Tim Drone

Igiena dentara la copii – cum ii inveti pe cei mici sa adopte obiceiuri sanatoase

Parintele este cel mai bun exemplu pentru copilul sau. Trebuie sa fim constienti ca vom fi copiati intru totul de catre cei mici, asa ca este important sa ii luam cu noi la dentist cat mai devreme.

 

Iata cateva sfaturi pentru parinti si copii:

 • Indemnul la periaj sa fie sub forma exemplului personal – lasa usa deschisa la baie atunci cand te speli pe dinti, astfel incat cel mic sa te observe. Invita-l apoi sa ti se alature si faceti din spalatul pe dinti o activitate de familie placuta.
 • Incurajarea copilului sa manance legume si fructe – obisnuieste-l inca din perioada de diversificare pe cel mic sa manance fructe si legume, care sunt sanatoase pentru dantura si nu numai. Merele, morcovii si in general fructele si legumele cu o texura ferma sunt in special indicate pentru sanatatea dentara, acestea curatand dintii in timp ce sunt mestecate.
  • Pozitia la calculator poate influenta dezvoltarea scheletului osos – urmareste postura adoptata de copil si corecteaz-o din stadiu incipient.
  • Sprijinul in palma cand stau la televizor, calculator sau cand isi fac temele – acest obicei este extrem de daunator pentru cavitatea bucala, deformand in timp maxilarul copilului, care este inca in formare.
  • Rosul creioanelor, suptul degetului – si aceste obiceiuri specifice copilariei afecteaza dantura si maxilarul. Rosul creioanelor poate determina degradarea smaltului dentar sau poate fractura dintii, in timp ce suptul degentului modifica forma maxilarului, stramband dintii.
  • Tinutul in gura al coltului pernei, gulerul camasii sau al unor jucarii – acesta este un alt obicei de care parintii ar trebui sa dezvete copiii inainte ca dantura acestora sa aiba de suferit.
  • Mare atentie la respiratia orala – este corect sa respiram pe nas. Respiratia orala (pe gura) duce la modificari orale, modificarea pH-ului si este semn de vegetatii adenoide (polipi).

  Dragi parinti, creati obiceiuri benefice copiilor dumneavoastra!

 • sursa:doc.ro
Visits: 6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *