la consecințe pe termen lung. Cu toate acestea, chiar și cei cu simptome moderate pot întâmpina probleme, iar simptomele pot persista săptămâni și chiar luni de zile. Din moment ce nu există un tratament specific pentru simptomele pe termen lung ale infecției respiratorii, este important să discuți cu medicul de familie au cu medicul curant, pentru a stabili o strategie de monitorizare a sănătății. Aceasta poate include un set de analize de sânge pentru markeri inflamatori, precum și un consult pneumologic și unul cardiac.
Dacă o parte din simptome nu au trecut în totalitate, poți aștepta până la recuperarea totală pentru a începe aceste demersuri. Discută cu medicul tău despre persistența simptomelor, iar acesta te va sfătui cu privire la ce ar trebui să faci și dacă există riscul ca unele simptome să indice o altă afecțiune. Între timp, dacă ți-ai revenit din perioada de boală, este foarte important să adopți și să menții un stil de viață sănătos și să te protejezi de infecție, la fel ca înainte. În acest fel, poți evita să te îmbolnăvești de alte tipuri de infecții, mai ales că ne aflăm în sezon de gripă.
De asemenea, reinfectarea, deși rară, se poate întâmpla. Așadar, practică, în continuare, distanțarea social, poartă mască mereu când te afli în public și spală-te frecvent pe mâini. În sezonul rece, și mai ales în contextul sanitar actual, este foarte important să eviți spațiile aglomerate și adunările mari de oameni.
Dacă ai posibilitatea, poți face un vaccine antigripal, pentru a evita riscul de a te îmbolnăvi de gripă și a trece printr-o nouă perioadă de convalescență. Organismul tău nu are nevoie de încă o lovitură de acest tip, iar sistemului imunitar îi trebuie timp pentru a se reface.