Bitcoin nuclear. Europa de Est devine paradisul criptomonedelor

Guvernul ucrainean intenționează construirea unui centru de extragere de bitcoin (instalații de generare a criptomonedelor) care să utilizeze energia nucleară în exces a țării. Centrul ar putea consuma 2-3 GW, dublul puterii nominale a Centralei nucleare de la Cernavodă.

Noul proiect, ce presupune crearea unui centru pentru generarea de criptomonede, alimentat cu energie nucleară, a fost discutat de Oficialii Ministerului Energiei și ai Energoatom (compania care gestionează producția de energie din surse nucleare) împreună cu Hotmine – producător ucrainean de echipamente de extragere a bitcoinului.

Autoritățile au declarat că centrul de extragere a criptomonedelor va ajuta la utilizarea energiei nucleare a Ucrainei, va crește profiturile Energoatom și va contribui la creșterea veniturilor la bugetul statului.

„Ideea creării unui centru de date bazat pe o centrală nucleară merită, desigur, atenție, deoarece sistemul energetic ucrainean are rezerve neutilizate”, a declarat Yevhen Vladimirov, vice-ministru al Energiei.

Nu este clar ce capacitate va avea centrul de date, dar conform unui raport al Data Center Dynamics, aceasta ar putea fi între 250 și 500 de megawați, putând ajunge și la 2-3 gigawați. Prin comparație, relatează publicația theblockcrypto, cele mai mari complexuri de extragere de bitcoin din China au avut aproximativ 3 gigawatti de energie hidroenergetică, obținută în timpul sezonului ploios de anul trecut.

Citește și: BITCOIN la un nivel RECORD! Tesla a investit 1,5 miliarde de DOLARI

Hotmine este „convinsă” că Ucraina poate deveni unul dintre liderii mondiali în exploatarea criptomonedelor datorită rezervelor de energie nucleară, de care țara dispune.

Pentru următorii pași, Hotmine, Energoatom și Ministerul Energiei vor lua în considerare semnarea unui acord, care va stabili măsurile practice pentru înființarea unui centru de centru de extragere pentru criptomonede.

Ucraina nu solicită licență pentru extragerea criptomonedelor, în prezent dorindu-se adoptarea unei reglementări care va taxa câștigurile din acest domeniu cu 5%.

https://www.dcbusiness.ro/

Visits: 149