Tim Drone

Memoria DDR5 este de negăsit, deși abia a fost lansată

Deja m-am obișnuit cu faptul că plăcile video sunt de negăsit, însă noua victimă a crizei de hardware este memoria DDR5. Lansată odată cu procesoarele Intel Core 12th Gen, aceasta nici măcar nu a apărut în magazinele din România că deja a dispărut din stocuri și pare că nu va reveni prea curând. Dacă cumva aveai de gând să faci trecerea la noua platforma Intel, acum ai un motiv în plus să nu o faci.

Memoria DDR5 este una dintre cele mai importante caracteristici a noii lansări, dar în lipsa acesteia, utilizatorii care vor să facă trecerea la un procesor Intel Core 12th Gen vor trebui să se mulțumească cu module DDR4. Partea cea mai stupidă este că memoria în sine există, însă problemele de disponibilitate sunt cauzate de PMIC (Power Management Integrated Circuit), o componentă care momentan este de negăsit.

Memorie DDR5 Netac

În cazul standardului de memorie DDR5, chip-ul care se ocupă de managementul energiei s-a mutat de pe placa de bază pe modulele de memorie. Asta înseamnă că producătorii au nevoie de mai multe astfel de chip-uri, iar prețul lor comparativ cu perioada DDR4 a crescut de 10 ori. Bine, asta nu se datorează doar cererii, ci și evoluției acestui chip, care este mai avansat decât în cazul generației trecute.

Stocurile de chip-uri PMIC sunt aproape inexistente în acest moment, deci adopția memoriei DDR5 va mai întârzia. De bine de rău, criza asta s-a nimerit într-o perioadă și așa lentă, în care doar Intel folosește noul standard de memorie într-un sistem hybrid (alături de DDR4) și AMD încă nu a lansat o platformă care să adopte noua tehnologie.

SURSĂ ARTICOL

Visits: 4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *