Rodia, fructul minune: beneficii si recomandari
Rodiile sunt bogate in antioxidanti, vitamine si nutrienti de pret, asa ca este recomandat sa faca parte din alimentatia ta – Iata ce beneficii are consumul acestor fructe!
Informatii nutritionale 1 cana de boabe de rodie:
Fibre: 7 grame
Proteine: 3 grame
Carbohidrati: 30 grame
Vitamina C: 30% din doza zilnica recomandata
Vitamina K: 36% din doza zilnica recomandata
Acid folic: 16% din doza zilnica recomandata
Potasiu: 12% din doza zilnica recomandata
Beneficii rodie
Bogate in antioxidanti – rodiile sunt o sursa extrem de bogata in antioxidanti, cei mai importanti dintre acestia fiind polifenolii, dintre care taninurile, acidul elagic si antocianinele se regasesc in cantitatile cele mai mari. Prezenta antioxidantilor in organism impiedica sau amana procesul de imbatranire celulara. Totodata, antioxidantii ajuta si la estomparea inflamatiei cronice din organism.
Continut ridicat de potasiu – continutul ridicat de potasiu din rodii protejeaza organismul de problemele de rinichi, dar are si alte efecte benefice, printre care si scaderea ratei de deces.
Remedierea problemelor digestive – fructul, coaja dar si frunzele de rodie au efecte benefice asupra digestiei, calmand durerile de stomac si eliminand diareea. Poti consuma rodia ca atare, ori poti consuma ceai facut din frunze de rodie pentru a te bucura de efectele pozitive pe care aceasta le are asupra digestiei.
Prevenirea bolilor cardiace – consumul de rodie mentine tensiunea arteriala in parametri normali, prevenind infarctul miocardic si alte probleme ale inimii. Antioxidantii din rodie scad, de asemenea, nivelul de colesterol “rau” (LDL-colesterol), prevenind formarea cheagurilor de sange pe artere.
Benefica pentru anemici – rodia are un continut ridicat de fier, care reduce simptomele neplacute ale anemiei precum extenuarea, ameteala si lipsa energiei ori problemele de auz.
Efecte pozitive pentru sanatatea orala – proprietatile antibacteriene si antivirale ale rodiilor protejeaza dintii si gingiile de problemele ce ar putea aparea la nivelul cavitatii bucale.
Prevenirea cancerul – consumul de rodii previne dezvoltarea celulelor canceroase in organism, datorita continutului ridicat de flavonoizi, antioxidanti cu un puternic efect anticancerigen.
Reducerea inflamatiei din organism – inflamatia este cea care declanseaza boli grave precum cele cardiace, diabetul de tip 2, maladia Alzheimer sau obezitatea. Consumul de rodie are proprietati antiinflamatoare datorita continutului bogat in antioxidanti al acestui fruct.
Un studiu facut pe pacienti bolnavi de diabet a demonstrat ca 250 ml de suc de rodie consumat zilnic, pret de 12 saptamani, a scazut inflamatia din organismul acestora cu pana la 32%. Datorita acestor proprietati, oamenii de stiinta au mers pe pista posibilitatii ca rodia sa poata reduce inflamatia asociata dementei si maladiei Alzheimer.
Reducerea durerilor provocate de artrita – gonartroza (numita si osteoartrita, care este un tip de artrita), dar si alte dureri articulare, pot fi ameliorate de consumul de rodie. Intrucat rodia are proprietati antiinflamatoare, consumul acesteia va reduce inflamatiile articulare, calmand durerile provocate de artrita. Mai mult decat atat, studiile au aratat ca extractul de rodie blocheaza enzimele care ataca articulatiile persoanelor care sufera de osteoartrita.
Eliminarea infectiilor fungice si bacteriologice – sucul de rodie si-a dovedit eficienta in lupta cu infectiile bacteriologice, dar si cu cele fungice. S-a demonstrat ca acesta ajuta la eliminarea ciupercii Candida albicans, dar si a problemelor de la nivelul cavitatii bucale precum gingivita.
Pentru a beneficia de efectele pozitive pe care rodia le are asupra sanatatii tale, poti consuma acest fruct ca atare, in salate de fructe, sub forma de suc sau, la recomandarea medicului, sub forma de extract ori suplimente alimentare.
Intrebuintari neasteptate ale rodiei
- Sucul proaspat de rodie poate fi folosit pentru reducerea productiei de sebum de la nivelul pielii. Persoanele care au tenul gras ar trebui sa aplice acest suc pe piele o data pe zi si sa il lase sa actioneze in jur de 5-10 minute. De asemenea, rodia poate fi folosita si pentru prepararea unei masti de fata DIY, alaturi de ingrediente precum pulpa de avocado, banana sau albusul de ou. Imbunatatirile se vor vedea dupa cateva utilizari.
- Congeleaza boabele de rodie si apoi foloseste-le pentru a raci bauturile preferate, fie ele racoritoare, fie alcoolice.
- Rodia poate fi folosita si pentru pigmentarea parului roscat. Boabele se pun in blender, iar sucul obtinut se aplica pe parul curat, se lasa sa actioneze cel putin 30 de minute, iar apoi se indeparteaza prin clatire cu apa din abundenta.
- sursa:doc.ro