Fierul: rolul in organism, deficit, exces si surse

Fierul este un element esential pentru producerea de sange, iar expertii spun ca aproape 70% din fierul din organismul nostru se gaseste intr-o componenta a eritrocitelor, numita hemoglobina, si in fibrele musculare, intr-o proteina numita mioblobina.

Hemoglobina este esentiala pentru transportul oxigenului in sange, de la plamani, la tesuturi. Mioglobina din fibrele musculare accepta, stocheaza, transporta si elibereaza oxigenul.

Ce rol are fierul in organism

Aproape 6% din fierul din organism face parte din anumite proteine, care sunt esentiale pentru respiratie si pentru metabolismul energetic, insa acest fier este si o componenta a enzimelor implicate in sinteza colagenului si in anumiti neurotransmitatori. Fierul este necesar, totodata, pentru buna functionare a sistemului imunitar.

Retine ca fierul este un mineral vital pentru buna functionare a hemoglobinei, o proteina necesara pentru transportul oxigenului in sange. Totodata, fierul are un rol si in alte procese importante din corp.

 

Fierul ajuta la mentinerea multor functii vitale din organism, inclusiv cand este vorba despre energie si concentrare, procese gastrointestinale, sistemul imunitar si reglarea temperaturii corpului.

Este esential in sarcina, mai ales ca volumul de sange si productia de eritrocite scade dramatic in perioada sarcinii, pentru a alimenta fatul care se dezvolta (cu oxigen si nutrienti). Din acest motiv, creste necesarul de fier al femeii insarcinate, mai ales ca exista unii factori care afecteaza modul in care acest mineral este absorbit.

Aportul scazut de fier in timpul sarcinii creste riscul de nastere prematura si de greutate mica la nastere in ceea ce priveste bebelusul.

Femeile insarcinate, care au deficit de fier, ar putea fi mai predispuse sa dezvolte infectii, deoarece fierul sustine si functionarea sistemului imunitar. Expertii sunt de parere ca toate femeile insarcinate ar trebui sa ia intre 30 si 60 de miligrame de suplimente cu fier, in fiecare zi a sarcinii, indiferent de nivelul lor de fier din organism.

Fierul este important si pentru ca te ajuta sa ai energie. O cantitate insuficienta de fier in alimentatia ta poate afecta modul in care corpul uman foloseste energia. Fierul transporta oxigenul catre muschi si creier si este crucial atat pentru performantele mintale, cat si pentru performantele fizice.

Deficitul de fier in organism – ce cauze poate avea

Una dintre cauzele deficitului este anemia, numita si „anemie prin carenta de fier”. Ea este cauzata de cantitatile prea mici de fier din eritrocite. Simptomele anemiei pot fi: oboseala, slabiciunea, ameteala, dificultatea la concentrare.

Sarcina – Femeile care sunt insarcinate au un risc mai mare de a avea o carenta de fier, de aceea specialistii recomanda ca acestea sa ia zilnic 27 de miligrame de fier.

Menstruatia – este o alta cauza care goleste rezervele de fier din organism. Din acest motiv, femeile au procente mai mari in ceea ce priveste anemia, comparativ cu barbatii.

Efortul fizic – femeile sportive au un risc crescut de a suferi de deficienta de fier, iar cercetatorii cred ca sportivele au nevoie de mai multe eritrocite pentru ca transportul oxigenului sa aiba loc in mod corespunzator, astfel incat sa poata face efort fizic sustinut.

Hemoragia – Persoanele care au pierderi masive de sange au nevoie de cantitati suplimentare de fier. Un risc crescut de carenta de fier au persoanele care doneaza sange in mod frecvent si pacientii care au hemoragii la nivel gastrointestinal (cauzate de medicamente sau de anumite afectiuni, precum ulcerul si cancerul).

Dializa – Multi pacienti care fac dializa au nevoie de o cantitate suplimentara de fier. Daca rinichii nu functioneaza bine, anemia este adeseori un efect secundar.

Medicamente care epuizeaza rezervele de fier – Unele medicamente pot afecta capacitatea organismului de a absorbi fierul. Acestea pot fi: unele medicamente din clasa antibioticelor (ciprofloxacina si levofloxacina), tetraciclina, ranitidina si omeprazolul (pentru ulcere, arsuri la stomac si alte probleme), inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) etc.

Pe langa acestea, pot sa existe si alti factori asociati cu deficitul de fier in organism.

La ce afectiuni poate duce excesul de fier

Fierul poate fi periculos daca exista in cantitati mari in corp. Toxicitatea fierului poate fi subita sau graduala, iar expertii spun ca ea poate creste valorile fierului care circula „liber” in organism.

Intoxicatia cu fier – poate sa apara atunci cand pacientii, de regula copiii, iau supradoze cand este vorba de suplimentele cu fier.

Hemocromatoza ereditara – este o boala genetica ce este caracterizata de absorbtia de fier in exces din alimente.

Bine de stiut!

In timp, hemocromatoza creste riscul de artrita, cancer, probleme hepatice, diabet si de insuficienta cardiaca.

Desi majoritatea oamenilor absorb doar 10% din fierul pe care il consuma, pacientii cu hemocromatoza absorb pana la 30%. Drept rezultat, fierul din organismul lor poate sa atinga valori extrem de periculoase.

Excesul de fier se poate depune in organe (ficat, inima si pancreas), ceea ce poate duce la afectiuni precum ciroza, insuficienta cardiaca si diabetul.

Surse de fier care te ajuta sa previi carentele

Asa cum stii, fierul indeplineste un rol important in productia de hemoglobina. Primul pas pentru a creste valorile hemoglobinei si pentru a evita carentele este sa incepi sa mananci mai multe alimente care sunt bogate in fier. Iata cateva surse bune care contin acest mineral:

•    ficatul si organele animalelor
•    crustaceele
•    carnea slaba de vita
•    broccoli
•    ficatul de vita
•    kale
•    spanacul fiert
•    fasolea verde
•    varza
•    fasolea boabe si lintea
•    tofu
•    cartofii copti
•    fasolea alba
•    ciocolata neagra
•    stridii
•    cerealele imbogatite cu fier.

Daca este necesar, medicul iti poate recomanda sa iei suplimente orale cu fier. Atentie, insa, pentru ca prea mult fier in organism poate cauza o boala numita hemocromatoza. Aceste suplimente pot avea efecte adverse precum constipatia, greata si varsaturile.

Fierul se gaseste in doua forme: fier heme si fier nonheme. Principalele surse de fier heme sunt carnea de pasare si peste, pe cand fierul non-heme se obtine din cereale, leguminoase, fructe si legume.

sursa:doc.ro

Visits: 163