Drone de ultimă generație pentru militarii români. Ministerul Apărării a primit oferte de la companii din Franța și Israel
Aproape 300 de milioane de euro vrea Armata Română să investească în drone militare. Aeronavele fără pilot vor avea rolul să supravegheze ţinte de la sol dar şi să sprijine aerian soldaţi din forţele terestre. Două firme s-au înscris până acum în cursă.
- Ministerul Apărării doreşte 7 drone pe care să le folosească în teatrele de operaţii din străinătate.
Ministerul Apărării doreşte 7 drone pe care să le folosească în teatrele de operaţii din străinătate, mai ales în Afganistan. Aparatele pot fi folosite atât înaintea unor misiuni terestre, pentru a verifica mişcările suspecte de la sol, dar şi în timpul acţiunilor militare, în sprijinul forţelor terestre.
Două companii renumite pe plan modial sunt pregătite cu oferte. Prima varianta vine de francezii de la Thales.
Whatckeeper X, drona francezilor de la Thales
Drona se numeşte Whatckeeper X. Vehiculul aerian fără pilot poate identifica şi supraveghea totul pe o rază de aproape o sută de kilometri. Are o autonomie de 16 ore de zbor şi o viteza maximă de aproape 200 de kilometri pe oră.
Drona francezilor are sisteme de comunicaţii NATO şi poate decola şi ateriza de pe piste neamenajate.
A doua ofertă pentru militarii români vine de la israelienii de la Elbit. Drona seamănă la o primă vedere cu cea a francezilor, ba mai mult până la un moment dat a fost dezvoltată împreună.
Drona israelienilor are autonomie de 30 de ore
Aeronava poate sta în aer până la 30 de ore, are o rază de acţiune de aproape 300 de kilometri, o viteză maximă de 180 de kilometri pe oră şi se poate ridica la aproape 5500 de metri înălţime.
Drona israelienilor a fost folosită în conflictele din Afganistan şi în Fâşia Gaza.
Ambele companii sunt dispuse ca în urma negocierilor cu România să predea producţia cel puţin a unor piese din ansamblu fabricilor din România.