Sonos Roam Review – O boxa mica, dar cu suflet mare!

Sonos Roam a venit la test acum cateva zile, si pana la acest moment, al ridicarii NDA-ului, embargoului, am avut suficient timp sa-mi pot face o impresie. Roam este asadar cea mai noua aditie in line-up-ul Sonos, un brand despre care as fi cu adevarat ipocrit sa spun ca nu-mi place si de care nu sunt tocmai strain. De fapt detin si un soundbar de la ei, faimosul deja ARC, al carui review il puteti gasi aici.

Sonos Roam Front

Dar Sonos Roam este cu totul altceva decat „bestia” mentionata mai inainte. ARC este mare, Roam este mica, ARC este un soundbar, excelent atat pentru filme cat si pentru muzica, Roam este o boxa portabila buna mai ales pentru muzica (desi veti vedea ca nici la filme nu se descurca rau), si evident deosebirile nu se opresc aici. Dar ceea ce le leaga, asemanarile dintre ele, sunt poate mai importante decat aceste deosebiri de forma si marime: impartasesc acelasi sound excelent, acelasi vibe Sonos si evident aceleasi sisteme de control si filosofie. Sa fie versatile, usor de inteles si folosit si sa ofere maxim posibil de calitate din respectivul ansamblu audio. Sa le luam pe rand.

Ce este Sonos Roam?

Este una dintre cele mai mici, mai usoare si mai versatile boxe portabile pe care eu le-am testat vreodata. Si n-am ajuns inca la calitatea sunetului ? Asadar poti s-o folosesti „stationar”, acasa sau la birou conectata la WiFi, sau in „deplasare” via Bluetooth, si asta gratie unei capabilitati extrem de practice: aceea de a se putea conecta la o sursa atat via WiFi cat si direct la dispozitiv prin Bluetooth, dar ajungem imediat si acolo.

Instalare si configurare

Sonos Roam este extrem de usor de instalat si conectat. De „instalat” in sensul propriu, o poti face… oriunde. Pe un raft, pe masa, pe o polita, este atat de mica incat incape efectiv oriunde si poate fi pozitionata atat orizontal cat si vertical, iar pe una dintre laterale (sau in partea de sus, daca asezarea este verticala), are si controalele fizice, Play/Pauza, volum si microfon.

Sonos Roam Side and Controls

Cat despre conectare, procesul este la fel de simplu ca la orice alt dispozitiv Sonos. „Bransarea” la energie si incarcarea bateriei se face prin USB-C (adaptorul poate fi de 10W sau mai mare) sau, chestie foarte misto, boxa se poate incarca si Wireless pe orice Qi charger. Apoi am descarcat aplicatia familiara de la Sonos, in varianta sa S2 din AppStore sau Google Play, am facut si un update de firmware, si apoi next, next, next, am conectat-o la reteaua WiFi din birou. Atunci când vrei să treci pe Bluetooth, poți conecta Roam la telefon/tableta/whatever dispozitiv folosesti prin apăsarea prelungită a butonului Power, până când se aude al doilea semnal sonor. Interesant este si ca Sonos Roam se va reconecta automat la sursa (dispozitivul tau), ori de cate ori o scoti in afara acoperirii retelei WiFi, ceea ce inseamna ca nu va trebui sa faci asta de fiecare data cand parasesti „incinta” dimpreuna cu boxa.

Calitate audio si servicii muzicale

Sunetul este… oh boy, oh boy, nu neaparat in sensul ca face gaura in cer, ci pentru ca este absolut neasteptat. Recunosc ca de fiecare data Sonos reuseste sa ma ia prin surprindere, fiind una dintre putinele companii care sub-promit si supra-livreaza. De obicei este invers. Dar nimic nu m-a putut pregati pentru experienta asta. Am oarece cunostinte si pasiune in domeniul asta audio, si recunosc si ca inainte s-o pornesc si s-o ascult am avut prejudecati. Ce fel de sunet si cat de amplu poate sa fie el cand incinta este… atat de mica?! Mea culpa!

Sonos Roam Back

In momentul in care am pornit Sonos Roam am ramas efectiv blocat si interzis. La fel si toti colegii din birou. Sunetul nu este doar curat si mare, ci are amplitudine si adancime, sound-stage-ul este generos si asta nu doar raportat la dimensiunile liliputane ale lui Sonos Roam. Este pur si simplu bun… pe bune!

In sectiunea System din aplicatia Sonos ai si cateva optiuni si functii in plus. Poti stabili compresia audio, boxa este compatibila si AirPlay, poti fixa alarme, control parental si tot de aici faci update-urile de firmware, iar daca intri efectiv pe numele atribuit boxei, ti se deschid in fata si mai multe optiuni. Poti alcatui o pereche stereo de Sonos Roam, ai un egalizator simplu si eficient, inclusiv cu acea functie Loudness de amplificare pe care o poti activa sau dezactiva, si nu in ultimul rand ai acea functie Trueplay, care face automat fine-tuningul boxei in functie de incapare, de mediul inconjurator cu ajutorul microfonului din dotare. Niiice! Mai poti impune o limitare de volum sau poti adauga un asistent virtual. (Alexa nu mi-a mers din pacate, nefiind disponibila oficial in Romania) sau poti activa sau dezactiva ledurile de status sau butoanele fizice de control.

Din punct de vedere al serviciilor folosite, eu am pus pe el Apple Music si Spotify, ambele merg excelent, si evident, in versiunea de conectare WiFi, ai avantajul de a nu intrerupe auditia daca folosesti telefonul pentru orice altceva, convorbiri inclusiv. De fapt, cum userii de Sonos stiu bine deja, serviciile sunt trecute prin aplicatia Sonos.

Durabilitate si alte caracteristici ale Sonos Roam

Sonos Roam este rezistenta la apa si praf IP67, iti permite sa comuti de pe una pe alta daca ai un set-up multi-room, sau asa cum spuneam, sa le tranformi intr-o pereche stereo daca se afla in aceeasi incapere, si toate astea intr-un „pachet” mic si elegant care nu cantareste nici macar jumatate de Kg, la o lungime de nici 17cm.

Concluzie si pret

Sonos Roam este o boxa portabila senzationala pentru scenarii multiple, gratie posibilitatii de a fi conectata atat pe WiFi cat si pe Bluetooth, gratie dimensiunilor sale reduse, gratie sunetului sau mai mare si mai bun decat te lasa marimea ei fizica sa crezi. Da, stiu ca multi or sa-mi sara-n cap, dar va zic asa: pretul de sub 900 de lei la care ea va fi disponibila in Romania din 20 Aprilie (889RON) il vad ca fiind perfect justificat! In sfarsit Sonos incepe sa darame din zidurile gradinii sale ingradite si sa se deschida… catre lume!

SURSĂ ARTICOL

Visits: 48