Studiu: Melatonina, utilă nu doar pentru somn, ci și pentru memorie?

Noi cercetări sugerează că melatonina, un supliment alimentar luat de obicei pentru a se obține un somn odihnitor, este util și în stimularea memoriei.

Sursă foto: Shutterstock

Suplimentele alimentare cu melatonină sunt vândute în principal cu promisiunea că te ajută să ai un somn mai odihnitor. Se pare că strategiile de marketing pentru promovarea melatoninei ar putea să se schimbe, potrivit acestui nou studiu¹, efectuat pe animale. Echipa de cercetare de la Tokyo Medical and Dental University (TMDU) din Japonia afirmă că melatonina și doi dintre metaboliții săi ajută amintirile să rămână în creier și ar putea acționa, astfel, ca un factor de protecție împotriva declinului cognitiv, scrie doc.ro.

Melatonina ar putea contribui la stocarea amintirilor

Una dintre cele mai simple modalități de a testa memoria la șoareci este să te bazezi pe tendința lor naturală de a examina obiecte necunoscute, spun oamenii de știință. Având posibilitatea de a alege, animalele vor petrece mai mult timp verificând obiecte necunoscute decât obiecte familiare. Ideea este că, pentru ca un lucru să fie familiar, trebuie să apară în amintire. La fel ca la oameni, declinul cognitiv al șoarecilor se manifestă sub forma unei memorii slabe și, atunci când sunt testați prin această nouă sarcină de recunoaștere a obiectelor, se comportă ca și cum ambele obiecte ar fi noi.

Grupul de cercetători de la TMDU intenționa să afle mai multe despre metaboliții melatoninei, adică moleculele în care se descompune melatonina după intrarea în organism. Se știa că melatonina se transformă în N1-acetil-N2-formil-5-metoxinquinamină (AFMK) și N1-acetil-5-metoxinquinamină (AMK) în creier. Cercetătorii bănuiau că acestea ar putea stimula cunoașterea.

Pentru a-și testa ipoteza, savanțiii au familiarizat șoarecii cu obiectele, după care le-au administrat doze de melatonină și cei doi metaboliți o oră mai târziu. Apoi, le-au testat memoria a doua zi. Au descoperit astfel că memoria s-a îmbunătățit după tratament și că AMK a fost cea mai eficientă. Toate cele trei suplimente s-au acumulat în regiunea hipocampală a creierului, o regiune importantă pentru transformarea experiențelor în amintiri.

Pentru șoarecii tineri, expunerea la un obiect de trei ori pe zi este suficientă pentru ca acesta să fie amintit a doua zi în sarcina de recunoaștere a obiectelor noi. În schimb, șoarecii mai în vârstă se comportă ca și cum ambele obiecte ar fi noi și necunoscute, un semn al declinului cognitiv. Cu toate acestea, a fost nevoie de o doză de AMK la 15 minute după o singură expunere la un obiect și apoi șoarecii mai în vârstă au reușit să-și amintească obiectele până la 4 zile mai târziu.

În cele din urmă, cercetătorii au descoperit că formarea memoriei pe termen lung nu ar putea fi îmbunătățită după blocarea transformării melatoninei în AMK în creier. Aceștia afirmă că, deși metabolitul melatoninei AMK poate facilita formarea memoriei la șoarecii de toate vârstele, efectul său asupra șoarecilor mai bătrâni este deosebit de încurajator.

Oamenii de știință iau în calcul demararea unor studii viitoare, care să arate dacă există efecte similare la oamenii în vârstă. Dacă se întâmplă acest lucru, terapia AMK ar putea fi utilizată în cele din urmă pentru a reduce severitatea afectării cognitive ușoare și poate chiar progresia bolii Alzheimer.

Care sunt beneficiile melatoninei în ceea ce privește somnul?

Suplimentele cu melatonină pot fi de folos în anumite probleme temporare, cum ar fi tulburările de somn asociate cu diferențele de fus orar (jet lag), anxietatea înainte de o intervenție chirurgicală sau unele tulburări de somn la copii.

De asemenea, ar putea fi utile pentru combaterea insomniei cronice, dar dovezile științifice sunt slabe. Persoanele cu insomnie sunt cele care nu reușesc să adoarmă repede, cele care deși adorm normal seara, se trezesc noaptea și nu mai reușesc să se întoarcă la somn sau cele care au ambele probleme. Când simptomele durează o lună sau mai mult, se poate vorbi de insomnie cronică.

Conform unor ghiduri, nu există suficiente dovezi puternice cu privire la eficacitatea sau siguranța suplimentării cu melatonină pentru insomnia cronică pentru a se recomanda utilizarea acesteia. Însă, pentru unele persoane, suplimentele cu melatonină par să fie eficiente.

Suplimentele cu melatonină ar putea fi de ajutor și pentru persoanele care lucrează în schimburi? Nu neapărat. Acest gen de muncă în ture îi poate face pe oameni să se simtă somnoroși la locul de muncă și să întâmpine dificultăți când e vorba să doarmă acasă în timpul zilei, după încheierea schimbului. Conform unor analize din 2014 legate de suplimentele de melatonină și lucrătorii în schimburi, rezultatele nu au fost concludente.

Prima analiză a analizat 7 studii care au inclus un total de 263 de participanți. Rezultatele au sugerat că persoanele care iau melatonină pot dormi cu aproximativ 24 de minute mai mult în timpul zilei, dar alte aspecte ale somnului, cum ar fi timpul necesar adormirii, s-ar putea să nu se schimbe. Dovezile au fost considerate de calitate scăzută.

Cealaltă revizuire a analizat 8 studii (dintre care 5 au fost implicate, de asemenea, în prima revizuire), cu un total de 300 de participanți, pentru a vedea dacă melatonina a ajutat la stimularea somnului la lucrătorii în schimburi. Șase dintre studii, care au fost considerate ca fiind de înaltă calitate, au avut rezultate neconcludente.

Melatonina are efecte asupra simptomelor cancerului?

Studiile privind efectul suplimentelor de melatonină asupra simptomelor cancerului sau a efectelor secundare legate de tratament au fost mici și au avut rezultate mixte. E bine de reținut că produsele fără dovezi științifice solide nu trebuie utilizate pentru a înlocui sau a întârzia tratamentul medical convențional pentru cancer.

De asemenea, unele produse pot interfera cu tratamentele standard pentru cancer sau pot prezenta riscuri speciale pentru persoanele diagnosticate. Înainte de a utiliza orice abordare complementară a sănătății, inclusiv melatonina, persoanele cu cancer trebuie să ceară sfatul medicului pentru a se asigura că aceasta nu le dăunează.

Suplimentele cu melatonină sunt sigure?

Utilizarea pe termen scurt a suplimentelor cu melatonină nu pare să fie însoțită de efecte negative și, deci, este sigură pentru majoritatea oamenilor. Persoanele care urmează un tratament medicamentos, cele care au epilepsie, cele vârstnice, precum și femeile însărcinate sau cele care alăptează trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a lua suplimente cu melatonină.

Visits: 33