Eclipsa de soare de joi, va putea fi urmărită și din România & Când va avea loc și din ce zone se vede cel mai bine
Eclipsa totala de Soare va incepe joi dimineata, atunci cand Luna va acoperi suprafata astrului nostru. In lume, vor exista mai multe regiuni unde intunericul va acoperi in intregime cerul, precum Groenlanda, Islanda, Arctica si o parte din America de Nord, iar in Romania doar partea centrala si de nord a tarii va avea parte de o eclipsa partiala.
Doar in cateva locuri, se va observa „cercul de foc”, o fasie ingusta, in nordul Canadei, Groenlanda, Polul Nord si in unele zone din Rusia. Spectacolul ceresc va putea fi urmarit Live online si din Romania, dar si din orice alta tara din lume, daca accesati videoclipul de la finalul articolului, potrivit The Guardian.
Pentru toata lumea, eclipsa va incepe la 08.12 UTC (Universal Coordinated Time) – ora 11.12 la Bucuresti si se va termina la ora 13.11 UTC – ora 16.11 in Romania. Punctul de maximum se va atinge la 10.41 UTC – ora 13.41 la Bucuresti.
Observatorul astronomic de la Bucuresti anunta ca eclipsa solara din 10 iunie, incepe mai devreme in vestul si nord-vestul tarii, deoarece aceea este directia de unde vine umbra Lunii pe glob.
„Pe 10 iunie se produce o eclipsă de Soare care se va vedea ca parţială din jumătatea de nord a ţării noastre. Eclipsa începe cel mai devreme la ora 13:17, în nord-vest, şi va avea ca acoperire maximă 2,1% din discul Soarelui. Dacă doriţi să o priviţi, va trebui să folosiţi un filtru special, denumit Mylar, sau cel mai dens filtru de sudură. Prin telescop, eclipsa se poate observa prin proiecţie, fără a privi Soarele. Nu priviţi direct Soarele, pentru că puteţi orbi”, precizează reprezentanţii Observatorului într-o postare pe Facebook.
Eclipsa va fi vizibilă în Transilvania, în Banat şi în mare parte din Moldova.
Cel mai devreme, fenomenul se va vedea in Romania la ora 13:17 si cel mai tarziu la ora 14:08, in estul tarii. La noi in tara, durata variaza, fiind de o ora si 18 minute in nord si vest si de numai cateva minute in centru.
Acoperirea maxima se va produce in nord-vestul extrem al Romaniei, Satu Mare si va fi de numai 2% din suprafata Soarelui.
Știre preluata de la 7media.ro