Poliuria sau urinarea frecvența, simptom al diabetului
Dacă nu ai un diagnostic de diabet, e bine să știi că uneori simptomele acestei boli par inofensive.
Sursă foto: Shutterstock
Cele mai frecvente simptome ale diabetului, cum ar fi setea persistența și frecvența, foamea extremă și scăderea inexplicabilă în greutate pot fi însoțite în unele cazuri și de urinări frecvente.
Atunci când bei cantități excesive de apă, lichidul te va face să urinezi mai mult. Acest lucru te poate determina să bei mai multe lichide, ceea ce este un cerc vicios, pentru că te învârți în jurul aceleiași probleme. Corpul tău poate, de asemenea, să încerce să elimine excesul de zahăr prin urinare.
Ce este poliuria?
Conform definiției, poliuria (sau urinările frecvente) este un simptom clinic caracterizat prin eliminare de urină în cantitate mai mare decât cea normală.
Poliuria este o afecțiune în care persoană urinează mai mult decât în mod normal și astfel pacientul observă că elimina cantități excesive și anormal de mari de urină, de fiecare dată când merge la toaletă.
Poliuria este definită că fiind trecerea frecvența a unor mari cantități de urină (mai mult de 3 litri pe zi), comparativ cu cantitatea zilnică de urină care este considerată normală la adulți (între 1 și 2 litri), scrie diabetes.co.uk, citat de doc.ro.
Poliuria este unul dintre principalele simptome ale diabetului (atât ale diabetului de tip 1, cât și ale diabetului de tip 2) și poate duce la forme de deshidratare severă, care, dacă este lăsată netratată, poate afecta funcția renală.
Cauzele poliuriei
Poliuria este de obicei rezultatul consumului excesiv de lichide (polidipsie), în special apă și lichide care conțîn cafeină sau alcool. Poliuria este, de asemenea, unul dintre semnele majore ale diabetului zaharat. Atunci când rinichii filtrează sângele pentru a produce urină, ei reabsorb tot zahărul, reintroducandu-l astfel în fluxul sangvin.
În diabet, nivelul de zahăr (glucoză) în sânge este anormal de mare. Și nu tot zahărul poate fi reabsorbit, iar o parte din acest exces de glucoză din sânge ajunge în urină, acolo unde atrage și mai multă apă, că un magnet. Acest lucru are drept rezultat un volum neobișnuit de mare de urină.
Alte cauze ale poliuriei pot fi:
diabetul insipid, o afecțiune care nu are nicio legătură cu diabetul zaharat și care afectează rinichii și hormonii care interacționează cu ei, rezultatul fiind producerea unei mari cantități de urină;
boală cronică de rinichi;
insuficientă hepatică;
medicamentele care sunt din categoria diureticelor (substanțe care accentuează excreția apei din corp/urină);
diareea cronică;
sindromul Cushing;
polidipsia psihologică – adică consumul excesiv de apă, cel mai adesea observat în cazul femeilor de vârstă a două, cu anxietate, și la pacienții cu boli psihiatrice;
hipercalcemia – nivelurile ridicate de calciu în sânge;
sarcina.
Poliuria că simptom al diabetului
Pe lângă faptul că este un simptom al diabetului nediagnosticat, poliuria poate, de asemenea, să apară la persoanele diagnosticate cu diabet dacă cantitatea de glucoză în sânge a crescut extrem de mult.
Astfel, dacă glicemia a ajuns să aibă o valoare prea mare, corpul va încerca să remedieze situația, eliminând glucoză din sânge prin intermediul rinichilor. Când se întâmplă acest lucru, rinichii vor filtra, de asemenea, mai multă apă, iar pacientul va fi nevoit să urineze mai mult decât în mod normal, drept rezultat al acestui lucru.
Dacă observi că simți frecvent nevoia de a urină, acesta ar putea fi un semn că nivelul glucozei este prea mare. Dacă ai acces la un glucometru, testează-ți glicemia dacă urinezi mai des decât în mod normal. Dacă ai diabet, notează-ți cât de des urinezi și discuta cu medicul tău despre această problema.
Învață să recunoști simptomele poliuriei
Cel mai des întâlnit semn al poliuriei este producerea unor cantități anormal de mari de urină, la intervale regulate de timp, pe parcursul zilei, dar și noaptea.
Simptomele clasice ale diabetului
Setea excesivă (numită și polidipsie) și urinarea frecvența (poliuria) sunt simptome clasice ale diabetului. Când ai diabet, excesul de zahăr (glucoză) se acumulează în sânge. Rinichii tăi sunt forțați să lucreze mai mult pentru a filtra și pentru a absorbi excesul de glucoză din sânge. Dacă ei nu pot ține pasul, glucoză în exces este excretata în urină ta, împreună cu lichidele din țesuturile tale. Acest lucru declanșează urinări și mai frecvente, care te pot deshidrata. Pe măsură ce bei mai multe lichide pentru a-ți potoli setea, vei urină și mai mult.
Când ar trebui să mergi la medic
Ar trebui să mergi la medicul tău dacă observi urinări excesive de-a lungul a câteva zile, fenomen care nu poate fi explicat de o creștere a consumului de lichide sau de medicamente.
Completează pentru a află dacă diabetul tău este ținut sub control. Dacă te încadrezi în categoria de risc crescut, primești un consult de specialitate gratuit, ce poate include și analize de sânge pentru determinarea stadiului curent de evoluție a diabetului!