Philips Fidelio B97 Soundbar review – Crash, Boom, Bang!

Am primit la test un soundbar Philips Fidelio B97… scump de „se sparie gandul”, intre 6 si 7000 de lei l-am vazut pe la Altex si Emag, o mostra de technological prowess, iar Philips spun despre el ca este cel mai bun facut de ei vreodata.

Philips Fidelio B97, ce este intr-un nume?

Ma intreb… o fi numit dupa singura opera a lui Beethoven in care dragostea invinge tirania sau mai pamantean dupa cuvantul fidelity sau fidelitate in in traducere romaneasca?! Dar ce conteaza, pana la urma ce este intr-un nume? It is no arm, nor face, nor any other part belonging… to a soundbar. Si hai sa vedem de ce este atat de tare, si dupa aia va povestesc experienta mea cu el.

De ce poate fi considerat considerat atat de bun?

Philips Fidelio B97 este certificat IMAX si in principiu se doreste a fi un dispozitiv menit sa-ti livreze un sunet fix ca la cinema… sau cam pe acolo, imapachetat intr-un soundbar. Are si sateliti detasabili, autonomi, adica au baterie proprie, care pot fi pozitionati unde vrei tu in incapere si care tin vreo 10 ore, precum si difuzoare care bat in sus pentru o experienta Dolby Atmos veritabila.

Desi este relativ compact, dar nu usor, Philips Fidelio B97 are nu mai putin de 17 difuzoare (!), cu un total de putere halucinant de 740W. Bine, este drept ca 240 sunt furnizati de piatra aceea de moara din cutie zisa si subwoofer. Da, subwoofer-ul vine in cutie, si implicit in pret, nu trebuie achizitionat separat. Configuratia asta 7.1.2 a sistemului permite Dolby Atmos si DTS:X si suport pentru acel standard IMAX despre care ziceam mai inainte.

Exista si o aplicatie ce insoteste acest soundbar, numita Philips Sound, disponibila atat pe Android cat si pe iOS a carei instalare o recomand insistent, si care gestioneaza o multime de functii, de la Play-Fi si pana la multi-room si multe altele.

Si… l-am conectat la televizor!

Are o multime de conexiuni, am numarat 3 HDMI-uri, dintre care un eARC, pentru a-l conecta la un televizor compatibil, si exact asta am facut. L-am conectat la un Philips OLED de 55 de inch, din seria 800, modelul 855. De fapt, daca va mai aduceti aminte, am testat acum cateva luni pe fratele mai mare al acestuia, cel de 65 de inch si ne-a placut foarte mult. Ramane valabl si pentru acesta ceea ce am zis atunci. Deci l-am legat via e-arc. Soundbarul trebuie trecut pe intrarea corespunzatoare, apoi am setat din televizor sursa si apoi din Audio Out alegi HDMI sound system. Poate parea simplu, dar as zice ca nu chiar pentru toata lumea.

Chestia e ca pe conexiunea asta HDMI e-arc este asigurata banda necesara semnalului Dolby Atmos de pe respectivul televizor compatibil. Si aici mai e o chestie interesanta: porturile HDMI de pe Philips Fidelio B97 sunt 2.1, in vreme ce pe televizor, Philips nu a simtit nevoia sa adauge standardul mai nou, adica HDMI-urile de pe el sunt clasicele 2.0. In fine, asta nu impacteaza cu nimic in scenariul acesta. Deci asta pentru TV si filme.

Subwoofer Soundbar Philips Fidelio B97

Dar cum este Philips Fidelio B97 pentru muzica?

Pentru muzica poti sa-l conectezi si pe Bluetooth sau pe AirPlay daca esti pe Apple si mai mult decat atat, Philips Fidelio B97 poate fi integrat intr-un sistem de mai multe camere, incaperi, pentru ca are si suport pentru DTS Play-Fi. Inarmat cu Tidal pe telefon l-am atacat intai cu ceva SAINt JHN, apoi un pic de clasica si in final niste rock. Evident ca el are mai multe preseturi, adica Movie, Sport, Voice sau Music. Deci Music sa fie. Bine, poti sa-i pui si un profil custom, adica sa-ti faci tu setarile, dar nici chiar asa de masochist nu sunt. Si… am crezut ca se crapa peretii… de la atata bas. Subwoofer-ul din acest sisem este venit direct de la demolari. L-am dat la minim minimorum, adica -5, si tot huruia de au inceput sa bata vecinii-n teava.

Cand am trecut la rock situatia a devenit si mai grava. Partea de instrumente era „all over the place” cum s-ar zice, iar vocea nicaieri, pierduta intre huruitul subwoofer-ului si haosul chitarilor si restului instrumentelor. Pana si Dire Straits care se aud bine si pe un nailon pe post de membrana intins pe gura unui borcan pe post de incinta, deci pana si Dire Straits se auzeau confuz. La electro, rap si hip-hop, este ceva mai bine, este mai putina instrumentatie, dar la clasica este iarasi haos. Si peste toate palneaza un soi de ecou un pic dubios, ca si cum unealta s-ar fi straduit sa dea fortat amplitudine scenei.

Comenzi si control

Philips Fidelio B97 la filme este… un vis!

Am conectat contul de Netflix la OLED, am comutat TV-ul pe modul acela numit pure cinema care mie imi place maxim, am comutat Philips Fidelio B97 pe modul Movie, si am dat drumul ultimului episod din Barbarians, cel cu lupta finala, cu infruntarea dintre germani si romani. Si… e din alta lume si mai ales din alt film. Deci pe cat de ciudat ni s-a parut la muzica, pe atat de nemaipomenit de bun ni s-a parut la filme. Crash, boom, bang fiecare sageata care suiera prin cadru, fiecare lovitura, fiecare tropot de cal, pe fiecare dintre ele le simteai pana in stomac. Ge-ni-al!

Spatierea absolut senzationala, corespondenta pozitionarii sunetului cu ceea se intampla in imagine, totul este absolut divin. Si cand am mai scos si satelitii si i-am mutat in spatele meu, numai lapte miere, armuri sfarmate si zgomote autentice de lupta mi-au picurat in urechi. Este genial si se achita de acel Dolby Atmos intr-un  mare, mare fel, si inteleg acum care este menirea lui. Si cum stiti bine ca sunetul face jumate de film, ajungi sa te uiti la aceleasi filme pe care le-ai mai vazut… cu alte urechi. Deci 1000 de puncte pentru treaba asta.

Si apropo de satelitii acestia detasabili: poti fie sa lungesti soundbar-ul sub televizor si sa-i integrezi foarte, foarte usor, capetele sunt magnetice si daca le scoti capacele au acolo si porturile de incarcare si de comunicatie cu restul dispozitivului, sau ii scoti de pe Philips Fidelio B97 si si-i pozitionezi prin incapere unde vrei tu, preferabil in spatele tau ca sa ai surround cu adevarat. O singura chestie as comenta, si e un moft, satelitii mi s-au parut un pic mai anemici decat restul ansamblului, dar poate fi doar o impresie. De fapt intregul sistem are pana la urma nu mai putin de 17 difuzoare, deci filme, asta este scopul lui. Are si control vocal, via Google Assistant sau Alexa.

Sateliti Soundbar Philips Fidelio B97

Design si constructie

Si ca sa inchei cu monstrul, hai sa vorbim un pic si despre design si constructie, ca n-ai sa dai peste 7000 de lei pe ceva ce nu arata de 7000 de lei. Dar Philips Fidelio B97 chiar arata. Este metal, cu o suprafata perforata mata, avand la capete capace stralucitoare, pe cere le poti scoate pentru a atasa satelitii. Arata foarte misto si premium, doar ca acele capete lucioase ar fi trebuit sa vina si cu o panza speciala de sters in cutie. In clipa in care le-ai atins, cred ca si daca doar te uiti la ele, se umplu de amprente. Butoanele de control sunt amplasate sus, sunt indemanoase si raspund bine, sau poti face treaba asta direct de pe telecomanda ultra-minimalista din pachet. Dar la control mai e o mica problema. Soundbar-ul nu are un display, un afisaj propriu zis pe care sa vezi setarile, ci vezi niste litere si cifre din acelea 8bit prin ochiurile sitei care imbraca dispozitivul. Dar, in apararea lor, trebuie spus ca design wise se integreaza foarte bine cu intregul.

Design si constructie

Concluzie

Philips Fidelio B97 la filme este absolut si indubitabil senzational. La cinema, in cele mai bune sali, am mai experimentat un sunet atat de bun. La muzica, mai putin, dar si aici depinde de gusturi. Daca esti pe baza de vibe-uri generate electronic, atunci s-ar putea sa-ti placa si sa-ti faca masaj la diafragma sau la plex. Este un soundbar scump si asa si arata, asa se si comporta.

Visits: 104