Colesterolul mărit la adolescenți: cauze și tratament
Colesterolul “rău” nu afectează numai adulții, ci și adolescenții. Potrivit studiilor făcute în ultimii ani, adolescenții sunt din ce în ce mai afectați de colesterolul “rău” mărit, fapt care crește riscul bolilor cardiace în rândul tinerilor.
Cauzele colesterolului mărit la adolescenți
Moștenirea genetică
Dietă nesănătoasă, bogată în grăsimi
Obezitatea
Majoritatea adolescenților care au colesterol mărit provin dintr-o familie în care cel puțin un membru are această problema de sănătate, scrie doc.ro.
Colesterolul este o substanță grasă, care se regăsește în tot organismul. Acesta contribuie la producerea membranei celulare și a unor hormoni, dar ajută organismul și să sintetizeze vitamina D. Colesterolul din sânge provine din două surse: din alimentele consumate, dar și de la ficat, care produce colesterol. Există două tipuri de colesterol, colesterolul HDL, cunoscut sub numele de colesterol “bun” și colesterolul LDL, cunoscut sub denumirea de colesterol “rău”.
Colesterolul LDL ar trebui să fie foarte mic (să nu depășească 130 mg/dL) întrucât atunci când depășește valorile normale contribuie la îngustarea arterelor, cunoscută sub numele de arteroscleroză.
Stilul de viață nesănătos avut din copilărie sau adoptat în perioada adolescenței contribuie la creșterea colesterolului “rău” în rândul persoanelor foarte tinere. Alimentele bogate în grăsimi săturate, alimentele cu un conținut ridicat de zahăr și de carbohidrați procesați, stilul de viață sedentar și greutatea care depășește media normală sunt factorii care determina creșterea colesterolului LDL la adolescenți.
Diagnosticarea colesterolului mărit la adolescenți
Un set de analize de sânge va depista colesterolul mărit în cazul adolescenților, la fel că și în cazul adulților.
Tratament colesterol mărit la adolescenți
Pentru că adolescenții să reușească să facă față schimbărilor de alimentație și ale stilului de viață, ar trebui că toată familia să își schimbe obiceiurile pentru a-l susține așa cum trebuie. Altfel, adolescentul nu va reuși să abandoneze obiceiurile nesănătoase.
Iată ce schimbări trebuie să facă adolescentul cu colesterol mărit:
Dietă alimentară pe baza de alimente slabe în grăsimi și colesterol. Cantitatea totală de grăsimi din dietă adolescentului nu trebuie să depășească 30%, dintre care grăsimile săturate trebuie să alcătuiască doar 10%. Grăsimile trans trebuie eliminate complet din dietă adolescentului.
Stilul de viață trebuie să fie unul activ, iar sportul trebuie să joace un rol important. Fie că este vorba despre sporturi de interior precum înotul la piscină, sala de fitness sau aerobicul, fie că adolescentul preferă sporturi care se practică în aer liber precum mersul pe bicicletă, fotbalul sau tenisul – important este să facă sport cu regularitate.
Dacă schimbările acestea nu dau rezultate, e posibil că medicul să considere necesară administrarea unui tratament medicamentos pentru scăderea colesterolului.
Subiectul medicamentelor pentru scăderea colesterolului administrate adolescenților, care sunt în plină creștere, este încă destul de controversat, mulți dintre specialiști condamnând această abordare întrucât sunt de părere că adolescentul va deveni un adult dependent de medicație. Așadar, dacă este posibilă scăderea colesterolului “rău” prin schimbarea obiceiurilor, tânărul nu se va expune niciunui risc.
Chiar dacă se urmează un tratament medicamentos pentru rezolvarea problemei colesterolului mărit, schimbările alimentare și ale stilului de viață tot trebuie făcute. Acestea ne garantează atât că tratamentul va da rezultate, cât și că problema nu va mai reveni, iar colesterolul va avea, pe viitor, valori normale.