SpaceX anunţă primii civili care vor călători pe Staţia Spaţială Internaţională, prezintă două prototipuri Starship

SpaceX a făcut două anunţuri importante în ultima săptămână, confimând care sunt primii 4 civili care zboară cu capsula Crew Dragon, dar şi prezentând două prototipuri de navetă Starship. Misiunea cu civili se numeşte AX-1 şi va fi prima din istorie care duce cetăţeni privaţi pe Staţia Spaţială Internaţională.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acea misiune va avea loc în ianuarie 2022 şi va trimite civili în spaţiu timp de 8 zile. Ei vor zbura la bordul unei capsule Crew Dragon, în ceea ce ar putea fi începutul unui serviciu turistic. Această misiune este vitală, pentru că prezintă în sfârşit o alternativă pentru astronauţii americani. O bună perioadă de timp aceştia puteau ajunge în spaţiu doar la bordul unei navete Soyuz a ruşilor. Până acum Crew Dragon a dus 6 oameni în spaţiu, în cadrul misiunilor realizate în mai şi noiembrie 2020.

[embedded content]

Toţi cei 4 astronauţi privaţi care vor călători în ianuarie 2022 sunt de la Axiom Space, iar numele lor sunt următoarele:

  • Michael Lopez-Alegria, comandant de misiune (fost astronaut NASA)
  • Larry Connor, pilot
  • Mark Paty, cetăţean canadian
  • Etyan Stibbe, al doilea astronaut din Israel

SpaceX are în faţă un an 2021 ocupat, misiunea Crew-2 având loc la începutul acestui an. Va fi al doilea zbor oficial cu echipaj şi care duce 4 astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională. Va exista şi o misiune Crew-3 pe final de an, care va duce alţi 4 astronauţi pe ISS. Între timp două prototipuri Starship au fost fotografiate pe platformele de lansare, SN9 şi SN10.

Ele se află în Texas, la baza de testare Boca Chică. Astfel de navete ar trebui să ducă omul pe Lună din nou şi pe viitor chiar pe Marte. Sunt reutilizabile şi au la bază 3 rachete Raprtor. Pot zbura deocamdată în misiuni suborbitale de test până la 10 kilometri nălţime. Prototipul SN8 a fost testat pe 9 decembrie şi a ajuns la 12.5 kilometri altitudine apoi a ratat aterizarea explodând. Să vedem cum va merge cu noile nave…

Starship are o lungime de 50 de metri şi va avea în varianta finală 6 motoare Raptor. Are şi un booster Super Heavy cu 30 de motoare Raptor care să o urce în orbită.

Visits: 107