Care au fost primele jocuri ale celor mai cunoscuți dezvoltatori?

Nici dezvoltatorii de jocuri nu au scăpat de efectele secolului vitezei. Nume precum Electronic Arts și Blizzard sunt deja arhi-cunoscute, dar există o vreme când aceste studiouri erau încă pe la început și nu lansau unele dintre cele mai mari titluri de pe piață. Sunt sigur că mulți dintre voi știți cel puțin un joc obscur al unui producător popular de acum. Spre exemplu, eu îmi amintesc vag despre Pure Football lansat în 2010 de Ubisoft. Dar oare care sunt primele jocuri ale unora dintre cele mai tari studiouri? Rămâneți alături de mine pentru a vedea începuturile modeste ale unor legende precum Hideo Kojima și Blizzard.

Shadow Knights – Dezvoltat de id Software in 1991

Care au fost primele jocuri ale celor mai tari dezvoltatori moderni

id Software este studioul din spatele excelentului Doom din 2016 și a continuării sale, Doom Eternal. Dar puțini știu că această companie începea să creeze jocuri prin anii ’90, iar Shadow Knights din 1991 este prima creație a studioului. Acesta era un joc tipic erei în care a fost lansat, adică un side-scroller 2D. id Software și-a găsit inspirația pentru primul joc în Ninja Gaiden, un titlu recunoscut și acum. Din nefericire, unul dintre primele jocuri dezvoltate de John Romero și compania nu a fost un succes, însă a pus bazele unei echipe care aveau să scrie istorie cu Wolfenstein 3D doar un an mai târziu.

Urban Chaos: Riot Response – Dezvoltat de Rocksteady Studios in 2006

Care au fost primele jocuri ale celor mai tari dezvoltatori moderni

Eu spun Rocksteady, voi spuneți Batman! Eu spun Rocksteady, voi spuneți… Urban Chaos: Riot Response?! Acesta este titlul primului joc dezvoltat de studio în anul 2006. Intrii în pielea lui Nick Mason, un polițist trimis într-un oraș american pentru a opri amenințarea bandelor de răufăcători care protestează. Nu cred că este cineva surprins de ideea că jocul acesta nu a fost un succes; polițiști care folosesc forța deși nu ar fi nevoie de ea? Hmm, sună cunoscut.

FIFA International Soccer – Dezvoltat de Creative Assembly in 1993

Care au fost primele jocuri ale celor mai tari dezvoltatori moderni

Nu cred că am vreun prieten care să nu fi jucat măcar o data un joc din seria FIFA, o franciză care an de an spawneaza încă un joc nou. Totul a început în 1993, când Creative Assembly era doar un mic studio care se ocupa de portari ale unor titluri de ZX Spectrum și Amiga pe PC. Aceștia au fost angajați de Electronic Arts ca să creeze FIFA International Soccer, iar restul este istorie. Cât despre Creative Assembly? S-ar putea să știți de o mică serie de-a lor numită Total War.

Shattered Steel – Dezvoltat de BioWare in 1996

Care au fost primele jocuri ale celor mai tari dezvoltatori moderni

Un studio care nu s-a abătut foarte mult de la origini este Bioware. Chiar dacă titlurile Mass Effect sunt cele care le-au oferit canadienilor un boost de popularitate, primul joc lansat de aceștia venea pe lume în același an cu mine și se numea Shattered Steel. Un simulator mech first-person plasat într-un viitor post-apocaliptic în care lumea este la un pas de exctincție. Jocul nu a fost foarte bine primit de gameri, însă a pus bazele unui studio ce avea să lanseze trei ani mai târziu un alt titlu cunoscut: Baldur’s Gate.

Blackthorne – Dezvoltat de Blizzard in 1994

Care au fost primele jocuri ale celor mai tari dezvoltatori moderni

Am auzit de Blizzard prin 2003 când băieții de la internet caffee-ul din cartier se jucau de zor Warcraft. În zilele noastre, compania are propriul launcher de jocuri care găzduiește în continuare Warcraft, alături de Diablo și Overwatch, cât și jocuri publicate de Activision. În comparație cu unele dintre companiile de pe această listă, Blizzard a început bine cu Blackthorne, un joc care la vremea sa a fost lăudat pentru complexitate și inovații. Iar de atunci, panta spre popularitate a fost foarte lină pentru studioul care a adus la viață poate cel mai popular MMO din istorie.

Penguin Adventure – Dezvoltat de Hideo Kojima in 1986

Care au fost primele jocuri ale celor mai tari dezvoltatori moderni

Undeva în 1986, un tânăr dezvoltator cu aspirații de regizor de film lansa Penguin Adventure. Tot el s-a ocupat și de povestea jocului care chiar și pe atunci avea mai multe finaluri. Numele acestuia este Hideo Kojima, iar acum este recunoscut pentru cei 11 ani în care a adus la viață franciza Metal Gear Solid și pentru ciudatul dar interesantul Death Stranding. Și se zvonește că studioul lui Kojima lucrează la un alt titlu nou chiar în timp ce citești astea, așa că legenda continuă.

*articol inspirat de materialul scris de PC Gamer.

Visits: 53