Tim Drone

Studiu: Bolile renale contribuie considerabil la decesele cauzate de bolile de inimă

Potrivit unui nou studiu, bolile renale reprezintă o cauza majoră a deceselor provocate de bolile cardiace la nivel mondial.

Sursă foto: Shutterstock

Pe baza datelor din 188 de țări, din șase perioade între 1990 și 2013, cercetătorii au estimat că în 2013, insuficientă renală a fost asociată cu 4% dintre decesele la nivel mondial sau 2,2 milioane de decese. Potrivit raportului, peste jumătate dintre acestea (1,2 milioane) au fost asociate cu bolile cardiace, în timp ce aproximativ 1 milion au fost cauzate de insuficiențele renale.

Concluziile studiului oferă noi informații legate de impactul semnificativ al bolilor renale și subliniază importantă analizelor în identificarea problemelor renale, au precizat autorii studiului. „Înțelegerea impactului real al bolilor renale asupra sănătății necesită luarea în considerare a deceselor și invaliditatilor provocate de bolile cardiovasculare și de bolile renale în stadiu terminal” a spus dr. Bernadette Thomas din cadrul Universității Washington din Seattle.

„Este deosebit de important în țările dezvoltate, în care mortalitatea a crescut din 1990” a adăugat Thomas, medic-nefrolog și cercetător privind starea generală de sănătate. Această a făcut aceste precizări într-un comunicat de presă al American Society of Nephrology (Societății Americane de Nefrologie).

Oamenii de știință au descoperit că insuficientă renală s-a clasat sub hipertensiune, hiperglicemie și supraponderabilitate/obezitate, dar a fost asemănătoare cu colesterolul mărit, că factor de risc pentru durata de viață ajustată prin factorul invaliditate (numărul de ani pierduți din cauza bolii, invalidității sau decesului prematur).

Studiul a fost publicat pe 13 aprilie în revista American Society of Nephrology (Societății Americane de Nefrologie), scrie New York Times, citat de doc.ro.

SURSĂ ARTICOL

Visits: 37

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *