Tipuri de psoriazis și forme de tratament
Psoriazis este o boală cronică autoimună, care afectează pielea. Simptomul principal constă în apariția unor pete cu aspect inflamat pe suprafața corpului, care pot da iritație, mâncărime și se pot descuama. Petele pot apărea și dispărea, în cicluri repetate la intervale de timp mai lungi sau mai scurte.
Sursă foto: Shutterstock
Există mai multe tipuri de psoriazis, iar un pacient poate avea, în același timp, mai multe tipuri diferite, scrie doc.ro.
Tipurile de psoriazis și simptomele acestei boli
Cele mai frecvente simptome ale psoriazisului sunt:
– Petele cu aspect inflamat, care se pot descuama
– Mâncărimea și iritația pielii
– Încheieturi umflate și/sau rigide și dureri articulare (asociate cu artrita psoriazică)
Adesea, psoriazisul poate da simptome de natură psihologică, precum anxietate, depresie și stimă de sine scăzută. Dintre toate acestea, depresia a fost cel mai des asociată cu psoriazisul. Simptomele psoriazisului depind, în mare parte, de tipul de psoriazis de care suferi. Așadar, iată cele cinci tipuri ale acestei afecțiuni:
1. Psoriazis cu plăci
2. Psoriazis gutos
3. Psoriazis inversat
4. Psoriazis pustular
5. Psoriazis eritodermic
Există, de asemenea, mai multe subcategorii ale acestori tipuri, în funcție de aspectul și de localizarea pe corp a petelor. Niciun tip de psoriazis nu este contagios.
1. Psoriazisul cu plăci
Psoriazisul cu plăci, sau psoriazis vulgaris, este cel mai des întâlnit tip, iar aproximativ 80%-90% dintre persoanele cu psoriazis au această formă de afecțiune. Psoriazisul cu plăci este caracterizat prin pete îngroșate și roșii, adesea acoperite de un strat de piele solzoasă. Aceste pete apar, cel mai adesea, pe coate, genunchi, spate și scalp și pot măsura între 1cm și 10 cm.
Opțiuni de tratament
Pentru a gestiona disconfortul produs de psoriazis, medicul îți poate recomanda unguente, geluri de curățare sau loțiuni de corp din game dermatocosmetice, pentru a preveni suprairitarea și uscarea zonelor afectate. De asemenea, se poate adopta o abordare holistică, ce implică anumite schimbări în stilul de viață, cum ar fi adoptarea unui regim alimentar cât mai sănătos, somn corespunzător și evitarea stresului.
În ceea ce privește tratamentul medicamentos, vitamina D, retinoizii cu aplicare topică și medicamentele pe bază de tazaroten pot ameliora simptomele psoriazisului cu plăci, prin reducerea inflamației.
Un alt tratament care se bucură de succes în gestionarea psoriazisului este terapia cu lumină ultravioletă. De obicei, se stabilește o strategie de tratament care înglobează medicamente, terapie cu UVA și UVB și unguente antiinflamatoare și hidratante.
La cazurile moderate sau severe, medicul poate prescrie unguente pe bază de corticosteroizi, pentru un control mai bun asupra simptomelor.
2. Psoriazis gutos
Psoriazisul gutos se manifestă prin pete mici și roșii, pe piele. Este al doilea cel mai comun tip de psoriazis și afectează aproximativ 8% din pacienții diagnosticați cu această afecțiune. De cele mai multe ori, psoriazisul gutos apare în copilărie sau adolescență.
Petele specifice psoriazisului gutos sunt mici și au formă de picătură. Acestea apar pe abdomen, brațe și picioare și, în unele cazuri, pe față și pe scalp. Petele nu sunt ieșite în relief, precum cele specifice psoriazisului cu plăci. Cu toate acestea, s-au semnalat cazuri unde, în timp, psoriazisul gutos s-a transformat în psoriazis cu plăci. Psoriazisul gutos apare dacă este declanșat de anumiți factori, cum ar fi infecția cu streptococ, stresul intens, leziuni ale pielii sau în urma unor tratamente medicamentoase.
Opțiuni de tratament
Pentru tratamentul psoriazisului gutos, medicul poate prescrie unguente cu steroizi, terapie cu lumină ultravioletă și medicamente orale. Cel mai important este, însă, să se descopere factorul declanșator. Prin eliminarea acestuia, se poate trata cel mai eficient psoriazisul gutos. Dacă este vorba despre o infecție bacteriană, se pot prescrie antibiotice.
3. Psoriazisul inversat
Psoriazisul inversat apare cel mai des în cutele pielii, cum ar fi sub sâni, în zona axială sau cea inghinală. Psoriazisul inversat se prezintă ca o iritație a pielii, fără o formă definită de pete.
Uneori, acesta poate fi confundat cu o infecție bacteriană sau fungică, dar, dacă nu este diagnosticat și tratat corespunzător, poate deveni extrem de incomod pentru pacient.
Majoritatea pacienților cu psoriazis inversat suferă și de alt tip de psoriazis, pe alte părți ale corpului.
Opțiuni de tratament
Tratamentul pentru psoriazis inversat este asemănător cu cel pentru psoriazisul cu plăci și poate include unguente pe bază de steroizi, terapie UVA/UVB, precum și medicamente orale. De regulă cremele pe bază de steroizi recomandate pentru psoriazisul inversat conțin o concentrație mai mică de substanță activă, pentru a se evita subțierea pielii din zonele afectate.
4. Psoriazisul pustular
Psoriazisul pustular este o formă severă de psoriazis, ce se dezvoltă rapid, sub formă de pustule albe, înconjurate de piele înroșită. Psoriazisul pustular poate viza porțiuni isolate ale corpului, cum ar fi mâinile și picioarele, sau poate invada porțiuni foarte mari de piele. Pustulele se pot uni și cauza descuamarea pielii.
Unii pacienți manifestă episoade ciclice, în care pustulele apar și apoi intră în remisie. În timp ce pustulele nu sunt infecțioase, pot da simptome precum: febră, frisoane, puls accelerat, slăbiciune musculară sau pierderea poftei de mâncare.
Există trei subcategorii ale psoriazisului pustular, și anume:
– Psoriazis pustular von Zumbusch
– Psoriazis pustular palmoplantar (pustuloză palmoplantară)
– Acropustuloză
Opțiuni de tratament
Tratamentul pentru psoriazisul pustular poate consta în unguente pe bază de corticosteroizi, terapie cu lumină ultravioletă și medicamente antiinflamatoare. Identificarea și rezolvarea factorului declanșator este, și în acest caz, cea mai recomandată cale de acțiune pentru tratarea simptomelor.
5. Psoriazisul eritrodermic
Psoriazisul eritrodermic sau exfoliativ este o formă rară de psoriazis care se prezintă sub formă de leziuni cutanate asemănătoare unor arsuri severe. Afecțiunea este gravă și se poate transforma în urgență medicală dacă nu este tratată iar temperatura corpului pacientului continuă să crească.
Leziunile cauzate de psoriazisul eritrodermic se pot întinde pe mai multe porțiuni ale corpului și pot duce la descuamarea pielii. De regulă, psoriazisul eritrodermic acaparează porțiuni mari din corp. Acesta poate apărea în mod asociat cu psoriazisul pustular sau cel cu plăci (atât timp cât nu sunt tratate corespunzător). Printre alte cauze ale psoriazisului eritrodermic se numără:
– Arsurile solare severe
– Anumite infecții
– Alcoolismul
– Stresul intens, pe perioade îndelungate de timp
Opțiuni de tratament
Pacientul cu psoriazis eritrodermic necesită, în cele mai multe cazuri, îngrijire medicală ce poate presupune și internare în spital. De obicei, tratamentul constă în aplicarea de unguente cu steroizi, medicamente antiinflamatoare și comprese reci pentru calmarea leziunilor.