Intel a lansat seria de plăci video Iris Xe pentru desktop

Intel tocmai s-a alăturat celor de la NVIDIA și AMD pe piața plăcilor video moderne pentru desktop. Noua seria se numește Iris Xe și se adresează utilizatorilor business și computerelor mainstream. Asta înseamnă că nu vor fi capabile de cine știe ce gaming, însă vor avea mai multă putere decât o soluție grafică integrată. Și se pare că producătorul face echipă cu ASUS și alți integratori de sisteme pentru a include noile plăci în PC-urile pre-asamblate.

Seria Intel Iris Xe încearcă să ofere soluții grafice care să ofere mai multă libertate decât cele integrate. Asta înseamnă că performanța nu va fi neapărat foarte mare, dar vei avea suport pentru mai multe monitoare 4K, accelerare hardware mai capabilă și nuclee AI pentru diverse sarcini. Pe partea de specificații tehnice, plăcile Iris Xe au 4GB de memorie video, 80 de unități de execuție și suportă decodare de conținut în format AV1.

Dacă așteptai însă o placă video de gaming de la Intel, nu Iris Xe este aceea. Se pare că producătorul lucrează în acest moment la arhitectura Xe-HPG care promite performanță foarte mare în jocuri și programe 3D profesionale. Iar cu această lansare, Intel revin în piața plăcilor video dedicate, unde nu i-am mai văzut din 1998 de pe vremea seriei i740.

Visits: 44