Tim Drone

Ce se intampla in creier atunci cand ajutam pe cineva?

Ce se intampla in creier atunci cand ajutam pe cineva?

Cand faci bine cuiva, iti faci si tie bine. Studiile arata ca e mai benefic pentru noi sa oferim ajutor cuiva, decat sa facem ceva in folosul personal.

 

Cercetatorii de la Universitatea Pittsburgh, SUA, au facut recent un studiu care arata ca este mai benefic pentru organism cand ajutam o alta persoana decat atunci cand facem ceva pentru noi insine.

Studiul a fost facut pe un esantion de 45 de voluntari, care au fost indemnati sa faca o fapta de pe urma careia sa beneficieze ei insisi, o persoana oarecare sau un anumit prieten care are nevoie de o mana de ajutor. Apoi, activitatea cerebrala a voluntarilor a fost monitorizata.

S-a observat astfel ca cei care au ales sa faca o fapta in folosul unui prieten au avut o activitate cerebrala mai intensa in cele doua zone ale creierului considerate centrii ai recompensei. Totodata, activitatea a scazut in zonele din creier responsabile cu raspunsul organismului la stres, cu reglarea tensiunii arteriale, precum si cu inflamatia. Asta inseamna ca ajutorul oferit celui de langa tine este benefic nu numai pentru minte si suflet, ci si pentru trup.

 

Oamenii sunt fiinte sociale si tanjesc, fie ca isi dau sau nu seama, dupa acceptarea si aprecierea celor din jur. Atunci cand omul are ocazia sa il ajute pe cel apropiat lui, se simte bine, simte ca este util si trage speranta ca, la randul sau, va primi ajutor la nevoie.

Empatia, iubirea apropelui si dorinta de a-i ajuta pe cei din jur sunt comportamente ce se pot invata. Educatia este extrem de importanta in acest sens. De pilda, parintii care observa ca cel mic nu are dorinta de a imparti cu cei din jur lucrurile sale ori de a-i ajuta pe acestia la nevoie, isi pot concentra metodele de educare pe dezvoltarea empatiei.

Puterea exemplului este cea mai eficienta in cazul copilului, asa ca parintele trebuie sa ii ofere un model demn de urmat in acest sens. De aceea, parintele ii va ajuta mereu pe cei din jur atunci cand situatia o permite si ii va explica copilului de ce procedeaza asa si cat de important este sa ne ajutam unii pe altii daca avem acest prilej.

sursa:doc.ro

Visits: 18

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *