Tim Drone

OMS va publica un raport cheie despre originea virusului SARS-CoV-2

Experţii OMS trimişi în ianuarie în China să studieze originea pandemiei covid-19 urmează să publice un raport – elaborat împreună cu experţi chinezi – ”foarte probabil” săptămâna viitoare şi nu săptămâna aceasta, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, relatează AFP, informează news.ro, citat de stiripesurse.ro.

”Raportul nu este pur şi simplu gata”, a anunţat un purtător de cuvânt OMS, Christian Lindmeier, într-o conferinţă de presă la Geneva.

”Ceea ce auzim de la membrii misiunii este că raportul va fi publicat foarte probabil săptămâna viitoare”, a adăugat el.

Publicarea acestui raport este foarte aşteptată.

OMS a anunţat iniţial că echipa de experţi, care a stat patru săptămâni în Wuhan, urma să difuzeze rapid un raport preliminar, iar apoi un raport final.

Proiectul documentului preliminar a fost abandonat în februarie, fără explicaţii veritabile.

Apoi directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a anunţat, la 5 martie, că raportul va fi publicat în săptămâna lui 15 martie, a promis să informeze statele membre ”înainte de publicarea” acestui raport şi să le prezinte concluziile.

OMS a fost însărcinată printr-o rezoluţie adoptată în 2020 de către membrii organizaţiei să studieze originea SARS-CoV-2, noul coronavirus care cauzează boala covid-19, în colaborare cu experţi chinezi.

Selectarea specialiştilor a durat mult timp, iar experţii, recunoscuţi de către colegii lor în diverse specialităţi, s-au putut duce în China abia în ianuarie, în urma unor discuţii îndelungate între Beijing şi OMS.

”Aşa cum ştiţi, cu aceste rapoarte, cu cât sunt implicate mai multe persoane, cu atât există mai multe persoane care au un cuvânt de spus”, a subliniat marţi Christian Lindmeier.

Raportul ”urmează să fie finalizat. Ei (experţii) vor să o facă corect, iar noi aşteptăm raportul final”, a insistat el.

Într-o lungă conferinţă de presă, la Wuhan, la încheierea misiunii, experţii OMS au pezentat diverse ipoteze de lucru cu privire la modul în care virusul care cauzează covid-19 a trecut de la animal la om.

Ei au părut atunci să excludă ipoteza potivit căreia virusul ar fi ”scăpat” de la Institutul de Virusologie din Wuhan, aşa cum acuza Guvernul lui Donald Trump, o ipoteză pe care o catalogau extrem de improbabilă.

Însă directorul OMS a rectificat imediat tirul şi a anunţat că ”toate ipotezele rămân pe masă” în explicarea originii pandemiei.

Visits: 9

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *