Samsung lanseaza procesorul revolutionar Exynos 2200 cu GPU Xclipse si arhitectura AMD RDNA 2

Exynos 2Noul procesor mobil de top vine cu un ray tracing accelerat hardware si tehnologie de procesare de ultima generatie de la Arm.

 

Samsung a anuntat noul sau procesor mobil premium, Exynos 2200. Acesta este cel mai recent procesor mobil proiectat cu o unitate de procesare grafica (GPU) Samsung Xclipse bazata pe puternica arhitectura AMD RDNA 2. Cu cele mai avansate nuclee CPU de la Arm® disponibile astazi pe piata si o unitate de procesare neuronala (NPU) îmbunatatita, Exynos 2200 va permite o experienta superioara de joc pe telefonul mobil, precum si îmbunatatirea experientei generale în aplicatiile de social media si în procesul de fotografie.

 

Construit prin cel mai avansat proces EUV (litografie ultravioleta extrema) de 4 nanometri (nm) si îmbinat cu tehnologia mobila, GPU si NPU de ultima generatie, Samsung a creat Exynos 2200 pentru a le oferi utilizatorilor de smartphone-uri cea mai buna experienta posibila. Cu Xclipse, noul nostru GPU mobil construit cu tehnologia grafica RDNA 2 de la AMD, lider în industrie, Exynos 2200 va redefini experienta de mobile gaming printr-o grafica îmbunatatita si o performanta AI. Pe lânga faptul ca le va oferi utilizatorilor cea mai buna experienta mobila, Samsung va continua sa-si concentreze eforturile pe inovarea în sectorul cipurilor de tip logic”, a declarat Yongin Park, President of System LSI Business în cadrul Samsung Electronics.

 

Primul Ray Tracing, din industrie, accelerat hardware pe mobil pentru o experienta de joc la superlativ

 

GPU-ul Xclipse este un procesor grafic hibrid, unic, pozitionat între consola si procesorul grafic mobil. Denumirea de Xclipse provine din îmbinarea lui „X”, care reprezinta Exynos, si cuvântul „eclipsa”. Ca o eclipsa, GPU-ul Xclipse va pune capat vechii ere a jocurilor mobile si va marca începutul unui nou capitol interesant.

 

Cu arhitectura de înalta performanta AMD RDNA 2, Xclipse mosteneste caracteristici grafice avansate, precum ray tracing accelerat hardware (RT) si variable rate shading (VRS), care în trecut erau disponibile doar pe computere, laptopuri si console.

 

Ray tracing este o tehnologie revolutionara care simuleaza îndeaproape modul în care lumina se comporta fizic în lumea reala. Prin calcularea miscarii si a culorii specifice razelor de lumina, pe masura ce acestea dispar de pe suprafata, caracteristica de ray tracing produce efecte de iluminare realiste pentru scenele redate grafic. Pentru a oferi cea mai captivanta grafica si experienta pentru utilizator chiar si pe mobil, Samsung a colaborat cu AMD pentru a realiza primul ray tracing din industrie accelerat hardware pe GPU mobil.

 

Variable rate shading este o tehnica care optimizeaza volumul de lucru GPU, permitându-le dezvoltatorilor sa aplice o rata mica de umbrire în zonele în care calitatea generala nu poate fi afectata. Acest lucru îi ofera unitatii de procesare grafica (GPU) mai mult spatiu pentru a lucra în zonele cu o importanta mai mare pentru jucatori, îmbunatatind frame-rate-ul pentru un joc mai fluid.

 

În plus, GPU-ul Xclipse vine cu diverse tehnologii, precum governor multi-IP avansat (AMIGO) care îmbunatateste performanta si eficienta generala.

 

Arhitectura grafica AMD RDNA 2 extinde solutiile grafice avansate si eficienta, din punct de vedere energetic, la PC-uri, laptopuri, console, automobile si, mai nou, la telefoanele mobile. GPU-ul Xclipse de la Samsung este primul rezultat al mai multor generatii planificate de grafica AMD RDNA în SoC-uri Exynos. Abia asteptam ca utilizatorii de telefoane mobile sa experimenteze experientele impecabile de joc bazate pe colaborarea noastra tehnologica”, a declarat David Wang, Senior Vice President of Radeon Technologies Group în cadrul AMD.

 

Conectivitate 5G îmbunatatita si caracteristici de securitate Ironclad

 

Exynos 2200 este unul dintre primele procesoare de pe piata care integreaza cele mai recente nuclee CPU Armv9 de la Arm, oferind o îmbunatatire substantiala fata de Armv8 în ceea ce priveste securitatea si performanta – doua domenii care devin extrem de importante pentru dispozitivele de comunicatii mobile de astazi.

 

Procesorul octa-core al lui Exynos 2200 este proiectat într-o structura de tip tri-cluster, alcatuita dintr-un singur nucleu puternic marca Arm, Cortex®-X2, trei nuclee mari, Cortex-A710, echilibrate în ceea ce priveste performanta si eficienta si patru nuclee mici, Cortex-A510, eficiente din punct de vedere energetic.

 

Experienta digitala de mâine necesita noi niveluri de performanta, securitate si eficienta. Fiind unul dintre primele procesoare care încorporeaza noile nuclee CPU Armv9, Samsung Exynos 2200 profita de strategia Total Compute Arm si de caracteristicile cheie de securitate, precum Memory Tagging Extension (MTE), pentru a oferi un nivel de calcul special conceput si o procesare specializata necesare pentru a sustine experientele mobile viitoare”, a declarat Rene Haas, President of IP Products Group (IPG) din cadrul Arm.

 

Exynos 2200 ofera o inteligenta artificiala (AI) mai puternica pe dispozitiv, cu un NPU îmbunatatit. Performanta NPU s-a dublat în comparatie cu predecesorul sau, permitând mai multe calcule în paralel si îmbunatatind performanta AI. NPU ofera acum o precizie mult mai mare cu suport FP16 (16 biti în virgula mobila), în plus fata de INT8 (unitate de 8 biti) si INT16 eficiente din punct de vedere energetic.

 

De asemenea, Exynos 2200 integreaza un modem rapid 3GPP Release 16 5G care accepta atât benzile de spectru sub-6GHz, cât si mmWave (unda milimetrica). Cu E-UTRAN New Radio – Dual Connectivity (EN-DC), care utilizeaza atât semnale 4G LTE, cât si 5G NR, modemul poate creste viteza cu pâna la 10 Gbps.

 

La nivel de securitate, Exynos 2200 vine echipat cu Integrated Secure Element (iSE) pentru a stoca chei criptografice private, precum si pentru a juca un rol de RoT (Root of Trust). De asemenea, un HW de criptare inline, pentru UFS si DRAM, a fost consolidat pentru ca procesul de criptare al datelor utilizatorului sa fie partajata în siguranta doar în mediul securizat.

 

Ofera o experienta vizuala îmbunatatita si imagini de calitate la nivel profesional

 

Arhitectura procesorului de semnal de imagine (ISP) de pe Exynos 2200 a fost reproiectata pentru a suporta cei mai noi senzori de imagine pentru o rezolutie ultra-înalta de pâna la 200 de megapixeli (MP). La 30 de cadre pe secunda (fps), ISP-ul accepta pâna la 108 MP în modul camera, pentru o singura camera, si 64+36 MP în modul camera duala. De asemenea, poate conecta pâna la sapte senzori de imagine individuali si poate utiliza patru în mod simultan pentru setari avansate cu mai multe camere. Pentru înregistrarea video, ISP-ul accepta rezolutii de pâna la 4K HDR (sau 8K).

 

Împreuna cu NPU, ISP-ul utilizeaza o camera avansata AI care este constienta de întreg continutul realizat pentru rezultate mai rafinate si mai realiste. Atunci când se realizeaza o fotografie, camera AI, bazata pe învatarea automata, recunoaste o serie de obiecte, mediul si fetele din scena. Apoi aplica setari optime pentru culoare, balans de alb, expunere, interval dinamic si multe altele pentru a produce imagini de calitate la nivel profesional.

 

Cu suport pentru rezolutie 8K, codecul avansat multi-format (MFC) de pe Exynos 2200 face ca videoclipurile sa prinda cu adevarat viata. Decodifica videoclipuri la rezolutie de pâna la 4K, la 240fps, sau 8K, la 60fps, si codifica rezolutie pâna la 4K, la 120fps, sau 8K, la 30fps. În plus, MFC integreaza un decodor AV1 eficient din punct de vedere energetic, permitând un timp de redare mai lung. Solutia avansata de afisare dispune de HDR10+, adaugând o gama dinamica mai mare si profunzime imaginii si ofera rate de reîmprospatare de pâna la 144 Hz pentru o experienta de tranzitie mai receptiva si mai lina în timpul navigarii sau al jocurilor.

 

Exynos 2200 se afla, în prezent, în productie de masa.

 

Pentru mai multe informatii despre produsele Exynos de la Samsung, vizitati http://www.samsung.com/exynos.

 

# # #

 

*Performanta reala poate varia în functie de dispozitiv si de mediul de utilizare.

Recomanda   afisari

SURSĂ ARTICOL

Visits: 7