Persoanele vaccinate anti-COVID-19 mai trebuie să poarte mască de protecție?
Noile vaccinuri împotriva COVID-19, de la Pfizer, respectiv Moderna, au răspuns în mod favorabil necesității unei măsuri de rezolvare a situației pandemice în care ne aflăm de peste un an de zile. Cu toate acestea, există încă multe aspecte rămase neclare, cum ar fi în ce măsură vor putea vaccinurile opri transmiterea noului coronavirus.
Sursă foto: Shutterstock
Motivul pentru care încă avem aceste necunoscute este că, atât Pfizer, cât și Moderna, au demarat teste clinice numai pentru identificarea gradului de infectare după vaccin. Prin urmare, rămâne posibilitatea ca anumite persoane vaccinate să se infecteze, dar să nu manifeste simptome și, astfel, să transmită în necunoștință de cauză virusul. Riscul crește exponențial dacă persoanele vaccinate nu continuă să poarte mască, după imunizare, scrie doc.ro.
Așadar, dacă există riscul ca o parte din cei vaccinați să răspândească, în continuare, virusul, atunci populația nevaccinată este, în continuare, în pericol de infectare. Potrivit specialiștilor, multe persoane au impresia că, odată vaccinate, nu vor mai trebui să poarte mască, iar vestea că, de fapt, masca trebuie în continuare purtată, va fi primită foarte diferit, de la o persoană la alta. Impactul acestei vești nu ține neapărat de disconfortul purtării de mască, ci de realizarea faptului că mai există un minim risc de contagiere, chiar și după vaccin.
Cât de mare este riscul de contagiere după vaccinare
În majoritatea infecțiilor respiratorii, inclusiv COVID-19, nasul este principala cale de acces a virusului. Nasul este, de asemenea, un mediu propice pentru multiplicarea rapidă a virusului, stimulând sistemul imunitar să producă anticorpi specifici mucoasei nazale. Dacă o persoană este expusă la virus de două ori, acei anticorpi specifici, precum și celulele imune care au memorat virusul, îl vor anihila în mod rapid, chiar la nivelul nasului, până să se poată răspândi în corp.
Virusurile împotriva coronavirusurilor, în schimb, sunt injectate adânc în țesutul muscular și stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi. O parte dintre anticorpi vor ajunge, prin circulația sanguină, la mucoasa nazală, și vor acționa acolo. Cu toate acestea, nu este clar ce cantitate de anticorpi este mobilizată către mucoasa nazală, și cât de repede. Din acest motiv, nu se cunoaște dacă virusul nu va putea, în continuare, să se dezvolte în nas și să fie răspândit prin strănut sau respirație, înfectându-i pe cei din jur. Așadar, oamenii de știință caută, în continuare, răspunsuri la întrebări presante: cât de repede se poate multiplica virusul și cum îl poate controla sistemul imunitar?
Noua generație de vaccinuri împotriva coronavirusurilor
Din aceste motive, se lucrează la o nouă generație de vaccinuri împotriva coronavirusurilor, care vor stimula imunitatea la nivelul mucoasei nazale și a tractului respirator, adică acolo unde e mai multă nevoie. Forma de imunizare se va face, așadar, pe cale nazală, iar vaccinul va fi administrat sub formă de spray. Există și o variantă de vaccin hibrid în discuție, și anume o injecție intramusculară, urmată de un stimulant nazal care va produce anticorpi în nas și în gât. Vaccinurile împotriva coronavirusurilor s-au dovedit a fi, pe parcursul timpului, instrumente vitale de protejare a populației. Varianta imunizării localizate, așa cum promit vaccinurile viitorului, sunt încă în plină dezbatere.
Cine e contagios?
Potrivit cercetărilor efectuate până în prezent, numai persoanele care prezintă virusul la nivelul nasului și gâtului pot transmite mai departe boala, iar lipsa simptomelor la persoanele imunizate, care s-au infectat ulterior, sugerează că vaccinul a putut controla nivelul de răspândire a virusului. Cu toate acestea, există și cercetări care sugerează că și persoanele asimptomatice pot avea cantități mari de coronavirus la nivelul nasului. Prima persoană confirmată cu reinfectarea cu virusul SARS-CoV-2, o femeie de 33 de ani din Hong Kong, nu a manifestat simptome de boală, dar prezenta suficientă materie virală pentru a-i îmbolnăvi pe cei din jur.
Persoanele vaccinate care prezintă o cantitate mare de materie virală, dar nu au simptome, ar putea fi, în anumite cazuri, chiar mai contagioși, pentru că nu sunt conștienți de faptul că sunt bolnavi.
În concluzie, cu cât cantitatea virală este mai mare, cu atât riscul de contagiere este mai crescut. Din acest motiv, măsurile de protecție recomandate de autoritățile recomandate sunt esențiale atât pentru protejarea propriei persoane, cât și a celor din jur.
Masca trebuie purtată în continuare
În ciuda faptului că riscul de contagiere este prezent, chiar și după vaccinare, experții în sănătate ne asigură că, odată dezvoltată imunitatea cu ajutorul vaccinului, posibilitatea de infectare devine foarte mică. De asemenea, chiar dacă te vei infecta, nivelul de multiplicare a virusului este mult mai scăzut, ceea ce face și riscul de contagiere mai mic.
Cu toate acestea, până la imunizarea integrală a populației, masca va trebui purtată în continuare, iar măsurile de igienă respectate în egală măsură. În ceea ce privește răspunsurile cercetătorilor cu privire la întrebările care persistă în jurul vaccinului, compania Pfizer a anunțat că va demara teste clinice, pe subiecți vaccinați, pentru a identifica anticorpi împotriva unei proteine virale numită N.
Deoarece vaccinurile nu au nimic în comun cu această proteină, anticorpii proteinei N ar putea dezvălui dacă voluntarii s-au infectat după imunizare sau nu. În ton cu Pfizer, Moderna planifică o serie de analize de sânge prelevate de la toți participanții la testele pentru anticorpii proteinei N. Purtătorii de cuvânt ai companiei susțin că va fi nevoie de câteva săptămâni pentru a primi rezultatele, dar că acestea vor fi difuzate imediat după.
Un alt motiv important pentru care masca trebuie purtată chiar și după vaccinare este că aceasta îi poate proteja pe cei vulnerabili, cu sistem imunitar compromis. De exemplu, persoanele bolnave de cancer sunt mai expuse riscului de COVID-19. Cercetările existente sugerează că aceștia se pot infecta mai ușor, iar riscul de deces este mai crescut. În același timp, multe persoane nu se pot vaccina din cauza anumitor afecțiuni. Specialiștii nu au informații cu privire la felul în care pacienții cu cancer răspund la vaccin, deoarece aceștia nu au fost incluși în testele clinice. Numai câteva persoane din cohorta de voluntari au fost diagnosticați ulterior cu cancer, iar vaccinul i-a protejat numai în proporție de 76%.
Deși vaccinurile sunt sigure, în ceea ce privește persoanele cu afecțiuni grave și un sistem imunitar extrem de fragil, nu se poate spune cu certitudine dacă vaccinul îi va proteja. Alte categorii de persoane care nu se pot vaccina sunt cei cu reacții alergice severe la ingredientele vaccinului, cum ar fi polyethylene glycol. Din aceste motive, purtarea măștii, mai ales în prezența persoanelor care nu se pot vaccina, este esențială.