Spondiloartrita: tipuri, simptome, tratament

Spondiloartrita este un termen general care include mai multe tipuri de afecțiuni înrudite. Aceste tipuri afectează în principal coloana vertebrală, dar pot provoca simptome și în alte părți ale corpului.

Sursă foto: Shutterstock

Spondiloartritele sunt axiale sau periferice

Există mai multe subtipuri de spondiloartrită și fiecare poate implica o parte diferită a corpului. Spondilita axială este un termen-umbrelă care se referă la spondilita anchilozantă și la spondilita axială non-radiografică și care implică în primul rând articulațiile coloanei vertebrale și pelvisul. Spondiloartrita axială, care provoacă dureri de spate, afectează zeci de milioane de persoane. Spondiloartrita periferică descrie o serie de subseturi de spondiloartrită care afectează în principal mâinile și picioarele, provocând inflamații în glezne, încheieturi, coate, umeri și genunchi; artrita psoriazică este cea mai frecventă dintre acestea, iar simptomele de artrită, entezită sau dactilită sunt predominante, scrie doc.ro.

Spondilita anchilozantă

Spondilita anchilozantă este cea mai frecventă formă de spondiloartrită. Afecțiune inflamatorie, spondilita anchilozantă atacă în principal coloana vertebrală, partea inferioară a spatelui și articulațiile sacroiliace. Acest tip de spondilită poate provoca fuzionarea oaselor din coloana vertebrală, ceea ce duce la rigiditate și greutate de mișcare.

Daunele pe care le cauzează această boală sunt ireversibile, dar unele opțiuni de tratament pot ajuta la ușurarea simptomelor și la gestionarea progresiei: terapii fizice și exerciții, anumite medicamente sau chiar intervenții chirurgicale (în cazuri rare). Principalele medicamente utilizate pentru a ușura durerea și inflamația sunt antiinflamatoarele nesteroidiene – AINS (ibuprofen, naproxen și diclofenac). Acetaminofenul și codeina pot fi, de asemenea, recomandate dacă AINS-urile sunt inadecvate sau ineficiente.

Spondilita non-radiografică

La fel ca spondiloartrita axială, forma non-radiografică afectează și coloana vertebrală și provoacă dureri de spate. Cu toate acestea, efectele acestui tip de spondiloartrită nu sunt vizibile la radiografii, ci numai la testele imagistice mai sensibile, cum ar fi scanările RMN. Pentru a diferenția acest tip de spondilită de alte tipuri de dureri de spate, există câteva semne revelatoare bazate pe momentul în care apare durerea, cât durează, vârsta la care apare boala și ce anume ușurează simptomele.

Concret, durerile de spate asociate cu spondiloartrita axială non-radiografică pot trezi pacientul pe timpul nopții, iar acesta se confruntă cu dureri și dimineața (redoarea matinală face dificilă coborârea din pat). Durerile pe timpul zilei se simt mai clar când persoana se deplasează sau face sport. De asemenea, simptomele spondiloartritei axiale non-radiografice apar adesea mai întâi la sfârșitul adolescenței sau la începutul maturității, deci cu mult înainte de vârsta de 40 de ani.

Din ce cauze apare spondiloartrita?

Oamenii dezvoltă adesea spondiloartrită în adolescență sau la vârsta de 20 și ceva de ani. Factorii de risc pentru spondiloartrită sunt sexul masculin și antecedentele familiale de spondiloartrită. Este important de reținut că spondiloartrita este dificil de diagnosticat la femei, deci este posibil să fie frecventă și la ele, mai des întâlnită decât arată statisticile.

Ce simptome are o persoană cu spondiloartrită?

Durerile de spate sau de șold sunt un simptom precoce frecvent. Cu toate acestea, simptomele pot varia în funcție de tipul de spondiloartrită pe care o persoană o are. Boala afectează în special genunchii, șoldurile, gleznele, călcâiele, mâinile, coatele și umerii.

Inflamația asociată cu spondiloartrita poate provoca iritație și roșeață la ochi, dureri oculare, sensibilitate la lumină și vedere neclară, durere la tendoanele degetelor, simptome gastrointestinale și oboseală. Un alt simptom al spondiloartritei și al umflării pe care o provoacă sunt erupțiile psoriazice. Acestea pot arăta diferit în funcție de culoarea pielii unei persoane. Spondiloartrita poate genera dureri în primul rând dimineața sau după alte perioade de odihnă.

Ce diferențe sunt între spondiloartrită și poliartrita reumatoidă?

Atât poliartrita reumatoidă, cât și spondiloartrita sunt foarte frecvente însă, deși există unele similitudini, bolile sunt semnificativ diferite. Spondiloartrita tinde să fie mai frecventă la bărbați, în timp ce poliartrita reumatoidă este mai frecventă la femei. Simptomele poliartritei reumatoide apar de obicei pe la 40-50 de ani, în timp ce simptomele spondiloartritei apar în general mult mai devreme. De asemenea, simptomele timpurii ale poliartritei reumatoide afectează de obicei mâinile și picioarele, în timp ce spondiloartrita începe de obicei cu dureri de spate.

Cum se diagnostichează spondiloartrita?

Medicul va diagnostica spondiloartrita analizând istoricul medical al unei persoane și efectuând un examen fizic. Imagistica poate ajuta la confirmarea diagnosticului. Dacă o radiografie nu indică leziuni, dar pacientul are simptome care sugerează prezența spondiloartritei, medicul poate solicita o scanare RMN .

Un test de sânge este, de asemenea, disponibil pentru gena HLA-B27, care este asociată cu această afecțiune. Totuși, testarea pozitivă pentru această genă nu înseamnă neapărat că o persoană are spondiloartrită. Medicul poate alege, de asemenea, să efectueze o hemoleucogramă completă, să diagnosticheze anemia sau un panou metabolic, să analizeze funcția renală și hepatică a unei persoane.

Uneori, spondiloartrita poate fi confundată cu alte afecțiuni similare, care pot întârzia diagnosticul și tratamentul, mai ales în cazul femeilor.

Cum se tratează spondiloartrita?

În prezent nu există un tratament care să vindece această afecțiune, dar diverse terapii pot ajuta la ușurarea simptomelor și la încetinirea progresului afecțiunii. Unele opțiuni de tratament includ:

administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene fără prescripție medicală

injecții cu corticosteroizi în articulații

medicamente antireumatice

geluri și creme topice pentru dureri articulare

intervenție chirurgicală (când articulațiile au leziuni severe)

medicamente biologice, inclusiv alfa-blocante TNF și blocante IL-17

De asemenea, kinetoterapia poate ajuta la restabilirea capacității de mișcare în articulațiile afectate. Un studiu¹ din 2020 a implicat introducerea a 100 de persoane cu spondiloartrită axială, spondiloartrită axială non-radiografică sau artrită psoriazică cu implicare axială în programe de tratament cu kinetoterapie. Terapia a ușurat semnificativ durerea cauzată de afecțiune, inclusiv în rândul celor cu afecțiuni secundare, cum ar fi fibromialgia.

Terapia ocupațională poate ajuta, de asemenea, o persoană să-și îmbunătățească sau să își mențină capacitatea de a efectua activitățile de zi cu zi. Un terapeut ocupațional poate oferi recomandări și dispozitive de asistență pentru a preveni leziuni ulterioare.

A trăi cu spondiloartrită poate face mai dificilă îndeplinirea anumitor sarcini de zi cu zi, dar simptomele pot fi gestionate. Unele modificări în stilul de viață pot face, de asemenea, mai ușor, traiul cu spondiloartrită: exercițiul fizic, renunțarea la fumat, consumul de alimente antiinflamatorii, somnul odihnitor.

SURSĂ ARTICOL

Visits: 39