MSI Stealth 15M – cel mai subțire laptop de gaming de 15” (review)

Se pare că totuși cursa pentru cel mai subțire laptop de gaming din lumea nu s-a terminat – MSI Stealth 15M a venit într-un moment în care părea că toți producătorii au renunțat la cursa începută cu câțiva ani în urmă, și modelele noi sunt din ce în ce mai groase, mai grele, din nou.

De exemplu Zephyrus S GX531 a rămas cel mai subțire model al taiwanezilor de la ASUS, iar inginerii de la MSI, după cel mai subțire model al lor: GS65 Stealth, au revenit la modele mai masive – urmașul acestuia, GS66 Stealth fiind simțitor mai greu (datoriră bateriei) și puțin mai gros. Dar totuși există această zonă a laptop-urilor de gaming mai ”serioase” ce pot fi la mare căutare, nu neapărat de gameri, cât mai degrabă de persoane din sectorul business, care pot folosi un astfel de laptop și la muncă, dar și în orele de după.

MSI Stealth 15M - cel mai subtire laptop de gaming de 15”
MSI Stealth 15M – cel mai subtire laptop de gaming de 15”

MSI Stealth 15M – Design, construcție, ergonomie

După cum am menționat mai sus, MSI Stealth 15M este un laptop mai ”serios”. Practic, cam acest cuvânt este și numitorul comun al gamei Stealth: laptop-uri minimaliste ca și linii și construcție al șasiului: fără briz-briz-uri, fără logo-uri evidente și luminoase, fără LED-uri inutile, fără linii agresive specifice unui laptop de gaming.

Sincer, dacă nu aș fi găsit în Dragon Center opțiunea de a seta orice culoare RGB pentru iluminarea tastaturii, aș fi spus că MSI Stealth 15M este un laptop de business. Carcasa este din aluminiu, inclusiv partea inferioară, un gri închis, mat, ce strânge infinit mai puține amprente față de multe modele cu care ne-am jucat până în prezent.

Ca și o părere personală, MSI Stealth 15M este fratele lui GS65, cu foarte-foarte mici diferențe: ca și la GS65 Stealth, fantele de admisie de pe partea inferioară a lui Stealth 15M ocupă aproape jumătate din șasiu. Și din nou, ca și la GS65, și la Stealth 15M am întâlnit deasupra tastaturii un șasiu din aluminiu perforat, pentru a face loc altor mici fante de admisie.  Singura diferență dintre modelul vechi (GS65 – 2018) și Stealth 15 (2020) este forma acestor fante – pe Stealth 15M avem forme hexagonale, de fapt, imitând solzi de dragoni, ne-au șoptit cei de la MSI.

Și ca și la GS65, ecranul noului MSI Stealth 15M este rabatabil, la 180 grade.

MSI Stealth 15M - ecran rabatabil la 180 grade
MSI Stealth 15M – ecran rabatabil la 180 grade

Tasta F12 are rolul de a roti imaginea de pe ecran cu 180 grade, funcția fiind gândită în mod clar către cei din mediul business, pentru a împărtăși instant cu persoana aflată la aceeași masă, vizavi de tine, o imagine, un grafic, o prezentare.

Tastatura RGB

Tastatura …mi-a plăcut enorm.

MSI Stealth 15M - tastatura mi-a placut foarte mult
MSI Stealth 15M – tastatura mi-a placut foarte mult

Este genul de tastură pe care aș scrie și aș scrie…și scrisul este extrem de plăcut, rapid și generând erori la minim. Da, există un minim de rezistență înainte de actuare, asta e foarte bine.

Cursa tastelor se încadrează în categoria ”short-distance”, însă totuși este surprinzător de lungă, pentru grosimea șasiului. Touchpad-ul putea fi mai mare, mă refer pentru momentele de non-gaming.

MSI Stealth 15M - retro-iluminarea tastaturii se face din Dragon Center
MSI Stealth 15M – retro-iluminarea tastaturii se face din Dragon Center

Iluminarea tastelor este RGB, dar nu Per-Key, ca la modelele de gaming high-end. Se pot alege și câteva presetări, precum Steady, Breathing, Breathing Cycle, Color Shift). Și tot din acest meniu putem seta intensitatea retro-iluminării.

Mi-ar fi plăcut să văd un buton fizic pentru ON/OFF, ca la GS65, dar ce să-i faci, noua tendință mondială este să se scape de butonul fizic dedicat, eventual exceptând cazurile când acest buton ascunde și un cititor de amprente.

MSI Stealth 15M este, așa cum am spus și în titlu, cel mai subțire laptop de gaming de 15” din lume, fiind primul care coboară sub bariera psihologică de 16mm. Și greutatea este demnă de invidiat: 1,69kg!  Vă spun cu cea mai mare sinceritate, sunt laptop-uri de 15” ultrasubțiri, de office, ce au aceste dimensiuni și greutate!

MSI Stealth 15M – Performanțe, zgomot, temperaturi

Este pentru prima dată când personal pot testa un procesor de-a 11-a generație, deci evident, am fost foarte curios cum se împacă ideea de laptop de gaming cu un procesor ce tehnic are doar un TDP de 28W, conform specificațiilor Intel. Însă se pare că inginerii MSI n-au citit aceleași specificații pe care le putem găsi pe site-ul Intel, pompând steroizi și optimizând la maxim procesorul Intel Core I7-1185G7.

Astfel, au fost nenumărate momente în care ”am prins” procesorul rulând ”ilegal” la peste 40W, o performanță demnă de invidiat. Mai jos, consumul în timpul unei randări Blender.

În schimb procesorul este destul de fierbinte, asta văd că a moștenit bine de la generația anterioară. 95C în Blender, 80-90C în Metro Exodus.

Sincer, am fost impresionat de ce știe noul procesor.

Cel mai bine se poate vedea potențialul arhitecturii în aplicațiile Single Core, precum în Cinebench, unde micuțul Core I7-1185G7 bate procesoare din generații anterioare mult mai puternice, cu voltaj standard mai ridicat (din gama H). Doar AMD cu noul Ryzen 5000 stă mai bine în randarea Singel Core. Impresionant!

MSI Stealth 15M - performante in randare - Single Core Performance remarcabil
MSI Stealth 15M – performante in randare – Single Core Performance remarcabil

Din păcate în aplicațiile Multi-CPU noul procesor Intel pălește serios, cele patru nuclee (8 fire de execuție) dându-l de gol că este totuși un procesor dedicat sistemelor ultra-portabile. (toate procesoarele deasupra în clasament au 6 sau chiar 8 nuclee)

În schimb, în aplicații sintetice 3D și în jocuri, Stealth 15M a arătat că poartă cu demnitate numele de laptop de gaming, chiar și așa, fiind ușor de confundat cu un laptop ultraportabil.

Placa video dedicată (laptop-ul are și grafică integrată nouă, Intel Iris Xe) NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti Max-Q ne-a arătat că laptop-ul este ideal pentru un casual gaming oricând după o zi lungă de muncă.

Înainte de a trece la jocuri, o să mai adaug o comparație pentru procesor și placa grafică, să vă puteți da seama mai ușor unde se încadrează micuțul laptop (aș zice că nu e rău pentru un ultraportabil, nu e rău deloc):

Iată câteva rezultate (Shadow of the Tomb Raider, Watch Dogs Legion, Far Cry 5 au fost rulate cu toate setările pe Ultra, setare recomandată de altfel, și de mine, după framerate-ul obținut):

Metro Exodus, AC Valhalla în schimb sunt jocuri ”grele”, aici aș recomanda mai degrabă setările High.

Dar iată și centralizat, toate testele rulate în jocuri:

MSI Stealth 15M - performante in gaming
MSI Stealth 15M – performante in gaming

TDP-ul plăcii video NVIDIA GeForce GTX 1660Ti Max-Q este de 60W, iar temperatura sa variază între 70-80C.

Procesorul ce-i drept se încălzește destul de bine, în medie am măsurat între 70-90C, placa video cu o medie de 70-80C, însă temperaturile de la suprafața laptop-ului au rămas la un nivel foarte acceptabil (pentru un șasiu atât de subțire).

Practic după randare (Blender, 15 min) și gaming 20 min (Metro, setările Ultra), am atins un maxim de 42-44C pe mijlocul tastaturii, ceea ce sincer, este încă în marja decentului pt un laptop de gaming de 15” ultra-subțire.

Cu o singură excepție/mențiune: deasupra tastaturii, în zona perforațiilor, stratul de aluminiu se încălzește mai puternic (48-50C), dar în mod normal, nu aveți ce căuta cu degetele pe acolo, deci nu e o problemă din punctul meu de vedere. Practic camera termică ”vede” ce e dedesubt, zona heatpipe-urilor este acolo, aflate deasupra procesoarelor (CPU și GPU).

Temperaturile sunt ținute sub control de un sistem de răcire bine pus la punct – patru guri de evacuare al aerului fierbinte, ca la toate laptop-urile de gaming care se respectă, iar sub capotă avem 6 heatpipe-uri pentru procesor, placă grafică și VRM-uri.

În teste, având modul Extreme Performance activat din panoul de control MSI ”Dragon Center” zgomotul măsurat nu a trecut de 46-47dB, ceea ce este peste așteptările mele.

Sincer, cred că această configurație se potrivește ca o mănușă șasiului subțirel, nu am simțit că sistemul de răcire se fortează sau, mai rău, să se chinuie să facă față căldurii degajate, chiar și cu ventilatoarele în 4800rpm – am mai văzut și la alți producători asemea viteze la ventilatoare.

MSI Stealth 15M – Baterie, autonomie

Bateria lui Stealth 15M este de capacitate mică spre medie, după standardele actuale – 52Wh. Totuși, 3 ore și 15 min este mult prea puțin în testul Modern Office – nu știu, am impresia că integrata Intel Iris XE nu prea a lucrat în acest test, cred că NVIDIA GTX 1660Ti-ul s-a băgat în față mai mult decât trebuie, în testele de Video Conferencing. Posibil să fie o problemă de optimizare, nu știu.

Pentru a vedea totuși un scenariu office, am rulat și benchmark-ul clasic, specializat în aplicații Office, și anume Applications – Battery Life.

Și apoi, testul de video, să vedem cât timp ne permite rularea materialor video HD (în ultimul test luminozitatea ecranului a fost de 80cd/m2, în celelalte două teste office, 100cd/m2).

Și în sfârșit, ni s-a confirmat ceea ce bănuiam: laptop-ul are o autonomie mai decentă, mai ales când placa video NVIDIA nu trebuie să lucreze constant pentru orice task minor pe care placa grafică integrată Intel Iris Xe o poate duce la bun sfârșit fără probleme. În schimb frecvența panoului râmâne la 144Hz chiar și setat pe Battery mode, și nici manual nu poate fi schimbat pe 60Hz (fără aplicații/setări specializate)

Ecranul: 144Hz, Full-HD, IPS   

Nu voi zăbovi foarte mult asupra ecranului, deoarece nu m-a impresionat. Nu mă înțelegeți greșit, pentru gaming este potrivit: luminozitate de 283cd/m2, black level chiar bun (0,27cd/m2), contrast 1050:1 adică până aici, valori bune.

MSI Stealth 15M - ecran potrivit pentru gaming - contrast, black level bun
MSI Stealth 15M – ecran potrivit pentru gaming – contrast, black level bun

În schimb, pentru editare foto-video…nu-l pot recomanda: gamut-ul este sub așteptările mele (65% sRGB este departe de valoarea pe care o așteptam de la un produs premium, pentru că da, Stealth 15 chiar are finisaje ce-l recomandă a fi mai premium).

Conectică, upgradabilitate

Având în vedere grosimea șasiului, conectica este destul de bună: un port USB-Type C cu Thunderbolt 4, DisplayPort (și PD charging /USB 4.0), două porturi clasice USB 3.2 Gen1 Type-A, un cititor de carduri Micro SD (UHS-III), un port HDMI (4K@ 60Hz) și un jack audio combo.

MSI Stealth 15M – Concluzie

A venit momentul să tragem concluziile. Stealth 15M este primul laptop cu procesor Intel de-a 11-a generație, Core i7-1185G7 cu care am avut plăcerea să mă joc timp de o săptămână și, chiar dacă nu e un Tiger Lake H35 (ce va ajunge mai greu în RO datorită pandemiei și logisticii din spate (componente, producție, transport, containere, etc), mi-a lăsat o impresie pozitivă. Aveam oareșcum o idee preconcepută despre acest procesor, crezând că este mult prea slab pentru a fi integrat într-un laptop de gaming, dar Stealth 15M mi-a contrazis aceste idei venite cine știe de unde.

Jocurile rulate mi-au arătat că micuțul se mișcă chiar bine, dacă în WD Legion rulează pe Ultra cu aprox 50fps, eu zic că acest ultraportabil și-a făcut datoria cu demnitate. NVIDIA GeForce 1660Ti Max-Q nu este nici ea o placă grafică slabă, pentru cei care pot trăi fără mania (obsesia?) RTX ON, configurația de față este arhi-suficientă pentru 2021 pentru un casual gaming.

Prețul de 6400 Lei la momentul finisării acestui articol mi se pare un pic cam mare, dar cel mai mare atuu al acestui sistem este portabilitatea și aspectul premium, de business. Șasiul din alumiu, culoarea gri-închis, finisajul mat, răcirea bine pusă la punct, toate acestea sunt elemente forte ce ridică prețul final. Și conectica este foarte bună. M-am și mirat, cum vine că acest micuț are Thunderbolt 4 și MSI GE76 Raider nu are? Miraculoase mai sunt căile tehnologiei…

Per total, MSI Stealth 15M este un laptop foarte reușit, păcat că ecranul nu poate atinge spațiul de culoare sRGB, altfel l-aș fi recomandat cu toată gura, așa…un pic mai reținut…dar recomandarea rămâne.

Visits: 36