Studiu: Pacienții cu hepatita C, mai predispuși să consume alcool
Un nou studiu sugerează că persoanele infectate cu hepatită C sunt mai înclinate să consume sau să fi consumat mult alcool. Din păcate, e posibil că alcoolul să accelereze degradarea ficatului provocată de virusul respectiv, au adăugat cercetătorii.
Sursă foto: Shutterstock
Persoanele adulte care suferă de hepatită C au fost de trei ori mai predispuse să bea de cinci sau mai multe ori pe zi, în prezent sau în trecut, spre deosebire de persoanele care nu erau infectate cu virusul hepatic, potrivit studiului publicat recent în revista americană Preventive Medicine, citează doc.ro.
„Alcoolul accelerează dezvoltarea fibrozei și apariția cirozei (degradarea ficatului) în rândul persoanelor cu hepatită C, prin urmare, consumul de alcool devine o activitate periculoasă și deseori fatală” a precizat liderul echipei de cercetare, Amber Taylor, de la U. S. Centers for Disease Control and Prevention – CDC (Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite). „În 2010, boală de ficat legată de consumul de alcool s-a clasat pe a treia poziție în ceea ce privește mortalitatea în rândul persoanelor cu hepatită C” a adăugat Taylor.
Hepatită C este infecția ficatului cauzată de un virus transmis prin sânge, spre exemplu, prin ace nesterile. Hepatită C cronică poate provoca probleme de sănătate de lungă durata, precum cancer hepatic, potrivit CDC.
În Statele Unite, abuzul de alcool face anual aproape 88.000 de victime, după cum au raportat cercetătorii. Consumul de alcool este deosebit de nociv pentru persoanele cu hepatită C, au subliniat aceștia.
Pentru realizarea studiului, oamenii de știință au analizat datele din U.S. Național Health and Nutrition Examination Survey (Sondajul privind Examinarea Nutriției și Stării de Sănătate Naționale din Statele Unite), provenite de la peste 20.000 de persoane. Mai exact, au analizat rată de infecție cu hepatită C în următoarele patru grupuri: grupul persoanelor care nu consumă deloc alcool, grupul celor care nu mai consumă alcool, grupul persoanelor care în prezent consumă puțin alcool și grupul celor care consumă mult alcool. Deși studiul nu a fost conceput pentru a demonstra o relație de tip cauza-efect, cercetătorii au descoperit că ratele mai mari de hepatită C în rândul persoanelor care nu mai consumă alcool și al celor care în prezent, consumă mult alcool decât în cazul celor care nu consumă deloc alcool sau care consumă alcool cu moderație.
Un sondaj de monitorizare a participanților care au fost la un moment dat infectați cu virusul respectiv, a arătat că 50% dintre aceștia nu știau de infecția cu hepatită C. „Jumătate din persoanele care trăiesc cu hepatită C nu știu nici că au fost infectați cu hepatită, nici care sunt riscurile grave ale consumului de alcool” a precizat Taylor într-un comunicat de presă al revistei. „Acest lucru subliniază nevoia de diagnosticare și de intervenții eficiente și cuprinzătoare care să asocieze persoanele infectate cu hepatită C cu tratamentele curative disponibile în prezent și să ofere educația și sprijinul necesare pentru reducerea consumului de alcool” a adăugat această.
CDC recomandă că persoanele născute între 1945 și 1965 să facă cel puțin o dată analizele pentru hepatită C. Persoanele testate pozitiv trebuie să fie testate pentru consumul de alcool, recomandă agenția.
Cercetătorii au precizat că rezultatele ar putea să-i ajute pe furnizorii de servicii medicale să dezvolte strategii de tratament eficiente și intervenții pentru pacienții lor.